MINCIUNA LUI SOLOMON

DEZVÃLUIRI Sãmântã de scandal în jurul Spitalului Municipal de Urgentã „Elena Beldiman” din Bârlad, acolo unde diverse personaje, mai mult sau mai putin implicate politic (a se citi PSD!), fac presiuni si declaratii legate de sumele pe care unitatea le-ar avea de primit de la Casa Judeteanã de Sãnãtate Vaslui. Sunt zvonuri cum cã spitalul din Bârlad ar avea de primit 45 miliarde de lei vechi de la CJAS, însã conducerea Casei de Sãnãtate infirmã aceste declaratii. „Am sã spun adevãrul, nu ce se povesteste. Noi avem o datorie cãtre spitalul din Bârlad de doar 6 miliarde de lei vechi, în acest moment, si mai asteptãm o facturã de 30-33 de miliarde, pentru plata salariilor si restul cheltuielilor. Nici asa nu iese cã noi am avea sã virãm cãtre acest spital suma de 45 miliarde”, sustine Simona Polak, presedintele CJAS Vaslui. În spatele scandalului de la spitalul bârlãdean este deputatul Adrian Solomon, cel care a pus stãpânire pe acest spital, odatã cu numirea finului Constantinciu pe postul de director.

Lunar, Casa Judeteanã de Sãnãtate vireazã pentru plata salariilor la spitalul din Bârlad în jur de 30 miliarde de lei vechi, la care se adaugã alte câteva miliarde pentru functionarea unitãtii. Desi se cunoaste situatia, unii dintre politicienii din Bârlad au aruncat bomba si sustin cã Spitalul Municipal ar avea de primit în jur de 45 miliarde de lei vechi de la CJAS Vaslui, o sumã imensã. Simona Polak, presedintele Casei Judetene de Asigurãri de Sãnãtate, neagã aceste zvonuri. „Nu este adevãrat cã am avea o datorie de 45 miliarde cãtre spitalul din Bârlad, nici dacã aduc factura de luna aceasta nu ajung la o astfel de sumã. Acum, noi avem o datorie de doar 6 miliarde de lei vechi, acesta este adevãrul, pânã la 45 de miliarde e cale lungã. Cred cã vor aduce o facturã de 33-34 miliarde, pe care o vom plãti. Nu am fãcut si nu vom face nicio abatere, pânã în data de 20 a lunii vom vira sumele cãtre toate spitalele, inclusiv cel din Bârlad, astfel cã pe data de 15 a lunii toti angajatii vor avea salariile asigurate pe carduri”, spune doamna Polak. La Spitalul Judetean de Urgentã, fondul de salarii lunar ajunge la 32 miliarde, la Spitalul Municipal Husi, 9,1 miliarde, iar la Spitalul Murgeni, 2,9 miliarde. Conform presedintelui CJAS, spitalul de la Bârlad va trebui sã se descurce cu sume mai mici la plata unor facturi, în conditiile în care „au avut si luni în care au primit 40-41 miliarde, deci ar fi trebuit sã-si asigure si unele stocuri”.

Un scandal care a început din august

În acest an, la spitalul din Bârlad a fost frãmântare mare, de care nu au fost strãini politicienii locali din PSD. Cei 850 de angajati ai Spitalului Municipal de Urgentã „Elena Beldiman” din Bârlad ar fi acuzat cã nu si-ar primit tichetele de masã pentru luna iulie si nici pentru luna august nu aveau sperante. „Nu stim nimic despre tichetele de masã. E luna septembrie si noi nu le-am primit pe cele din iulie. Si se mai aude cã noul director le va tãia de tot, adicã va reduce cheltuielile prin scoaterea tichetelor de masã. Nu-i corect, cum adicã? Se plãtesc facturi uriase unor clienti politici si nouã nu ne dã tichetele la care avem dreptul. O sã iesim în stradã”, acuzau angajatii. Si atunci, ca si acum, presedintele CJAS Vaslui a spus cã a virat de mult banii pentru tichetele de masã si pentru salariile aferente lunii iulie la spitalul din Bârlad. Culmea, de la 1 octombrie, director peste spitalul „Elena Beldiman” este chiar finul deputatului Adrian Solomon, deci declaratiile aberante despre sumele datorate de CJAS Vaslui nu ar trebui sã-i fie strãine parlamentarului bârlãdean.