spot_imgspot_img
9.1 C
Vaslui
26-apr.-2024

Miracol la Spitalul Bârlad: un bãrbat cu douã afectiuni letale, salvat de medici, in extremis! (FOTO)

- Advertisement -

IMPRESIONANT… Chiar dacã sunt de sapte luni de zile într-un ritm infernal, în care trebuie sã facã totul pentru a salva viata a sute si sute de oameni, infectati cu virusul SARS-CoV-2, cadrele medicale de la Spitalul din Bârlad încã mai reusesc sã facã minuni! Una dintre ele s-a petrecut chiar pe 17 septembrie, când un bãrbat de 53 de ani a fost adus de urgentã la Bârlad de la Spitalul Judetean Vaslui, dupã ce, în timpul evaluãrii pentru o apendicitã acutã, manifestatã cu dureri foarte mari, omul a fost gãsit si cu infectia cu noul coronavirus. Cum ambele afectiuni puteau fi letale, fiecare secundã si fiecare gest al echipei medicale înseamna, practic, diferenta dintre viatã si moarte pentru acest pacient. Imediat s-a intrat în operatie si, dupã douã ore, bãrbatul a fost salvat. „Nu vreau sã îmi arog eu meritele. Este meritul si munca tuturor din echipa anestezico-chirurgicalã”, spune, cu modestie, medicul chirurg Alexandru Rotundu, cel care a fãcut parte din echipa medicalã.

Ce omagiu mai frumos s-ar fi putut aduce de Ziua Mondialã a Sigurantei Pacientului, decât salvarea unui bolnav, care, pe lângã o afectiune acutã care-i punea viata în pericol, a fost descoperit având si Covid-19. Este vorba despre un pacient de 52 ani de sex masculin din municipiul Vaslui, transferat de la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui de pe sectia Chirurgie Generalã cu diagnosticul clinic si paraclinic stabilit de „Sindrom dureros abdominal” si „Observatie Apendicitã acutã”. Necesitatea transferului pentru managerierea cazului la Spitalul municipal de urgentã din Bârlad a intervenit atunci când pacientul a iesit pozitiv la testul PCR cu infectie cu virusul SARS-COV-2. Adus în urgentã cu ambulantã la Spitalul din Bârlad, care este suport Covid, i s-a efectuat un Computer Tomograf (CT) toracic, abdomen si pelvis – care a confirmat cã aspectele descrise la nivelul apendicului prezintã toate caracterele de Apendicitã Acutã. I s-au repetat analizele hematologice si biochimice si de coagulare, dupã care s-a intervenit chirurgical în urgentã cu echipa condusã de medicul chirurg Oanea Georgel, seful Sectiei Chirurgie a spitalului bârlãdean, mâna a doua fiind medicul chirurg Alexandru Rotundu, împreunã cu echipa de ATI condusã de medicul anestezist Costin Alina.

Medic Alexandru Rotundu

Pacientul a fost salvat de întreaga echipã de medici, asistenti si infirmieri!

„Intraoperator s-a descoperit o Apendicitã acutã flegmonoasã retrocecalã subhepaticã, care s-a sectionat chirurgical fãrã probleme. Pacientul se recupereazã postoperator la ATI Reanimare. Evolutia lui sperãm sã fie una favorabilã în contextul în care, în afara patologiei apendiculare, asociazã si Covid-19 provocatã de infectia cu noul Coronavirus. Operatia a decurs fãrã mari probleme . Dificultatea a fost, sã zicem, pozitionarea usor dificilã de abordat a apendicului. Mai dificilã este purtarea echipametului pe care trebuie sã îl punem pe noi, pentru a ne proteja de infectia cu SARS-COV-2. Si asta este valabil pentru toatã echipa anestezico-chirurgicalã, începând de la îngrijitor, infirmierã, asistenti si în final, noi medicii. Douã ore a durat totul, din momentul intrãrii pacientului în salã pânã la finalizarea operatiei. Viata pacientului a fost pusã evident în pericol, în contextul în care asociazã douã boli potential letale : Apendicitã acutã si COVID -19. Ca sã stiti, am intervenit pe un pacient care este bolnav de Covid-19 , formã medie, are imagini sugestive de Pneumonie Viralã pe Computerul Tomograf de Torace. A fost pentru noi toti o mare rãspundere, dar si o mare satisfactie, pentru cã am reusit sã omagiem în felul nostru preferat, Ziua Mondialã a Sigurantei Pacientului, strabilitã pe 17 septembrie de OMS. Sã stiti cã este meritul si munca tuturor din echipa anestezico-chirurgicalã. De la infirmier, asistenti, medici. Si de la chirurgie, de pe sectie si de la blocul operator, si de la ATI. Este o muncã comunã, fãrã de care desfãsurarea interventiei si evolutia bunã a bolnavului nu ar fi posibilã”, a mentionat medicul chirurg Alexandru Rotundu. Felicitãm întregul corp medical si nemedical de la spitalul bârlãdean, pentru efortul depus în lupta cu Covid-19!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.