UPDATE: Buzatu îi suflă lui Marius Arcăleanu scaunul de președinte al CJ Vaslui. Pe baron l-au salvat cele 2800 de voturi în plus! 

 

HARTA JUDETULUI DUPÃ ALEGERILE LOCALE

UPDATE: Dumitru Buzatu câștigă cu mult noroc președenția Consiliului Județean Vaslui. Practic între acesta și Marius Arcăleanu a fost o diferență de 2800 de voturi, care în procente înseamnă aproape două puncte. Lui Marius Arcăleanu iar mai fi trebuit cam câte cinci voturi pe secție și l-ar fi bătut pe ultimul baron roșu al României. Statistic vorbind, Dumitru Buzatu obține după numărarea a 97,7% din secțiile de votare, 54.360 voturi, iar Marius Arcăleanu, 51.524. Pe partide procentele sunt următoarele: PSD – 38,95%, PNL -35,5%, ALDE – 8,82%, USR – 8,3% și surpriză, Pro România cu 5,03%. PMP nu a reușit să treacă pragul electoral. Dacă analizăm atent aceste date se observă că la CJ Vaslui lui Buzatu îi este suficient partidul lui Emil Dorin (Pro România) să facă majoritate. Dar oare îl va mai păcăli încă odată Buzatu pe obedientul consilier? În mandatul trecut acesta ar fi trebuit să fie vicepreședinte CJ, conform înțelegerilor electorale, dar a fost păcălit. Să vedem acum ce va fi. Scorul slab pe care USR la obținut pe Vaslui se explică și prin faptul că majoritatea voturilor din județ au fost în mare parte pe rural (104.714), pe când în fiefurile lor pe urban au votat doar 52.959 de persoane. Dar și prestația slabă a liderului lor, deputatul Botez lasă de dorit.  Dacă acesta nu ar fi fost căpos și ar fi acceptat alianța cu PNL, astăzi și la Vaslui, Buzatu era o amintire.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Judetul Vaslui a ales sã meargã pe mâna baronului Buzatu, dar sperã într-o minune!

REZULTATE PARTIALE… Azi noapte, la închiderea editiei mai era o singurã necunoscutã: cine va fi noul presedinte al Consiliului Judetean? Dupã o centralizare rapidã a voturilor Buzatu este favoritul, însã Marius Arcãleanu venea tare din spate, dupã numãrarea voturilor din urban . Când mai erau de numãrat 30.000 de voturi, diferenta dintre Marius Arcãleanu si Dumitru Buzatu era doar de un procent si un pic. Buzatu avea 38%, iar Marius Arcãleanu avea 36,5%. Probabil cã dimineatã noul presedinte al CJ Vaslui va fi cunoscut, însã liberalii obtin o victorie de moral, mai ales cã în CJ acestia vor intra cu un procent de 30-32% din voturi, în timp ce PSD nu va trece mai mult de 40%. Cei care au contribuit la acest scor fabulos este Bârladul, care a câstigat detasat în fata PSD. Primarul reales din orasului rulmentilor, Dumitru Boros, le-a predeat o lectie usturãtoare celor din gasca Solomon-Titi Constantinescu. Si liberalul Cristi Rusu de la PNL obtine un scor istoric la Negresti, câstigând detasat în fata lui Vasile Mariciuc. USR esueazã lamentabil în judetul nostru, deputatul Botez îngropând partidul care astãzi face furori în România. La Vaslui, acesta nu va lua mai mult de 12% si a deschis calea lui ALDE sã facã un scor mare fatã de partid la nivel national. În rest PSD si-a fãcut treaba. Vasile Pavãl si Ioan Ciupilan au câstigat detasat la Vaslui si Husi, Murgeniul a fost câstigat la câteva voturi de Eduard Cazacu. PNL are în total 24 de primãrii, ALDE patru , iar restul la PSD. Suntem curiosi cum se vor face majoritãtile pentru cã, de exemplu, în municipiul Vaslui, PNL va avea un scor mare, care nu-i va mai permite lui Pavãl sã aibã un Consiliu Local majoritar.

