Mincinosii de la Chevron!

CULMEA Compania americanã Chevron a emis, ieri, un comunicat prin care aratã cã au început lucrãrile de foraj în Silistea, Pungesti, de la 1 mai. Acelasi lucru îl declarã într-un interviu la Radio România Actualitãti si Tom Holst, presedintele Chevron România, dar toate acestea sunt minciuni sfruntate. Sãtenii din Pungesti si membrii Miscãrii de Rezistentã din Pungesti au dovezi clare, zeci de ore de filmare si fotografii, în care se vede clar cã forarea a început aproape acum trei sãptãmâni. Mai mult, au fost deja douã explozii, care au zguduit satul Silistea si au speriat pe localnici, iar noapte de noapte, de circa douã sãptãmâni, se aud zgomote puternice de la sondã, semne clare cã s-a început forarea nu pe 1 mai, ci cu mult mai devreme. Minciunile lui Tom Holst nu se opresc aici, el declarând cã s-au fãcut informãri din om în om, iar din cele 2250 de gospodãrii, unde s-a discutat cu tot atâtia oameni, doar doi au refuzat informarea, restul fiind „avizi” de informatii. Acest lucru este demontat de zecile de minute de filmare si de declaratiile sãtenilor din Bãcesti (Pãltinis), din Puiesti si Gãgesti, unde Chevron a avut angajatã o firmã de PR care a fost fugãritã de oameni, angajatii acestei firme aruncând peste gard pliantele în gospodãrii, nicidecum stând de vorbã cu acestia. Mai mult, la actiunile de asa-zisã „informare”, unde, în viziunea lui Tom Holst, oamenii erau avizi de informatii, PR-istii Chevron erau pãziti de jandarmi împotriva populatiei care îi fugãreau pe oriunde apãreau. Nu mai spunem de campaniile de informare desfãsurate la Pungesti, Puiesti sau Gãgesti, unde huiduielile si strigãtele oamenilor erau atât de clar împotriva Chevron si a forãrilor sale în zonele lor, încât reprezentantii APM si Chevron au iesit mereu flancati de jandarmi sau de firma de pazã angajatã! Minciunile lui Tom Holst însã sunt demontate pas cu pas de cetãtenii judetului Vaslui, în zonele unde compania Chevron este prezentã.

Compania Chevron a început forajul de explorare a gazelor de sist în satul Silistea, comuna Pungesti, dupã cinci luni de la demararea lucrãrilor de amenajare a platformei pe care este amplasatã sonda, compania sustinând sus si tare cã lucrãrile se desfãsoarã „într-un mod sigur si responsabil fatã de mediul înconjurãtor”. Activitãtile de foraj, realizate de firma Dafora din Târgu Mures, au început la cinci luni de la demararea lucrãrilor de amenajare a platformei pe care a fost amplasatã sonda de foraj cu care vor fi scoase la suprafatã roci care, ulterior, vor fi analizate în laborator. „Chevron confirmã începerea activitãtile de foraj la sonda de explorare din apropierea satului Silistea, comuna Pungesti, lucrãri care au demarat dupã finalizarea tuturor verificãrilor de sigurantã si performantã, pe data de 1 mai. Sonda va fora continuu pânã când va ajunge la adâncimea doritã, de aproximativ 4.000 de metri. Se vor face diverse mãsurãtori si vor fi luate probe de roci pentru a determina dacã gazul natural este prezent, precum si modul în care acesta poate fi produs”, se aratã într-un comunicat transmis de compania petrolierã Chevron.

Minciuni sfruntate!

Iatã ce spune Tom Holst, presedintele Chevron România SRL, referitor la foraj si data începerii sale, într-un interviu acordat la Radio România Actualitãti ieri. „Chevron poate sã confirme cã activitãtile de forare au început la putul de explorare de lângã satul Silistea, în comuna Pungesti, din judetul Vaslui. Aceste foraje au început pe 1 mai, dupã încheierea tuturor testelor de sigurantã si de peformantã. Forajul va continua pânã la atingerea adâncimii tintã, de aproximativ patru mii de metri. Vor fi fãcute diverse mãsurãtori si vor fi extrase mostre de rocã, pentru a determina dacã gazele naturale sunt prezente si cum vor putea fi extrase. Prioritatea noastrã este sã executãm aceste operatiuni într-o manierã sigurã si responsabilã fatã de mediu, în conformitate cu licenta care ne-a fost acordatã. Va dura între o lunã si douã luni pânã cînd vom avea primele rezultate. Este de fapt perioada în care vom atinge adâncimea tintã la care trebuie sã ajungem. Obiectivul nostru este sã prelevãm mostre de rocã care vor fi apoi analizate pentru a evalua prezenta gazelor, dar si proprietãtile rocii”, a spus Tom Holst.

