INCHIZITIA ROSIE (facsimil)

RÃZBOI TOTAL Intimidarea membrilor Grupului de Initiativã al Societãtii Civile Bârlad continuã cu notarul Lulu Fânaru, al cãrui sediu este „pãzit” de ieri dimineatã de politia localã. Acesta este al doilea membru GISC care este supus unei actiuni de intimidare, dupã ce pe 11 martie, deputatul PSD Adrian Solomon a intrat fãrã nicio rusine, împreunã cu primarul Constantin Constantinescu la sedinta preotilor din cadrul Protoeriei Bârlad, încercând sã-i intimideze pentru a nu mai participa la actiuni contra gazelor de sist, fiind vizat clar protopopul de Bârlad, pr. Vasile Lãiu. Primãria a desfiintat parcarea din fata biroului notarial al lui Lulu Fânaru si a pus agenti ai Politiei Locale Bârlad sã supravegheze intentionat zona, pentru ca sã nu mai stationeze acolo nici o masinã! Cu toate intimidãrile, membrii GISC sunt decisi sã continue lupta, solicitând tuturor bârlãdenilor sã constientizeze pericolul exploatãrii gazelor de sist prin metode neconventionale si sã nu ezite în a li se alãtura pentru a spune NU celor de la Chevron si a determina pe politicienii alesi de cetãtenii judetului Vaslui sã facã ce vor oamenii si nu ce vor ei! Elocventã este o scrisoare a unui preot, Liviu Matei, trimisã presedintelui tãrii, primului ministru Victor Ponta si presedintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu. „Tara este a poporului român, nu a clientelismului accidental care vine prin comisioane mizerabile sã steargã România de pe harta lumii. Judetul Vaslui este patrimoniul national. Asa sãracã cum este aceastã zonã a Moldovei, a decis soarta Europei în sec. al – XV-lea… NU suntem de acord cu extragerea gazelor de sist si nu veti putea face asta decât peste viata noastrã” scrie preotul Liviu Matei. Rãspunsul oficilitãtilor este clar: intimidare si avertisment, cã ei sunt la putere si nu noi!

Înfuriat de bârlãdenii care, unul câte unul, s-au convins de „moralitatea” deputatului care ieri „murea cu Chevronul de gât”, iar azi huleste protestatarii, Adrian Solomon se umple de penibil! Dupã ce luni a luat în batjocurã preotii care sunt împotriva exploatãrii prin strategii invazive a solului, acesta vrea, ca prin tot felul de metode, care mai de care mai ciudate, sã închidã gura celor din Grupul de Initiativã al Societãtii Civile Bârlad (GISCB). Si-a început campania de pedepsire a celor anti-Cehvron printr-o gãinãrie care-l caracterizeazã: a desfiintat parcarea din strada Republicii, zona biroului notarial Fânaru. Mai grav este cã, pentru aceastã faptã, a mobilizat Politia Localã Bârlad, institutie ce, de fapt si de drept, nu ar trebui sã se comporte ca o slugã credincioasã, în raport cu deputatul mincinos. Informatia primitã de noi a fost cã: „În cursul noptii Primãria a desfiintat parcarea din fata biroului notarial Fânaru si zona este intentionat supravegheatã de politia comunitarã (sursã din Primãrie)”. Ne-am deplasat acolo si informatia s-a dovedit a fi realã! Doi agenti ai politiei locale Bârlad erau postati chiar în fata biroului notarial, pe strada Republicii, unde a fost „plantat” un semn de circulatie în cursul noptii care aratã „Oprirea interzisã”. Primãria Bârlad a dispus ca de ieri pe portiunea BCR – Zona Stadion (circa 200 de metri – în timp ce B-dul Republicii are vreo 6 km) sã fie opritã stationarea pentru cã împiedicã executarea unor lucrãri de refacere a strãzii! Ca sã fie tacâmul complet, doi agenti locali au fost pusi sã pãzeascã fix în fata biroului notarial, ca nicio masinã sã nu mai opreascã acolo, împiedicând astfel clientii biroului care vin cu masinile sã stationeze. Când am întrebat cei doi agenti de ce stau acolo, ei au spus: „asa am fost trimisi”. Chiar notarul Lulu Fânaru i-a întrebat, iar ei au rãspuns cã nu au nicio vinã, asa au ordine. „Ei nu sunt vinovati, dar cei care i-au trimis cred cã nu au fost bine informati. Mã simt onoratã sã fiu pãzitã la birou, sper cã voi fi si acasã… mã simt mai în sigurantã”, a glumit notarul Lulu Fânaru, care a refuzat totusi sã creadã cã politicienii care pânã mai ieri se bãteau cu pumnul în piept si plângeau cu Biblia în mânã, cã sunt alãturi de ei în lupta anti-Chevron, acum pot sã recurgã la intimidãri puerile, pentru a-i stopa pe cei din GISCB sã continue lupta împotriva exploatãrii gazelor de sist prin metode neconventionale în zona Bârlad si de fapt în tot judetul Vaslui!