Dumitru Buzatu, Vasile Pavăl, Tudor Polak și Marius Arcăleanu

La Vaslui este pentru prima datã când populatia din mediu urban nu iese la vot, iar cei de la sate o fac în numãr mare. Cifrele sunt grãitoare în acest sens: 104.713 de votanti au fost din mediu rural si doar 52.959 în cele cinci orase. În listele electorale sunt înscrisi 421.514 de persoane. Dacã scãdem moldovenii cu care ne-a pricopsit Buzatu la Vaslui, cifra realã de votanti este undeva la 300.000, iar prezenta la vot, desi a fost de 37,4%, în realitatea aceasta s-a situat în jurul cifrei de 50%. O altã premierã o reprezintã faptul cã bârlãdenii au iesit în numãr mai mare la vot. Dacã la Vaslui au votat doar 18.905 persoane, la Bârlad au fost 19.628, ceea ce demonstreazã o depopulare masivã a oraselor vasluiene. Si la Husi a fost un numãr destul de mic de votanti, de doar 8376, dintr-o populatie de 35.000 de oameni. La Vaslui, din cauza moldovenilor, avem o prezentã la vot de doar 15,47%. De aceastã prezentã a beneficiat din plin PSD si Dumitru Buzatu, care câstigã la mustatã încã un mandat de presedinte de Consiliu Judetean, spun multi, total nemeritat.

Dumitru Boroș

Bârladul este fruntea judetului

Cei care au înteles calea adevãratã a democratiei, dar mai ales a parcursului european sunt bârlãdenii. Acolo, PSD-ul lui Solomon si Titi Constantinescu pur si simplu a fost zdrobit de Boros. La închiderea editiei, încã nu se centralizase toate sectiile, dar liberalul avea un avans confortabil de aproape 50% si este posibil sã facã si majoritatea în Consiliul Local. „Au fost si emotii, lupta a fost grea si pare de neimaginat ca PSD sã fie în opozitie la Bârlad dar, iatã cã s-a întâmplat si lucrul acesta. Deocamdatã nu este terminatã numãrãtoarea, dar sperãm sã obtinem majoritatea si în Consiliul Local pentru a evita ceea ce s-a întâmplat mandatul trecut. Nu-mi doresc sã ajung la discutiile din anii trecuti. De asemenea, PNL a reusit sã câstige presedintia si Consiliul Judetean, la Bârlad. Trebuie spus cã aceastã victorie este, de fapt, a bârlãdenilor. Ei au înteles cã drumul pe care l-am început în 2016 trebuie continuat, proiectele pe care le avem trebuiesc implementate si Bârladul dus acolo unde îi este locul”, a spus primarul Boros, azi-noapte. La Vaslui, votul politic pe Consiliul Local aratã cã PNL a obtinut în jur de 30%, ceea ce nu-i conferã PSD-ului o majoritate în CL, asa cum spera edilul Vasile Pavãl. Acesta nu a reusit sã tragã partidul dupã el, ceea ce va face ca lupta în CL Vaslui sã fie una interesantã. Pentru majoritate Pavãl va trebui sã-si uneascã fortele cu un alt partid ceea ce va însemna cã unul dintre actualii viceprimari va trebui sã plece acasã. „Politic, rezultatul este foarte bun pentru noi, motiv pentru care doresc sã multumesc tuturor vasluienilor care au iesit astãzi la vot si cu atât mai mult celor care m-au votat pe mine pentru functia de primar, pe Marius Arcãleanu la presedintia Consiliului Judetean cât si candidatii Partidul National Liberal la CL si CJ. Eu am stiut de la început cã voi avea o misiune foarte grea pentru cã m-am luptat cu un primar care avea anumite realizãri, pe care nu i le-am contestat nici pe durata campaniei electorale. Pentru noi, organizatia municipalã a PNL Vaslui, aceste alegeri sunt o reusitã deoarece, cu rezultatele obtinute, sperãm sã dublãm numãrul consilierilor locali pe care i-am avut în mandatul trecut. Vom vedea dacã acest lucru este posibil la finalul numãrãrii voturilor, dar cifrele de pânã acum ne permit sã fim optimisti”, ne-a declarat Tudor Polak, presedintele Organizatiei Municipale a PNL Vaslui. 

