La braconaj, cu masina primãriei: edilul din Hoceni acuzat cã a vânat cãprioare! (FOTO)

PRIMARUL BRACONIER

BRACONAJ… Primarul comunei Hoceni a intrat în vizorul oamenilor legii, vineri seara, dupã ce a fost prins la vânãtoare de cãprioare, desi nu avea autorizatie. Vasile Tabãrã a fost surprins de mai multi sãteni în flagrant, cu cãprioara împuscatã în spate. În loc sã-si recunoascã greseala, a comis o altã infractiune, luându-i cu forta telefonul celui care îl filma. Ba mai mult, pentru a-si sterge urmele, edilul a chemat pe cineva cu masina primãriei, un Logan de culoare gri. A urcat animalul împuscat în portbagaj si s-a fãcut nevãzut în noapte. Contactat telefonic de redactorii ziarului Vremea Nouã, la câteva minute dupã partida de vânãtoare, Tabãrã a declarat cã nu a împuscat nicio cãprioarã, iar acuzatiile de braconaj sunt false. A fost însã contrazis de martorii incidentului care au afirmat cã politistii care au venit la fata locului au gãsit un trepied pentru puscã, un scaun si un cartus. În plus, masina cu care a fost cãratã cãprioara a fost spãlatã ca la manual, a doua zi, atât la exterior cât si în interior, pentru a fi sterse orice urmã de animal. Încercãrile edilului de a scãpa par a fi sortite esecului, pentru cã politistii au deschis deja un dosar penal în care fac cercetãri in rem pentru trei infractiuni: braconaj, uz de armã fãrã drept si tâlhãrie.

Majoritatea primarilor din judetul Vaslui sunt vânãtori înrãiti, însã multi dintre ei practicã acest hobby în afara legii. În ultimii ani, mai multi edili au fost prinsi la braconaj, cel mai rãsunãtor exemplu fiind Aurelian Miler, fostul primar al comunei Voinesti. În vizorul politistilor de la Serviciul Arme, Explozivi si Substante Periculoase a intrat, la un moment dat si Maricel Gîfu, edilul comunei Pogana. Cel mai recent nume de pe lista primarilor care vâneazã în afara cadrului legal este Vasile Tabãrã, de la Hoceni. Acesta a fost surprins de mai multi consãteni de-ai sãi, vineri seara, pe dealurile comunei, împuscând cãprioare. Unul dintre ei chiar a reusit sã-i facã pozã, ceea ce l-a scos din sãrite pe primarul-vânãtor.

Amenintat cu arma si deposedat de telefon

Vizibil deranjat de blitul telefonului, edilul Tabãrã s-a nãpustit asupra tânãrului cu pumnii, apoi l-a deposedat de bun. Bãrbatul a plecat sã cearã ajutor, iar în momentul când s-a întâlnit cu un amic a sunat la 112, pentru a reclama incidentul. Între timp, primarul Tabãrã a chemat un angajat al primãriei, cu masina institutiei, un Logan de culoare gri, în care a pus cãprioara împuscatã apoi s-a fãcut nevãzut. În momentul când politistii au ajuns, la fata locului mai erau doar apelantul împreunã cu câteva cunostinte, printre care si tatãl sãu. Acesta ne-a declarat cã oamenii legii au gãsit mai multe obiecte care ar putea cântãri foarte mult în dosarul penal deschis. „Date concrete despre ce s-a întâmplat acolo nu pot sã vã zic, dar nici numãrul de telefon al fiului meu nu pot sã vi-l dau pentru cã, dacã îl sunati acum, vã rãspunde primarul Tabãrã. E la el telefonul. Am fost si eu la fata locului, împreunã cu alte opt persoane. Primarul l-a lovit pe bãiatul meu cu pumnul, apoi i-a furat telefonul. Ce stiu cu sigurantã e cã politistii care au ajuns imediat acolo au gãsit trepiedul, au gãsit un scaun, au gãsit un cartus cu care s-a tras. Eram de fatã când au fost gãsite”, ne-a declarat tatãl tânãrului bãtut.

Poza care îl poate înfunda pe Tabãrã

Înainte de a fi deposedat de telefon, tânãrul care a fost bãtut de primar a reusit sã facã o pozã care aratã cã, într-adevãr, Vasile Tabãrã era la vânãtoare în noaptea de vineri. Edilul apare cu arma pe umãr, iar în spatele lui se poate vedea piciorul de cãprioarã. Potrivit surselor noastre, oamenii legii au reusit sã identifice locul de unde s-a tras în animal, acestia deschizând un dosar penal. În acest caz se fac cercetãri in rem pentru sãvârsirea a trei infractiuni: tâlhãrie, uz de armã fãrã drept si braconaj, dosarul fiind instrumentat de cãtre un procuror al Parchetului de le lângã Judecãtoria Husi.

Incidentul a împãrtit în douã comunitatea din Hoceni

Nu toatã lumea din Hoceni se grãbeste sã arate cu degetul spre primarul Tabãrã. Multi consãteni de-ai sãi îi sar în apãrare, fiind convinsi cã edilul este victima unui atac politic. „Sunt cumnata lui Vasile Tabãrã si sunt mândrã de asta. Am fost mândrã când îl lãuda o tarã întreagã si sunt mândrã si acum. Am fost mândrã când numele judetului nu mai apãrea doar la categoria celor notate cu minus si sunt mândrã si acum. Am fost mândrã când oamenii care îl cunosc cu adevãrat l-au confirmat cu peste 82% din voturi si sunt mândrã si acum. Am fost mândrã când mai finaliza o scoalã, o grãdinitã, un after schol, o bisericã, o casã pentru niste sãrmani, un drum, o aductiune de apã si o sã fiu mândrã mereu. Am fost invidioasã pe sala de sport a comunei, pe grãdina de varã, dar tot mândrã. Pentru cã fapta bunã nu poate fi anulatã de cei ce dau cu pietre, pentru cã realitatea nu poate fi contestatã de un contracandidat pe care nu l-a votat nici familia lui”, a scris Norica Ciobanu, cumnata primarului, într-o postare pe Facebook. Nu este, însã, singura care îi ia apãrarea acestuia. Iatã alte câteva mesaje: „suntem multi cei care suntem mândri de domnul primar Tabãrã, de toate eforturile si realizãrile sale”, „Dumnezeu este mare si are grijã de toti. Pãcat de domnul primar, pentru câte fãcut pentru comuna noastrã”, „Se stã la pândã politic, nu conteazã omul, faptele. Dacã ai <emblemã rosie>, gata, sã te dea jos!”, „toatã stima pentru primarul comunei Hoceni. Trebuie sã vã obisnuiti cu asemenea înscenãri din partea unora care nu pot cîstiga o luptã pe cinste”.

Masina primãriei, ca nouã dupã ce a fost spãlatã imediat dupã incident

Sâmbãtã dimineata, politistilor de la Serviciul Arme, Explozivi si Substante Periculoase însotiti de cei de la Serviciul de Actiuni Speciale au luat la puricat locuinta primarului, dar si mai multe magazii si depozite ale primãriei, în speranta cã poate vor gãsi cãprioara împuscatã. În cele 12 ore scurse de la incident, edilul a sters aproape toate urmele, îngreunând foarte mult misiunea oamenilor legii. Acesta a pus sã fie spãlat inclusiv Loganul cu care a fost transportat animalul. Sâmbãtã, masina arãta ca nouã, fiind spãlatã atât la exterior cât si în interior. Chiar si asa mai multi politisti s-au chinuit câteva minute bune sã gãseascã amprente care l-ar fi putut învinui pe primar.