Membri GISC asteaptã rãspunsul scris

Intimidãrile nu au ecou asupra membrilor GISC Bârlad, care îsi continuã nestingheriti informarea populatiei asupra pericolelor ce vin din exploatarea gazelor de sist prin metode neconventionale si initiazã noi metode de protest. Ei încã mai asteaptã rãspunsul scris de la primarul municipiului Bârlad, Constantin Constantinescu, referitor la mitingul de pe 4 aprilie, desi au toate semnalele cã nu vor primi o asemenea aprobare. „Noi avem o devizã – Unitate si actiune. Încã nu am primit un rãspuns în scris. Asteptãm. Domnul primar a dat de înteles cã nu aprobã, dar neavând un act oficial nu putem sã ne manifestãm. Nu as crede cã nu ni se va da voie sã manifestãm, pentru cã noi ne apãrãm viata noastrã si a copiilor nostri. Ca sã facem acest lucru nu putem sã ne luptãm cu chestiunea tehnicã – fracturarea hidraulicã. Cum sã ne luptãm cu ea? Ne luptãm cu cei care o folosesc, cum este Chevron si cei care aprobã folosirea ei, adicã cei care ne guverneazã de sus si pânã jos”, a spus gr. (r) Nicolae Rotaru.

Protopopul Vasile Lãiu explicã

În cadrul conferintei de presã desfãsuratã pe 11 martie la Bârlad, protopopul Vasile Lãiu, membru al GISCB, a explicat ce s-a întâmplat la sedinta de la protopiat când deputatul PSD Adrian Solomon si primarul Constantin Constantinescu au intrat peste preoti în sedinta lor. „Am avut, sã spunem asa, surpriza, sã vinã în sedinta noastrã domnul Solomon si domnul primar care si-au prezentat un punct de vedere vizavi de faptul cã noi am fi manipulati. Le spun un singur lucru: sunt protopop al Bârladului din 2009 si dupã unii cred cã nu am prea multã reprezentativitate. Eu reprezint totusi 27 de comune din zona Bârladului si 150 de sate, adicã peste 100 000 de credinciosi. Noi îi numim credinciosi, altii îi numesc alegãtori. În spetã, când vine pãrintele de la Alexandru Vlahutã, de la Corodesti, de la Murgeni, de la Blãgesti si ne spun cã au apãrut fluturasi cã se cumpãrã pãmânt. Si au fost si la ei acele masini cu roti mari care le-au trecut peste pãmânt. <<Este pericol sã ajungã si la noi?>> mã tot întreabã. Eu pot sã-i mint? Pot ca protopop sã închid ochii? Atunci am aceastã atitudine responsabilã, alãturi de cei din GISC si de toti credinciosii, vizavi de aceastã problemã care mi se ridicã si mie. Nu am voie prin meseria si statutul meu sã spun cã se ocupã altcineva de viitorul credinciosilor mei! Noi vom actiona dupã cum ne duce capul si constiinta! Apãrãm dreptul la viatã, indiferent cine actioneazã împotriva vietii. Stiti foarte bine cã avortul este legalizat în România. Biserica l-a legalizat? Nu! Asa este si acum, chiar dacã pozitia noastrã deranjeazã pe multi, dar trebuie sã luãm atitudine. Eu am încredere cã domnul primar este alãturi de noi, dar el se aflã într-o situatie grea, cam între ciocan si nicovalã. Adicã între ceea ce cer cetãtenii, ce strigã cetãtenii si ceea ce i se cere pe alte cãi, politice si legislative. Dar pânã acolo noi trebuie sã fim fermi pe pozitie si sã spune clar si rãspicat: <<Pe aici nu se trece!>>”, a spus protopopul Vasile Lãiu.

Scrisoare deschisã a unui preot cãtre cei responsabili!

Vã punem la dispozitie pe site-ul nostru o scrisoare deschisã a unui preot, Liviu Matei, adresatã presedintelui României Traian Bãsescu, primului ministru Victor Ponta si presedintelui CJ Vaslui Dumitru Buzatu. Iatã, pentru cititori, doar o parte micã din ea: „Tara este a poporului român, nu a clientelismului accidental care vine prin comisioane mizerabile sã steargã România de pe harta lumii. Judetul Vaslui este patrimoniul national. Asa sãracã cum este aceastã zonã a Moldovei, a decis soarta Europei în sec. al – XV-lea. Caii lui Mohamed nu au putut transforma Moldova în hipodrom otoman si veniti voi sã-i stergeti istoria? Vreti sã-i scãdeti demografia? Câte puturi de adâncime a fãcut guvernul în aceste stepe? Câte sate sãrace au o fântânã modernã? Veniti cu tãvãlugul pãrerii de sine si al îngâmfãrii guvernamentale pentru a lua decizii catastrofale la adresa umanitãtii? Pentru cã nu mai puteti candida la presedentie vreti sã-i condamnati la moarte prin otrãvire cu cianuri, cu substante radioactive si altele tinute în secret, domnule presedinte? L-ati întrebat pe Dumnezeu dacã vã dã voie sã distrugeti ceea ce EL a creat? Nu aveti dreptul sã faceti asta. Veti rãmâne în istorie ca împãratul Nero care a dat foc Romei doar pentru a-si scrie odiseea poeticã. Doriti sã vedeti doar mitinguri si arestãri? Nu vã place vorba bunã? Mintea nu mai rationeazã omenia? În concluzie NU suntem de acord cu extragerea gazelor de sist si nu veti putea face asta decât peste viata noastrã.” Semnat, preot Liviu Matei.