spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
06-mai-2024

Laptop nou sau second-hand – care e cea mai bună alegere?

- Advertisement -

Cumpărarea unui laptop este la fel ca achiziționarea unei mașini – depinde de preferințele personale. Nu există nimic mai plăcut decât să primiți ambalaje originale, sigilate, știind că sunteți prima persoană care folosește laptopul. Cam ca atunci când vă așezați pentru prima dată într-o mașină nouă la reprezentanță.

Un laptop nou poate fi considerată cea mai bună alegere pentru cei care caută hardware de ultimă generație, în special laptopuri profesionale și pentru jocuri. Acestea nu se încadrează însă în categoria de laptopuri ieftine, așadar, dacă doriți să economisiți niște bani, opțiunile second-hand, folosite, sunt cu siguranță o opțiune de luat în considerare.

Dacă doriți să scoateți cât mai multă valoare din următoarea achiziție de laptop, o opțiune second hand poate părea destul de atrăgătoare. Deși poate exista un anumit grad de risc implicat în achiziționarea unui produs folosit, chiar și de la comercianții de renume, vă vom oferi câteva sfaturi utile pentru a vă asigura că achiziționați un laptop de care veți fi mulțumiți.

Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le aveți în vedere atunci când vă analizați opțiunile.

1. Cumpărați laptopuri second-hand de la vânzători de încredere

E normal să vă tenteze prețurile mici de pe OLX, însă cine știe ce primiți și de la cine. Dacă ceva nu merge bine, îl mai puteți contacta pe vânzător? Aveți garanția că achiziționați un model funcțional?

Multe companii online vând laptopuri ieftine uzate. Acestea vin adesea și cu un anumit tip de garanție limitată. O afacere are o reputație de menținut. Vânzarea de produse electronice proaste nu este profitabilă pentru o afacere ce se bazează pe recenzii.

Spre deosebire de un vânzător privat, companiile pot fi contactate ulterior, deoarece au o prezență fizică sau online. Dacă aveți probleme cu laptopul sau aveți nevoie să luați legătura cu ei din alt motiv, este mult mai ușor decât dacă ați avea de-a face cu o singură persoană.

2. Faceți o listă cu ce aveți nevoie

Există o mulțime de tipuri de laptopuri, de toate felurile și configurațiile. Fiecare are viteze și tipuri diferite de procesoare, memorie și multe alte funcționalități. Înainte de a cumpăra un laptop, este important să știți de ce aveți nevoie.

Dacă lucrați în design grafic sau jucați jocuri de ultimă generație, atunci aveți nevoie de ceva cu o putere de procesare bună, o placă video și tipul de memorie potrivit. Dacă intenționați să-l utilizați doar pentru a extrage bitcoin, atunci nu aveți nevoie de ceva robust.

Un laptop uzat, care rulează doar Windows 95, nu vă va fi de mare folos. Are conectivitate Bluetooth pentru căști? Există suficiente porturi USB pentru mouse și tastatură? Faceți-vă timp pentru a afla care sunt cerințele minime de care aveți nevoie și asigurați-vă că modelul la care vă uitați le are.

3. Comparați prețurile

Doar pentru că un laptop este folosit sau recondiționat, nu înseamnă că este un chilipir. Un laptop vechi de câțiva ani scade în valoare, dar este posibil ca persoana care îl vinde să nu știe care este prețul corect pentru acesta. Nu doriți să plătiți prețul unui laptop nou pentru unul folosit.

Cercetați online și vedeți la ce preț se vând laptopuri noi cu o putere de procesare comparabilă. Dacă diferența de preț este mai mare decât cea pe care o vedeți online, atunci continuați să căutați.

De asemenea, fiți atent la vânzarea rapidă sau disperată. Dacă vânzătorul dorește o decizie imediată sau vă presează să vă decideți, ar putea încerca să scape de un laptop defectuos sau furat, înainte de a vă da seama ce ați cumpărat.

4. Verificați durata de viață a bateriei

Unul dintre cele mai mari motive pentru care oamenii își vând laptopurile este că bateria nu funcționează bine. Asigurați-vă că priviți laptopul și deconectați-l pentru a vedea cât de repede se descarcă bateria.

Oamenii cumpără laptopuri pentru a le lua cu ei oriunde, de la muncă la cafenea. O sursă de alimentare nu este întotdeauna disponibilă. Nu doriți să cumpărați un laptop ieftin care moare la 3 minute după ce a fost scos din priză.

Dacă bateria are probleme, verificați pentru a vedea cât costă una nouă și cât de ușor este să o obțineți. Este posibil ca multe modele mai vechi să fi întrerupt producția bateriilor. Dacă bateria este defectă și doriți totuși laptopul, atunci solicitați proprietarului actual un preț mai mic.

5. Testați înainte de a cumpăra

Nu este niciodată o idee bună să cumpărați un laptop second-hand fără să îl testați mai întâi. Porniți-l și deschideți un browser și câteva taburi pentru a vedea cum gestionează timpul de încărcare. Dacă este un laptop pentru design grafic, deschideți o imagine și vedeți cum se descurcă la pornirea și utilizarea programului.

Este important să vă asigurați că nu există erori la pornire sau opriri aleatorii la deschiderea sau utilizarea programelor. Un laptop care nu poate gestiona câteva programe deschise sau care are probleme cu sistemul de operare nu merită cumpărat.

Un laptop folosit ar trebui să funcționeze bine de la început până la sfârșit. Este recomandat să lăsați un laptop să ruleze 30 de minute înainte de a lua decizia de cumpărare. Chiar și cele mai utilizate laptopuri trebuie să-și demonstreze valoarea.

6. Întrebați despre rambursări

Dacă cumpărați de la o persoană fizică, este puțin probabil să primiți o rambursare. Dacă ați achiziționat un laptop folosit de la o companie, atunci întrebați despre politica lor de returnare sau dacă garantează funcționarea pe o perioadă stabilită.

Dacă nu oferă o politică de returnare, asigurați-vă că totul este în regulă înainte de a părăsi magazinul. Laptopurile folosite trebuie să funcționeze bine. Dacă se întâmplă ceva neașteptat, cum ar fi un program care nu rulează sau erori consistente, atunci contactați compania de la care l-ați cumpărat.

Dacă nu vor accepta o returnare, vedeți dacă îl pot examina și vedea ce cauzează problema.

7. Rulați un antivirus cât mai curând posibil

Chiar dacă laptopul a fost resetat la condițiile din fabrică, este mai bine să verificați setările, decât să vă pară rău. Descărcați un program antivirus și scanați laptopul. Virușii și programele malware sunt persistente și ar putea fi ascunse.

Este, de asemenea, posibil ca vânzătorul să fi instalat ceva rău intenționat. Nu riscați și rulați un antivirus înainte de a instala programe, de a utiliza parole etc.

Cel mai probabil că nu va găsi nimic. Vestea bună este că majoritatea oamenilor nu vă vor fura identitatea ci vor doar să-și vândă vechiul laptop. Totuși, când vine vorba de furtul informațiilor personale, nu există a fi prea precaut.

Cumpărarea unui laptop la mâna a doua poate fi o investiție excelentă. Chiar dacă nu aveți bani pentru un laptop nou de ultimă generație, puteți obține un model bun care poate rezista câțiva ani.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.