Mii de copii cresc departe de părinţi

Sărăcia, dar şi dorinţa foarte multor botoşăneni de a aduna cât mai mult în plan material afectează mii de copii botoşăneni. Lăsaţi în grija bunicilor, rudelor, sau pe cont propriu de către părinţii care pleacă la muncă în străinătate, copiii se maturizează înainte de vreme. De cele mai multe ori, banii trimişi periodic nu reuşesc să compenseze lipsa căldurii părinteşti.

Datele centralizate de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean,  arată că, la finele anului trecut, numărul preşcolarilor şi elevilor cu părinţi la mii de kilometri depărtare este în creştere. Comparativ cu martie 2019, când s-a raportat că 1029 de copii aveau ambii părinţi plecaţi, la finele anului, numărul acestora a ajuns la 1262. În schimb, a scăzut numărul celor care au părintele unic întreţinător în străinătate. Dacă în martie în această categorie se aflau 1095 de copii, numărul acestora a scăzut la 909. Numărul copiilor cu un singur părinte plecat a scăzut de la 5265 (martie 2019) la 5232 (în decembrie 2019). În total, dacă în martie în judeţ erau 7389 de copii care cresc departe de părinţi, la finele anului numărul a ajuns la 7403, reprezentând 11,5% din totalul populaţiei şcolare.

„De cele mai multe ori, aceşti copii sunt lăsaţi în grija unei persoane, dar fără acte legale. Sunt lăsaţi în grija bunicilor, a vecinilor, fraţilor şi aşa mai departe. Din păcate, trebuie să recunoaştem că cele mai multe cazuri de absenteism, sau de indisciplină le avem în rândul acestor copii. Am mai spus de multe ori şi o repet, după ce pleacă de la şcoală, nu mai ştim ce se întâmplă cu aceşti copii, dacă sunt supravegheaţi, cu cine îşi petrec timpul liber, ce fac acasă”, a declarat Gabriel Hârtie, inspector şcolar general. Oficialul a adăugat că acestor copii li se dă o atenţie mai mare în şcoală, dar cadrele didactice nu mai au control asupra copiilor în afara orelor de curs. „Din păcate, aceşti copii suferă foarte mult din cauză că nu-i au pe părinţi alături, cărora să le împărtăşească orice succes de la şcoală, sau orice temere sau bucurie pe care o au………..https://www.monitorulbt.ro/local/2020/01/21/mii-de-copii-cresc-departe-de-parinti-3/