Luptã la vârf: Solomon, propus vicepresedinte regional la PSD!?

MISCÃRI În PSD se anuntã o mini-revolutie. Presedintele partidului, Victor Ponta, a anuntat o nouã structurã de conducere a partidului, cu opt vicepresedinti pe regiuni si opt vicepresedinti nationali de partid. La nivelul întregii regiuni Moldova, sunt deja în discutie unele nume pentru functia de vicepresedinte pe regiune, care este echivalentã cu liderul zonal al partidului. La Iasi, de exemplu, primarul Gheorghe Nechita se vede deja pe aceastã functie, sustinând cã are rezultate foarte bune, printre cele mai bune la nivel national. Presedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, spune cã nu este interesat sã intre în lupta pentru postul de conducere pe regiune, însã lasã sã se înteleagã cã ar putea sustine în fata lui Ponta numele unui membru de partid din judet, care s-a remarcat în ultimii ani, ceea ce ar însemna chiar propulsarea deputatului Adrian Solomon pe aceastã functie. Alegerile interne în PSD vor începe dupã 1 februarie si trebuie finalizate pânã la Congresul PSD, organizat pe 20 aprilie la Bucuresti.

Cu sigurantã, în sãptãmânile viitoare vor iesi la ivealã multe tensiuni între organizatiile din Moldova ale PSD, zonã în care social-democratii au obtinut rezultate foarte bune în campaniile electorale din ultimii 20 de ani. Asta, dupã ce Victor Ponta a anuntat cã vrea sã punã opt vicepresedinti pe cele opt regiuni ale tãrii, un fel de sefi peste organizatiile PSD din zonele respective. În zona Moldovei, sunt organizatii puternice, cum sunt cele din Vaslui, Vrancea, Iasi sau Bacãu, care se vor lupta pentru sefia regiunii, în plan politic. Primarul Gheorghe Nichita, de la Iasi, a anuntat deja cã vrea sã fie un fel de lider al partidului în zona Moldovei. „Sunt vicepresedinte al partidului si unul dintre cei cu un scor foarte bun la nivel national. Am fost vicepresedinte al partidului pe regiune, între 2006 si 2010, deci voi candida la regiune. Pentru cã sunt mult mai aproape si prin functia administrativã, si prin mesajul meu politic, de aceastã regiune si voi candida la functia de vicepresedinte. Eu fac politicã mai mult pentru administratia publicã localã si fac politicã pentru zona Moldovei, care este defavorizatã si are nevoie de crestere economicã rapidã”, a spus Nichita, citat de colegii de la Ziarul de Iasi. Declaratia primarului de Iasi nu i-a impresionat prea mult pe colegii de la Vaslui. Presedintele organizatiei judetene, Dumitru Buzatu, spune cã asteaptã modificarea statutului partidului, dupã care va vedea ce are de spus. „Sã vedem ce se va decide, dupã care vom avea si noi un cuvânt de spus. Sã vedem cine sunt candidatii, dacã sunt cei mai buni, sã cântãrim lucrurile din punct de vedere politic, dupã care vom vota. Eu, personal, nu sunt ahtiat dupã functii si nici nu declansez rivalitãti gratuite, sunt atasat de convingerile mele de stânga, de ideologia de stânga, de valorile socialiste si nu intru în polemici vulgare”, a spus presedintele PSD Vaslui. Organizatia PSD condusã de Buzatu se numãrã între primele trei-patru organizatii în tarã ca numãr de alesi locali si influentã în campaniile electorale, cu rezultate foarte bune la toate alegerile. De aceea, este de asteptat ca pesedistii vasluieni sã dea o replicã acelora care se vãd deja presedinti de partid pe regiune. „Cred cã aceastã functie de vicepresedinte pe regiune este egalã cu cea de membru de partid, sã fie clar. Nu doresc alte functii, am deja destule, dar doresc sã promovez oameni din judetul Vaslui, dintre cei care s-au remarcat prin activitãtile lor politice si întrunesc acele calitãti umane pentru a ajunge în aceastã pozitie”, a mai spus liderul PSD. Acesta nu a confirmat si nici infirmat dorinta de a-l promova pentru postul pe care-l râvneste primarul Iasului pe deputatul de Bârlad, Adrian Solomon, cel despre care multã lume sustine cã ar urma sã preia în timp conducerea organizatiei judetene.

Bichinet: „Cred cã Dumitru Buzatu ar obtine functia, dacã ar fi interesat”

Corneliu Bichinet, vicepresedintele Consiliului Judetean, crede în aceeasi variantã. „Stiu cã moldovenii percuteazã mai greoi atunci când vine vorba de functii nationale. Putini s-au impus, din zona noastrã, dupã 1990, iar cei care au reusit sã se impunã au cãzut repede. Functiile de la Bucuresti sunt bune pentru olteni si ardeleni… În legãturã cu cele opt posturi de vicepresedinte la nivel national la PSD, cred cã dacã Dumitru Buzatu ar fi interesat de aceastã chestiune ar obtine-o, însã nu l-am auzit sã-si doreascã asa ceva, deoarece vrea sã-l propulseze pe Adrian Solomon de la Bârlad, care ar urma în ierarhie imediat dupã Gheorghe Gheorghiu Dej”, a spus Bichinet.