PSD a înrosit judetul doar la numãr de primar, cã în procente nu este atât de tare

Bãtãliile duse de cele douã partide în mediul rural, i-au împiedicat pe liberali sã-si recupereze alegãtorii din urban, cu toate cã în orase PNL-ul a iesit în avantaj. Astfel, calculele aratã cã partidul lui Nelu Tãtaru se va aseza în jurul procentului de 30%, iar PSD-ul lui Buzatu nu va depãsi 40%. În Consiliul Judetean vor intra USR si ALDE, iar celelalte formatiuni, Pro România si PMP sunt la limitã, motiv pentru care asteaptã cu emotii numãrãtoarea finalã. ALDE nu va depãsi 10%, iar USR se va duce în jurul cifrei de 12-13%. Normal cã cel mai afectat partid de prezenta slabã pe orase este USR, dar nici nu a fãcut nimic pentru a scoate lumea la vot. Asadar, aliantele în CJ, dacã Pro România si PMP nu intrã, vor fi anapoda de fãcut. Nici în Consiliul Local apele nu sunt limpezi. E clar cã votul din rural este cel care l-a salvat pe Buzatu. Culmea e cã PNL si ALDE pierd niste primãrii la câteva voturi. La Murgeni, diferenta dintre Viorel Racovitã (PNL) si Eduard Cazacu (PSD) este de doar 30 de voturi, cum a fost si la Mãlusteni, unde între candidatii ALDE si PSD au fost doar douã, trei voturi. ALDE câstigã patru primãrii, la Vinderei, Dragomiresti, Perieni si Puiesti. Surpriza a venit de la Cezar Ticu de la Puiesti care a reusit sã rãstoarne toate calculele. PNL câstigã 24 de primãrii, cu Tanacu la bãtaie, fiindcã acolo la fel se vorbea de balotaj. Partidul lui Tãtaru reuseste sã câstige noi primãrii, la Negresti, Codãiesti, Muntenii de Jos, Dimitrie Cantemir, Drânceni, Arsura, Cretesti, Osesti, Costesti, Pogana si a pierdut doar la Stãnilesti, Laza si Pungesti, restul si le-a pastrãt. Restul de 58 de primãrii sunt la PSD, care atentie, chiar dacã la capitolul „primar” au înrosit judetul, în procente nu stau chiar asa de bine. Cea mai mare surprizã pentru PNL a fost la Muntenii de Jos, unde Iulian Lazãr a reusit imposibilul. Acesta l-a trimis acasã pe primar Dãnut Cretu. Bucuria candidatului liberal a fost maximã si a fost sãrbãtoritã imediat dupã alegeri, alãturi de zeci de sustinãtori, chiar în fata sediului primãriei din Muntenii de Jos. „PNL a reusit sã câstige în comuna Muntenii de Jos, un lucru pe care putini l-ar fi crezut realizabil. Eu nu pot acum decât sã multumesc tuturor celor care mi-au dat votul lor de încredere si le promit cã nu-i voi dezamãgi si, alãturi de echipa de consilieri, voi fi aproape de ei. De asemenea, le pot promite tuturor cetãtenilor din comunã, indiferent cã mi-au fost alãturi sau nu, cã voi fi un primar corect si îmi voi respecta consãtenii”, a declarat Iulian Lazãr, câstigãtorul de la Muntenii de Jos.

Buzatu trebuie sã le ridice statuie primarilor PSD din rural

La închiderea editiei, când mai erau de numãrat doar 30.000 de voturi, diferenta între Marius Arcãleanu si Dumitru Buzatu era foarte micã. Doar un procent îi separa pe cei doi, ceea ce în voturi înseamnã un pic peste o mie. Arcãleanu nu a vrut sã comenteze si a preferat sã astepte rezultatele. Totusi, acesta a spus cã „sperantele nu sunt mari, dar asteptãm rezultatul final. Pe noi ne-a tras foarte mult în jos ruralul. Rezultatele partiale aratã cã noi am câstigat tot ce înseamnã mediul urban, iar asta e un motiv de bucurie pentru PNL. Din pãcate, balanta a fost înclinatã de rezultatele din rural, de felul cum primarii PSD din comune s-au organizat pentru aceste alegeri. Dacã sunt persoane cãrora Dumitru Buzatu ar trebui sã le fie recunoscãtor, acestea sunt primarii PSD din rural”, a declarat Marius Arcãleanu, candidatul PNL la functia de presedinte al CJ Vaslui.