spot_imgspot_img
14 C
Vaslui
23-apr.-2024

Astãzi, mare sãrbãtoare ortodoxã: Intrarea Maicii Domnului în Bisericã! (VIDEO)

- Advertisement -

SÃRBÃTOAREA LUMINII… Anual, pe 21 noiembrie, crestinii sãrbãtoresc Intrarea Maicii Domnului în Bisericã. În popor, sãrbãtoarea poartã denumirea de Ovidenie, Vovidenie sau Obrejenie. Sãrbãtoarea se referã, mai exact, la intrarea Maicii Domnului în Templu. În Protopopiatul Bârlad o singurã bisericã are hramul principal Vovideniile, iar aceasta este la Bârlad, între centrul orasului si Piata „Sf. Ilie”.

Orice crestin ortodox stie cã pãrintii Sfintei Fecioare, Ioachim si Ana, nu au putut concepe copii pânã la vârste înaintate. La acea vârstã, Dumnezeu s-a milostivit de ei si i-a binecuvântat cu un copil. Dar înainte de a se petrece minunea, Sfintii Pãrinti Ioachim si Ana I-au fãgãduit Domnului cã, dacã le va îndeplini cea mai arzãtoare dorintã, ei Îi vor închina copilul Domnului. Asa se face cã, la vârsta de 3 ani, Maria a fost dusã în casa Domnului, în Templul din Ierusalim. Templul din Vechiul Testament sugereazã taina întrupãrii Mântuitorului. La venirea sa, în anul 2017, ca Episcop al Husilor, Preasfintitul Pãrinte Ignatie, a scos în evidentã la Sfânta Liturghie, tinutã la Biserica Vovidenia din Bârlad, semnificatia liturgicã si duhovniceascã a „Intrãrii Maicii Domnului în Bisericã” pentru toti crestinii, „de ieri si de azi”: „Memoria liturgicã a zilei de astãzi ne aduce aminte de un eveniment din viata Maicii Domnului, care a venit în lume ca rod al rugãciunilor Sfintilor Pãrinti Ioachim si Ana; viata ei fiind rugãciune, nãscutã din rugãciune, devenind model de rugãciune isihastilor si lumii (…) toti suntem chemati sã devenim biserici ale lui Dumnezeu prin Taina Sfântului Botez si Ungerea cu Sfântul si Marele Mir – ce se foloseste doar la sfintirea bisericii, la sfintirea antimiselor si botezul copilasilor. De ce? Noi prin ungerea cu Sfântul si Marele Mir devenim biserici ale lui Dumnezeu si inima noastrã devine ca un antimis, ca un altar, pe care noi trebuie sã aducem ofranda rugãciunii, a smereniei si a curãtiei” a predicat PS Ignatie, dupã care a cântat pentru enoriasi un colind de pe meleagurile sale, din Ardeal, pentru cã se apropie Sfânta zi de Crãciun, când s-a nãscut Iisus, fiul lui Dumnezeu.

Cum este sãrbãtoritã Ovidenia

În seara de dinaintea sãrbãtorii, mai precis astãzi, 20 noiembrie, oamenii merg la bisericã pentru a asista la Vecernie, în cadrul cãreia se citesc texte din Vechiul Testament referitoare la Maica Domnului, ea fiind simbolul templului viu al lui Dumnezeu.

În dimineata zilei în care se prãznuieste Intrarea Maicii Domnului în Bisericã se slujeste o Utrenie, în timpul cãreia se citeste Evanghelia dupã Luca, incluzând Cântarea Maicii Domnului. Apoi, la Sfânta Liturghie, se continua citirea din Evanghelia dupã Luca.

Traditii si superstitii de Ovidenie

Ca orice sãrbãtoare mare, nici Ovidenia nu este lipsitã de traditii si superstitii. Conform crestinortodox.ro, înainte vreme se credea cã, în noaptea de Ovidenie, cerurile se deschid iar animalele încep sã vorbeascã. Drept urmare, oamenii privegheau la lumina unei lumânãrii încolãcite un vas cu apã de leac. Pentru copiii morti nebotezati, pentru oamenii care au murit înecati sau fãrã lumânare, în aceastã zi se fãceau praznice si se împãrteau pomeni. O altã superstitie specifice acestei sãrbãtori fãcea referire la faptul cã, în noapte de Ovidenie, apar strigoii. Drept urmare, oamenii ungeau cu usturoi tocurile usilor si ferestrelor, vatra si cuptorul care comunicau prin horn cu exteriorul. De asemenea, pentru ca vitele sã nu fie mâncate de animalele sãlbatice, exista superstitia cã în aceastã zi nu este bine sã prelucrezi lânã si piei de animale. Pentru a fi ocolite de necazuri, femeile nu mai spãlau rufe la râu începând cu ziua de Ovidenie si pânã la Sfântul Gheorghe.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.