Husul si-a ales primarul si consilierii. Candidata care a „rescris” Crezul, de dragul politicii, n-a avut noroc!

S-A TRAS LINIE… Alegerile locale din 27 septembrie au transat lucrurile, în privinta configuratiei echipei de conducere a municipiului Husi. Ioan Ciupilan (PSD) si-a adjudecat cel de-al patrulea mandat, iar la Consilul Local a reusit, conform primelor calcule fãcute dupã închiderea urnelor, sã aibã 11 din cei 19 consilieri. PNL a obtinut 6 mandate în noul Consiliu, iar ALDE au reusit sã ocupe douã locuri în CL Husi. PMP-ul lui Bogdan Trifan nu si-a putut duce niciun om în CL, la fel nici USR-PLUS, care, desi pe val în toatã tara, la Husi nu s-a bucurat de succes. Asa stând lucrurile, la o primã privire peste listele depuse la BEC, în mare parte, consilierii vor fi cam aceiasi din ultimii ani, cu câteva reveniri si unul sau douã nume noi. Fãrã niciun loc în fruntea orasului au rãmas, asadar, PMP-ul, PRM-ul, USR-PLUS, dar si Pro România, care a venit cu singura femeie candidat la functia de primar al municipiului Husi. Aceasta însã nu a reusit sã obtinã decât 93 de voturi, din cele 8175 exprimate. Va rãmâne însã în memoria multora cu cel mai neadecvat mesaj politic, de pe un pliant electoral, acesteia venindu-i ideea trãsnitã sã se „joace” cu o rugãciune fundamentalã a crestinãtii, Crezul. Unii spun cã însãsi conducerea Episcopiei Husilor ar fi privit cu uimire aceastã neinspiratã tacticã electoralã, care, iatã, nici mãcar nu i-a purtat noroc.

Dupã o campanie electoralã atipicã, în care candidatii au fost nevoiti sã îsi mute bãtãlia pentru voturi în mediul online, iatã cã la Husi lucrurile s-au lãmurit, pentru urmãtorii 4 ani. Cu 5390 de voturi din cele 8175 exprimate de localnici, primarul Ioan Ciupilan a obtinut al patrulea mandat. De asemenea, Ciupilan a tras PSD-ul dupã el, reusind sã aducã în noua formulã a Consiliului Local 11 consilieri, din cei 19, câti are municipiul Husi. Partidul National Liberal (PNL), reprezentat în lupta pentru Primãrie de Alexandru Nechifor, a primit 1787 de voturi, iar în privinta consilierilor, voturile obtinute de PNL au rezervat 6 locuri pentru liberali. Ultimele douã pozitii au fost adjudecate de ALDE, iar Cosmin Filip, candidatul formatiunii la functia de primar, a primit 442 de voturi.

În mare parte, consilierii din actualul mandat îsi vor continua activitatea

Conform listelor depuse la BEC Husi de cãtre cele trei partide care au reprezentanti în Consiliul Local, e lesne de observat cã, cu foarte mici exceptii, consilierii din mandatul sau mandatele trecute vor rãmâne în fruntea orasului pentru încã patru ani. Dupã validare, cei 11 consilieri ai PSD ar putea fi: Liliana Catargiu, Sergiu Boeru, Ioan Valeriu Ciupilan, Georgel Dumitrel, Cristinel Popa, Alexandru Corjinschi, Alexandru Focea, Ioan Iacob, Ionel Matei, Gabriela Matei, Maricica Bucos si Luiza Patrascu. Dupã cum se poate usor constata, doar douã nume noi, ceilalti alesi fiind familiarizati cu CL Husi, fie din mandatul care tocmai s-a încheiat, fie din mandatele anterioare. Partidul National Liberal (PNL), organizatia localã, va avea în acest mandat 6 consilieri. Conform listei, acestia sunt: Alexandru Nechifor, Radu Bobârnat, Cãtãlina Popa, Mihaela Nacu, Nicoleta Rotariu si Adrian Cocuz, nou intrat în Consiliul Local. Cei care vor completa formula de decizie pentru urmãtorii patru ani sunt consilierii ALDE. Este vorba despre primele douã locuri din listã, ocupate de Cosmin Filip si Cãtãlin Tocu. 

Trãsnaia campaniei: a rescris „Crezul”, pe un pliant electoral

Campania electoralã atipicã de la „localele” din 2020 de la Husi a avut mai multe picanterii, mai ales cã mediul online le-a pus candidatilor creativitatea la mare încercare. O huseancã însã, care a intrat în lupta pentru Primãrie din partea Pro România, a vrut… sã rupã gura târgului, cu un mesaj electoral cu totul deosebit. Concret, candidata a re-compus în stil personal „Crezul”, adaptându-l într-o notã la care chiar cã nu se astepta nimeni. „Cred întru Unul Dumnezeu/Creatorul omului si al pãmântului/Si al unicului nostru Husi”, a fost mesajul candidatei. Unii spun cã însãsi conducerea Episcopiei Husilor s-ar fi mirat de ideea respectivã. „Probabil, nu si-a dat seama cã face ceva inadecvat. Eu chiar cred cã dânsa, care e un om de bunã-credintã, o femeie respectuoasã, la locul ei, a crezut cã e deosebit sã punã acest mesaj pe pliantul respectiv, cã va prinde la electorat. Dar nu a prins deloc. A obtinut cam 93 de voturi. Pãcat! Nu a fost rea-vointã sau vreun afront la adresa Bisericii, ci doar o trãsnaie. Se mai întâmplã. Trãsnãi de campanie”, a spus apropiatii candidatei.