Iubire interzisã la 13 ani, cu ordin de restrictie de la Judecãtorie

Mihaela C., mama fetei de 13 ani

Dragostea, bat-o vina!

INCREDIBIL… Cazul Alexandrei C., fata de 13 ani din comuna Rebricea care în acest an a fugit de mai multe ori de acasã, punând pe jar autoritãtile din sat, revine în actualitate, dupã ce tatãl ei a cerut ieri, în instantã, un ordin de protectie împotriva bãiatului cu care aceasta se iubeste. O iubire demnã de o telenovelã, trãitã de doi copii minori pe care nimeni nu pare sã-i înteleagã. E si firesc! Când alte fete de vârsta ei încã se mai joacã cu pãpusile, e greu de crezut cã aceasta ia în serios jocul de-a mama si de-a tata. Din cauza acestor neîntelegeri, minora a vrut sã-si punã de trei ori capãt zilelor, dupã ce multe nopti le-a dormit pe dealuri, fugãritã de toatã lumea. În timp ce mama ei spune cã s-a ajuns în aceastã situatie din cauza familiei bãiatului, care nu face nimic pentru a se pune de-a curmezisul în calea acestei iubiri, mama bãiatului – sau soacra mare – afirmã cã altfel ar sta lucrurile dacã fata ar gãsi întelegere în sânul propriei familii.

Povestea de dragoste dintre Florin M. (16 ani) si Alexandra C. (13 ani) nu este ceva iesit din comun. Ea poate fi întâlnitã în toate satele vasluiene, unde fetele aflate în perioada de pubertate cred cã l-au descoperit pe Fãt-Frumos în persoana primului bãiat care le ies în cale. Ce o face însã unicã este modul în care persoanele adulte din jurul acestei povesti se raporteazã la ea. Ambele familii nu par a fi de acord cu relatia dintre minori, chiar dacã cei doi sunt împreunã de aproape doi ani. Pe deoparte sunt pãrintii fetei, care nu stiu ce sã mai facã sã o împiedice sã plece de acasã. Oamenii din sat spun cã acestia au recurs la tot felul de metode, care mai de care mai dure, însã fãrã rezultat. Pânã acum, Alexandra a fugit de opt ori la iubitul ei si va continua sã fugã, ne zice mama bãiatului. „Cu sigurantã va mai fugi pentru cã acolo o bate pe fatã, o suduie. Au zis despre noi tot felul de cuvinte urâte, dar noi nu suntem o famile destrãbãlatã, noi nu suntem pãrinti care sã nu avem grijã de copiii nostri. Avem oi, avem capre, cai, vaci, porci, noi ne vedem de gospodãria noastrã si muncim de dimineata pânã seara sã ne câstigãm pâinea. Despre familia ei, în schimb, nu pot sã vorbesc la fel. Tatãl ei a fost plecat în Germania, la muncã, acum s-a întors acasã si e numai ceartã si numai panaramã în casa lor. Asa ne zic vecinii lor. Fata aia a fost legatã de pat, numai sã nu mai plece de acasã, dar ea nu vrea sã stea acolo pentru cã o bat” ne-a declarat femeia.

La 13 ani, trei tentative de suicid

Pentru cã pãrintii nu au stiut cum sã-i vorbeascã, sã o facã sã înteleagã cã lumea nu se dãrâmã dacã nu mai este împreunã cu Florin, fata a încercat sã-si punã capãt zilelor. Nu o datã, ci de trei ori, prin trei metode diferite. „Prima datã a înghitit pastile, apoi a vrut sã se spânzure, apoi sã se arunce în fata trenului. Eram în târg la Scânteia când ne-a sunat si ne-a spus cã a luat 20 de pastile. Când a fost gãsitã avea unghiile vinete, mai avea putin si murea. Au luat-o de la primãrie si au dus-o într-un centru din Vaslui, dar nu a stat decât o searã pentru cã a doua zi s-a dus maicã-sa sã o ia. Trebuia sã o lase acolo câteva zile, sã se mai linisteascã. A întrebat-o o doamnã de la primãria Rebricea unde îi este mai bine, la ea acasã sau la noi, iar ea a zis cã la noi. De ce a rãspuns asa? Pentru cã la noi nu se bea peste mãsurã, nu este scandal, nu este batjocurã. Am chemat pãrintele, am vorbit si cu coana preoteasã si cu primarul. De fiecare datã când fata pleacã de acasã mama ei anuntã politia. Nu stiu ce sã mã mai fac cã m-am sãturat si eu sã tot vãd politistii la poarta mea. Nu pot nici sã-i spun sã nu mai vinã, cã stiu ce e la ea acasã. Eu, dacã ar fi si ea de acord, as lua-o la mine si as creste-o ca pe copilul meu, cã nu mi-e greu de o farfurie de bors în plus. Si asa, cât timp a stat la mine, i-am cumpãrat haine, rechizite, încãltãminte si tot ce-i mai trebuie sã meargã la scoalã. Fata asta duce o viatã tare chinuitã acasã, de multe ori am adus-o de pe dealuri si am trimis-o la scoalã pentru cã mã doare inima de ea. Au fost nopti când amândoi au plecat de acasã si au dormit prin pãpusoi. S-a interesat mama ei de soarta copilului ei? Vã spun eu cã nu. Nu doar cã nu s-a interesat, ba tatãl fetei ne-a si amenintat. I-a spus bãiatului meu cã-i taie ambele picioare cu toporul si i le pune într-un cãrut. Eu îi înteleg si pe pãrintii ei, cã si eu sunt mamã de fatã, dar trebuie vorbit altfel cu ea, altfel lãmuritã, nu smulgâdu-i pãrul din cap” ne-a mai spus mama lui Florin. Cei doi asteptau, ieri, sã intre în sala de judecatã, acolo unde magistratul urma sã decidã dacã bãiatul va primi sau nu un ordin de protectie, pentru a nu se mai apropia de Alexandra. Cererea a fost fãcutã de tatãl fetei, exasperat sã-si tot vadã fata fugind de acasã.

Rudele fetei, amendate cã au sunat de prea multe ori la 112

În luna iulie, când Alexandra fugise pentru a saptea oarã la Florin, mama ei a sunat la 112, însã rãspunsurile primite din partea autoritãtilor nu au multumit-o deloc. ” Am sunat si la Protectia Copilului si la Politie si peste tot. Politistul de la noi ne-a spus cã el nu poate sã punã palma la fete, si sã stau linistitã cã atunci când fata mea se va sãtura de bãrbati, se va întoarce acasã. Eu am primit avertisment cã am sunat la 112, iar fratele meu, care sunase tot pentru asta, a fost amendat cu 290 de lei. Acum ne întrebãm si noi, dacã în locul fetei mele, era fiica prim-ministrului sau al vreunui parlamentar, tot asa se actiona? Tot asa spunea politistul, cã el nu poate sã punã palma la fete? Asta nu e lege, iar dreptate nu se face deloc, deloc.  Îmi tot spun cã o sã ia mãsuri, cã o sã-l ducã pe bãiat la scoala de corectie, dar pânã acum nu s-a luat nicio mãsurã. La mine, dacã ar veni bãiatul ãla, l-as întreba cu ce scop a venit, ce cautã la mine în curte, apoi i-as spune sã plece acasã. Mã întreb, familia lui de ce nu e trasã la rãspundere cã gãzduieste o minorã?” se întreba, în urmã cu câteva luni, mama Alexandrei.