spot_imgspot_img
20 C
Vaslui
04-mai-2024

Ministrul Nelu Tătaru: „Vaccinarea anti-COVID nu împiedică infectarea”

- Advertisement -
Nelu Tătaru

EXPLICAȚII… Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat miercuri că primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID-19, cu care vor fi vaccinate 5.000 de persoane, vor ajunge în țară în perioada dintre Crăciun și Revelion, iar ele vor fi distribuite personalului medical care lucrează în secțiile de boli infecțioase. Acesta a precizat că după vaccinare se va reduce numărul de bolnavi și cel al deceselor, asta deși serul nu asigură o imunizare completă. Vaccinarea nu împiedică infectarea. Numai că ajungem la acel moment în care putem face cel mult o formă ușoară sau asimptomatică de boală. Nu este cu acea putere de transmitere ca a celui care nu este vaccinat”, a afirmat ministrul.

Potrivit ministrului Tătaru, avizul pentru vaccin ar putea fi dat înainte de Crăciun. „În 21 decembrie se preconizează a avea avizul pentru acest vaccin al Agenției Europene a Medicamentului. Din acel moment , ele pot ajunge în fiecare țară membră din cele 27. În perioada dintre Crăciun și Revelion va veni o primă tranșă, simbolică, de 10.000 de doze, asta însemnând vaccinare și rapel pentru 5.000 de persoane pe care îl vom dirija către secțiile de boli infecțioase” a declarat Nelu Tătaru miercuri după amiază, la Digi 24. Ministrul Tătaru a precizat că, începând cu luna ianuarie, România va primi, eșalonat, lunar, alte vaccinuri, astfel încât până la începutul verii anului viitor să fie vaccinate pe rând categoriile prevăzute în planul de vaccinare. „Vom începe în primăvară și, până la începutul verii, eu sper să ajungem la o mare parte din populația generală”, a adăugat ministrul.

Transportul vaccinului va fi asigurat de producător

În ceea ce privește transportul vaccinului, acesta se va face de către producător, în „transporturi speciale”, cu congelatoare care pot asigura temperaturi de minus 80 – minus 90 de grade Celsius. Ele vor fi duse, în primă fază, în depozitul central de la Institutul Cantacuzino, unde există 10 congelatoare în care să fie depozitat, iar de acolo în cele șase centre zonale de la spitalele militare, care are fiecare câte un congelator. Fiecare recipient conține cinci doze de vaccin care poate sta cinci zile la temperatura de două grade, a menționat Tătaru. Vaccinarea se va face în primă fază în spitale, Bucureștiul având inițial 32 de astfel de centre. „S-a ales varianta unor centre de vaccinare mai mari, cum ar fi Bucureștiul, ne gândim la Romexpo sau la Arena Națională, unde vor fi mai multe cabinete de vaccinare. Dacă un centru de vaccinare obișnuit are între 4 și 6 cabinete, preconizăm ca la un centru mare, cum este Arena Națională, să fie în jur de 50 de cabinete, fiecare cabinet fiind deservit de doi asistenți medicali care vor face acel vaccin, având zone de așteptare (….) iar apoi o altă zonă post-vaccinare unde cel venit la vaccin va rămâne 15 minute unde poate fi evaluat”, a mai declarat Nelu Tătaru. Vaccinul nu se va face la cabinetul medicilor de familie, ci în centrele de vaccinare, medicii de familie urmând a fi implicați în imunizarea populației generale.

Cine nu are voie să facă vaccin

Ministrul  a precizat că cei care „trec prin boală” nu se pot vaccina, însă imunizarea se va putea face și la cei care au avut COVID-19. Vaccinul se va face gratuit, nu este obligatoriu, iar oamenii se vor putea înscrie pe o platformă online, dacă vor dori imunizarea. Ministrul Sănătății a precizat că 82% dintre cei care au fost în prima linie doresc vaccinarea. El a spus că există „o anumită reticență” din partea unora dintre cei care nu au fost în prima linie în lupta contra bolii. Tătaru a precizat că după vaccinare se va reduce numărul de bolnavi și cel al deceselor. „Vaccinarea nu împiedică infectarea. Numai că ajungem la acel moment în care pute face cel mult o formă ușoară sau asimptomatică de boală. Nu este cu acea putere de transmitere ca a celui care nu este vaccinat”, a mai afirmat ministrul.

Rămâne în fruntea Ministerului Sănătății și după formarea noului guvern?

Întrebat, în cadrul aceleiași emisiuni , dacă vrea să rămână ministru al Sănătății și în viitorul guvern, Nelu Tătaru a răspuns: „Doresc să fac reforma”. Chestionat, de asemenea, dacă menținerea sa în funcție este o variantă a PNL, Tătaru a răspuns: „Da, este o variantă a PNL”. Nelu Tătaru a fost numit ministru al Sănătății în 26 martie, în locul lui Victor Costache, care a stat la conducerea Ministerului Sănătății mai puțin de 5 luni. Tătaru a fost medic chirurg la Spitalul din Huși, pe care l-a și condus o perioadă în calitate de manager, și este liderul PNL Vaslui. El a fost numit secretar de stat în Ministerul Sănătății în decembrie 2019, devenind cel mai vizibil oficial din această instituție, în mandatul lui Victor Costache.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.