Inspectorul general Florin Lazar a demisionat de la conducerea ISJ Bacau

– de numele actualului candidat al PDL la Primaria Bacau au fost legate mai multe scandaluri in viata educationala din judet – noua conducere a ISJ va fi asigurata de Teodora Craus, Anca Rafiroiu, Ida Vlad sau Sorin Bostan

In plina campanie electorala, Florin Lazar, inspector general al invatamintului bacauan, si candidat din partea PDL la functia de primar al municipiului Bacau, si-a dat in sfirsit seama ca se afla in situatie de incompatibilitate. El si-a dat luni, 21 mai, demisia din conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Bacau si asteapta decizia de eliberare din functie de la Ministerul Educatiei. “Am luat aceasta hotarire din proprie initiativa, avind in vedere ca noi am fost numiti politic, si pentru a nu aduce suspiciuni de implicare politica asupra sesiunii speciale a Examenului National de Bacalaureat, care a inceput astazi (luni, 21 mai, n.red.). Eu oricum ma aflu in concediu de odihna, dinainte de a incepe campania electorala, de pe 7 – 8 mai, dar am asteptat controlul de la Minister privind organizarea Bacalaureatului special. Momentan sint la dispozitia Ministerului”, a declarat Florin Lazar. Acesta a mentionat ca la finalizarea concediului se va intoarce la catedra, pe postul de profesor de fizica al Colegiului National Pedagogic “Stefan cel Mare”, din Bacau. Florin Lazar a fost numit in fruntea ISJ in septembrie 2010, odata cu adjunctii Cristian Cuciac si Teodora Craus.

Implicat in scandalul mitei, de la Bacalaureat

Inainte de a fi numit la conducerea ISJ Bacau, dar si pe durata mandatului sau, Florin Lazar a fost implicat in diferite scandaluri. Numele sau este legat si de cazul mitei la Bacalaureat, de la Grupul Scolar “Alexandru Vlahuta” din Podu Turcului. In vara anului 2010, mai multi angajati ai acestei institutii de invatamint au fost acuzati de luare de mita in timpul examenului, pentru promovarea unor candidati. In acea perioada, Florin Lazar raspundea, in calitate de inspector teritorial, de zona Podu Turcului, unde s-a ocupat de organizarea examenului, iar sotia sa facea parte din comisia de bacalaureat a centrului. Dupa acest scandal, liderii locali ai PDL i-au retras sprijinul politic inspector general de atunci, Adrian Fuioaga, si l-au numit în fruntea institutiei chiar pe Florin Lazar. Ulterior, Florin Lazar s-a distantat in declaratii fata de acest caz penal, in care mai multe persoane au fost condamnate cu suspendare. “Eram într-adevar membru in comisia de organizare a bacalaureatului, fiind inspector teritorial în zona. Însa nu am nicio legatura cu ce s-a întimplat acolo”, declara Florin Lazar pentru Ziarul de Bacau in noiembrie 2010.

Acuzat de abuz in serviciu si conflict de interese

Un alt scandal strins legat de numele sau, si care se desfasoara in prezent si in instanta, vorbeste despre abuz in serviciu, fals si uz de fals, acuzatii pe care i le aduce fosta secretara a ISJ Bacau, Adriana Banica. Aceasta a fost concediata, printr-un tertip birocratic, dupa 26 de ani in slujba ISJ, si inlocuita cu o prietena de familiei a generalului Florin Lazar: Ianina Paduraru, nimeni alta decit sotia lui Costel Paduraru, actual director adjunct al Scolii “Al.I.Cuza”, din Bacau, si vicepresedinte, in vara lui 2010, al suspectatei comisii de bacalaureat de la Podu Turcului. In momentul in care a fost concediata, Adriana Banica, detinatoare a unui Ordin “Meritul pentru Invatamint” in grad de Ofiter, era singur intretinator de familie, se straduia sa isi revina dupa un divort nedorit, si ingrijea de mama bolnava. De un an si opt luni, fosta secretara a ISJ, ramasa intre timp si fara mama, traieste fara niciun venit, din imprumuturi de la prieteni. In momentul de fata procesul intentat de Adriana Banica Inspectoratului Scolar pentru revenirea pe post, anularea deciziei de incheiere a contractului de munca si plata drepturilor salariale, se afla in asteptarea sentintei. Si in acest caz, Florin Lazar, care recunoaste relatia de prietenie cu familia Paduraru, a gasit o explicatie: “Da, sintem prieteni de familie de multi ani, dar asta nu are nicio legatura. Criteriul dupa care s-a stabilit cine pleaca nu a fost nici vechimea, nici competentele profesionale, ci faptul ca postul doamnei Banica, de consilier, nu se mai regasea in noua organigrama”, a afirmat pentru Ziarul de Bacau generalul invatamintului bacauan cu Florin Lazar, in 12 mai 2012.

Numiri politice, in mandatul sau

Pe durata mandatului lui Lazar, in septembrie 2011, a fost numit in postul de director adjunct al Liceului cu Program Sportiv Bacau colegul sau de partid Gabriel Corodeanu, actual vicepresedinte al Organizatiei Municipale a PDL Bacau. La momentul numirii, Gabriel Corodeanu avea o vechime de un an, doar, in institutia de invatamint. Lui Corodeanu i se pregatise si functia de inspector scolar, insa, dupa ce informatia a ajuns in presa, Inspectoratul Scolar a dat inapoi. Cazul a fost cu atit mai interesant cu cit postul de adjunct al Liceului cu Program Sportiv fusese raportat de ISJ Bacau, la inceput de an scolar, ca desfiintat, pe motiv ca nu era justificat in raport cu numarul de clase care functioneaza in institutie. Gabriel Corodeanu a afirmat la acea vreme ca din punctul sau de vedere l-au recomandat pentru postul de ajunct al Liceului Sportiv “experienta in invatamint si administratie”. “Nu sint in masura sa comentez daca apartenenta politica a avut un rol”, mai spunea Gabriel Corodeanu, vicepresedintele Organizatiei Municipale a PDL Bacau.

Teodora Craus va fi inspector general la ISJ, cu delegatie

Adjuncta Teodora Craus va asigura interimatul de general la Inspectoratul Scolar Judetean pina in luna august. “Nu ne intereseaza ciolaniada”, a declarat Dragos Benea, vicepresedinte la PSD Bacau legat de noile schimbari din fruntea ISJ, dupa demisia lui Florin Lazar. Surse din ISJ spun ca sefia Inspectoratului va fi asigurata de Teodora Craus ca sef, secondata de Anca Rafiroiu, inspector de engleza si de Ida Vlad sau Sorin Bostan, inspectori in cadrul departamentului de managementul resurselor umane.

www.ziaruldebacau.ro