Ce spun sãtenii: minciuni, forajul a început de mult!

„Se aud de mult zgomote si huruieli, mai ales pe timpul noptii, de câteva sãptãmâni, dinainte de Paste. Au fost si douã bubuituri puternice într-una din zile, ne-am speriat foarte tare. Eu am auzit cã se foreazã de mult”, a spus Anuta Munteanu. Acelasi lucru a fost spus si de familia Iosub, si de Liliana Sava din Silistea, care confirmã faptul cã se aud zgomote si huruieli noapte de noapte, cã au fost bubuituri mari de s-au speriat copiii si sãtenii, cã apa din fântâni si-a schimbat gustul, culoarea, etc.

„Minciuni, cum sã înceapã de la 1 mai? Ei bagã tevi dinainte de Paste. A început forarea imediat dupã ce au fost ziaristii chemati la vestita „Zi a portilor deschise pentru presã”, sunt dovezi clare, avem filme, fotografii fãcute de Miscarea de Rezistentã din Pungesti. Ei au dat azi un comunicat pentru cã deja nu mai pot ascunde acest lucru, este evident. Apa din fântâni deja si-a schimbat gustul, are miros puternic de petrol, de gaz. Vãzând cã oamenii iau deja probe de apã, ei s-au gândit probabil sã musamalizeze faptul cã au început forarea cu stângul, creind deja probleme într-un termen foarte scurt. Mint cu nerusinare, se forazã de mult la Pungesti”, a spus Constantin Pâslaru, unul din liderii Miscãrii de Rezistentã din Pungesti.

Minciuni peste minciuni!

Tom Holst persistã în minciunile pe care, cel mai probabil i le-au „vândut” firma de PR angajatã de Chevron sã „lumineze” vasluienii din zonele unde Chevron vrea sã obtinã autorizatie de constructie pentru a ridica sondele: Pungesti ( unde a început forarea), Puiesti ( unde a obtinut deja autorizatie de constructie, urmând a începe în curând amenajarea platformei de forare), Gãgesti, Bãcesti, Dodesti ( unde sunt date certificatele de urbanism de cãtre CJ Vaslui, astfel dovedindu-se cã guvernul Ponta si autoritãtile PSD-iste din judet, în frunte cu presedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu si deputatul Adrian Solomon, sunt mânã în mânã cu Chevron în ciuda opozitiei populatiei). Iatã ce spune Tom Holst, la Radio România Actualitãti: „Am avut întâlniri în persoanã cu fiecare autoritate localã, am avut 30 de reuniuni de informare în primãrii si am participat la evenimente cheie ale comunitãtilor. Am selectat, din zonele unde intentionãm sã operãm, un grup de localnici din Vaslui care au putut sã meargã sã vadã cum se desfãsoarã operatiuni similare în Polonia. Dar, ca sã vã dau un rãspuns direct la întrebare: am fãcut un pas mai departe. Am mers din usã în usã în comunitãtile din Vaslui si am contactat peste 2250 de gospodãrii pentru a vorbi direct cu fiecare individ. Si- lucru remarcabil- cele mai multe dintre dialoguri cu fiecare gospodãrie durau între 15 si 20 de minute însã, doar în douã situatii, am întâlnit oameni care au spus cã detin suficiente informatii si nu au nevoie sã stãm de vorbã. Oamenii vor sã afle, doresc sã fie abordati direct si sã fie informati”.

Minciuni mai mari ca cele ale lui Tom Holst nu existã. Începând cu marile miscãri antifracturare si anti-Chevron din 2012, unde peste 8000 de bârlãdeni si sãteni din satele aferente au spus „NU” explorãrii si exploatãrii gazelor de sist, compania Chevron si autoritãtile guvernului Ponta, ale PSD din judet si ale APM Vaslui, au fost întâmpinate oriunde cu ostilitate! Firma de PR din Iasi angajatã de Chevron a fost fugãritã din mai toate satele unde au încercat sã împartã pliante. La Gãgesti, la Bãcesti- Pãltinis, la Puiesti, oriunde au mers PR-istii Chevron, au avut nevoie de jandarmi ca sã arunce peste gardurile gospodãriilor pliantele mincinoase de informare ale Chevron, nicidecum sã stea de vorbã cu oamenii, care îi fugãreau efectiv. Vã reamintim cã în cotidianul nostru am relatat în zeci de pagini si articole, având ca probe filmele realizate de sãteni, filmele realizate la „reuniunile de informare în primãrii”, unde toti cei prezenti huiduiau Chevron-ul din toti rãrunchii si îi alungau din comunele lor.