Neglientã: Bolnavã psihic, dispãrutã din spitalul bârlãdean, cu voia medicilor!

Spitalul Bârlad, un nou scandal!

TRATATÃ CU SUPERFICIALITATE…Medicii bârlãdeni au lãsat o femeie cu probleme psihice grave si fãrã discernãmânt, sã plece din spital. Acum familia o cautã cu disperare si a fãcut plângere la politie!

STRIGÃTOR LA CER O familie din satul Giurcani, comuna Gãgesti, îsi cautã disperatã o rudã (sotia, mama, soacra si cumnata), care a dispãrut de la Compartimentul de Primiri Urgente (CPU) al Spitalului de Urgentã „Elena Beldiman” din Bârlad. Femeia, Lilica Sîrghie, de 46 de ani, bolnavã psihic grav, a ajuns cu ambulanta la CPU sâmbãtã la prânz, iar când au ajuns si rudele, n-au mai gãsit-o acolo, femeia plecând cu voia medicilor care au pus-o sã semneze pe foaia de observatie cã pleacã de bunã voie! „Cum, Doamne iartã-mã, sã plece de bunã voie o legumã? Cã ea, când are stãrile astea depresive este legumã, nu vorbeste, plânge … Am venit la Bârlad cu totii si am cãutat-o peste tot, dar nimic! Nu este de gãsit. Dar unde se mai întâmplã asa ceva, ca un bolnav psihic sã fie lãsat sã plece singur pe stradã? Cum sã plece pe propria rãspundere un bolnav psihic, care nu are discernãmânt?? În ce tarã trãim?”, spune cu disperare, una dintre rude. Acum este cãutatã cu politie, fiind depusã o plângere în acest sens la Politia Bârlad. Cine a vãzut femeia si poate da relatii este rugat sã sune urgent la 112.

La spitalul bârlãdean scandalurile se tin lant. Nimeni nu îsi explicã ce se întâmplã acolo, pentru cã nimeni nu realizeazã de ce medicii bârlãdeni uitã de multe ori de jurãmântul lui Hipocrate. Acum, o familie întreagã este în stare de soc, pentru cã o rudã de-a lor a dispãrut, dupã ce Ambulanta a adus-o la CPU Bârlad, la spital. Sâmbãtã, 25 noiembrie, Lilica Sîrghie, din satul Giurcani, comuna Gãgesti, persoanã cu handicap, fiind bolnavã psihic de peste 12 ani (având schizofrenie si stãri grave de depresie), a înghitit la domiciliu hipoclorit. A fost lãsatã nesupravegheatã câteva clipe si, fiind depresivã, a luat sticla cu clor si a bãut din ea. Familia, formatã din sot si trei fete, care erau acasã, a sunat la 112 si a fost chematã Ambulanta, care a transportat-o, în jurul orei 11.00, la spitalul din Bârlad. Nu au fost acceptati membri ai familiei în Ambulantã, asa cã, pe la ora 14.00, a ajuns si nora Lilicãi Sîrghie la spital, cu cardul de sãnãtate. Dar surprizã! Medicul Dorin Terchi i-a spus cã nu se aflã nimeni înregistrat cu numele respectiv la CPU! „M-a sunat imediat fata pe mine si mi-a spus cã nu a ajuns Ambulanta la Bârlad. Eu am sunat la soferul de pe Ambulantã, cã îl cunosc, este din satul nostru, iar acesta mi-a confirmat cã a lãsat-o la CPU la Bârlad, la spital. S-a dus fata înapoi si, dupã îndelungi certuri, i-au spus cã au gãsit foaia de observatie, dar cã acolo Lilica noastrã a semnat cã pleacã de bunã voie din spital, dupã ce i s-au fãcut spãlãturi stomacale! Cum, Doamne iartã-mã, sã plece de bunã voie o legumã? Cã ea, când are stãrile astea depresive este legumã, nu vorbeste, plânge … Am venit la Bârlad cu totii si am cãutat-o peste tot, dar nimic! Nu este de gãsit. Asa cã am depus o plângere la Politia Bârlad, sesizând disparitia ei. Dar unde se mai întâmplã asa ceva, ca un bolnav psihic sã fie lãsat sã plece singur pe stradã? Cum sã plece pe propria rãspundere un bolnav psihic, care nu are discernãmânt?? În ce tarã trãim?”, a spus Valerica Grigoritã, cumnata Lilicãi Sîrghie. Ieri, toatã familia era din nou în Bârlad si a cãutat-o toatã ziua pe Lilica Sîrghie, care nu este de gãsit. Familia face apel disperat si la cititorii nostri, dacã au zãrit vreo persoanã cu semnalmentele Lilicãi Sîrghie, sã sune la 112. IPJ Vaslui ne-a precizat, prin Loredana David, purtãtorul de cuvânt al institutiei, cã a fost înregistratã disparitia femeii, fiind deschis un dosar de cãutare. Spitalul din Bârlad nu a avut nicio reactie, desi am solicitat conducerii explicatii privind acuzatiile aduse de familia Lilicãi Sîrghie.