spot_imgspot_img
20.6 C
Vaslui
28-mart.-2024

Festivalul lui Tãnase: o comedie electoralã în plinã pandemie!

- Advertisement -

Cum au confiscat PSD, jubileu lui Tãnase

3, 2, 1… S-a tras cortina peste cea de-a 26-a editie a Festivalului de Umor „Constantin Tãnase – 50”. Timp de trei zile, Vasluiul a gãzduit un spectacol de teatru, expozitii de caricaturã si lansãri de carte, cu iz electoral. Organizat în plinã pandemie, dar si în campanie electoralã, festivalul nu a mai avut efervescenta de altãdatã, fiindcã organizatorii nu si-au mai dorit ca actorii sã strãluceascã, ci doar candidatii PSD-ului. Asa cã, invitati de seamã, precum actorii Marius Bodochi, Adriana Trandafir si Marius Manole, graficienii Ovidiu Ambrozie si Cristinel Vecerdea sau George Stoian, unul dintre primii organizatori ai festivalului, au trebuit sã-si facã treaba din planul secund, având grijã sã încãlzeascã publicul pentru momentul zero al festivalului, discursurile lui Vasile Pavãl si al lui Dumitru Buzatu, scufundat într-o supãrãtoare luminã rosie de decor. Dumitru Buzatu a devenit melancolic la sfârsitul speech-ului, spunând: «Sã dea Dumnezeu sã ne vedem în aceiasi echipã si la urmãtoarea editie ! ». Bineînteles cã si restul spectacolelor au avut parte de un decor rosu, de la baloane, mape si bannere, care se plia frumos peste grupurile de trei trandafiri, plantate de ani buni de primarul Pavãl în Piata Civicã. „Culmea ironiilor,/ Sã dai baloane copiilor,/ La parastasul rosiilor!”. Cam asta ar spune maestrul Constantin Tãnase, ca rãspuns la obrãznicia lui Buzatu de a folosi electoral festivalul, chiar la o editie aniversarã. Organizatorii au picat si testul regulilor de distantare socialã, ce trebuiau respectate la un asemenea eveniment, organizat în plinã pandemie. Dacã în prima zi de festival, din cer, marele actor a tinut cu publicul, oferind o searã rãcoroasã si putini spectatori s-au încumetat sã vinã la spectacol, în ultima searã a fost jale. Cu exceptia persoanelor care erau asezate pe scaunele puse regulamentar, celelalte sute de spectatori au stat înghesuiti ca sardelele, pe margini. Suntem curiosi dacã va exploda numãrul de cazuri de Covid în urmãtoarele zile si cine va fi rãspunzãtor dacã focarul va fi stabilit cã a fost de la acest eveniment. În niciun caz nu organizatorii, fiindcã ei sunt de la PSD si au imunitate de la Buzatu. Cã doar nu o sã meargã Politia Localã sã-l amendeze pe primarul Vasile Pavãl.

DOVEZI… Iată cum se respectă regulile de distanțare socială la festivalul electoral al lui Buzatu și Pavăl

A 26-a editie a Festivalului de Umor „Constantin Tãnase”, care a prins jubileul exact în pandemie, ar fi putut arãtat astfel. Geniul marelui actor putea sã-i inspire pe politrucii lui Buzatu si Pavãl care ar fi putut transforma totul într-o mare sãrbãtoare cu impact pentru judet si vasluieni. Ar fi putut fie face o sãptãmânã maraton de spectacole în Casa de Culturã a lui Constantin Tãnase, fãrã spectatori, dar transmise live pe un post de televiziune central de mare audientã. Ori, cu fondurile alocate, se putea face un film documentar despre marele artist, în care sã-i fi prezentat activitatea sa artisticã extraordinatã. Si astfel, am fi demonstrat cã suntem la fel de geniali precum a fost Constantin Tãnase în 1945, când bolsevicii i-au pus pumnul în gurã dupã celebrul cuplet rostit în fata unei sãli pline ochi, la Teatrul Cãrãbus: „De la Nistru, pân’ la Don,? Davai ceas, davai palton,/ Davai ceas, davai mosie,/ Haraso tovãrãsie!”. Nouã ce ne mai rãmâne de spus dupã acest jalnic spectacol electoral, marca Pavãl-Buzatu, decât sã facem gestul pe care marele maestru l-a fãcut dupã ce bolsevicii l-au atentionat s-o lase mai usor cu glumele si anume cel de a ne lega o pendulã de gât si sã spunem, precum a spus Tãnãse: „El tic, eu tac!”.

Baloane roșii pentru iubitorii de cultură

Festivalul s-a încheiat cu un „muzical” inspirat

Dar sã dãm Cezarului, ce este al Cezarului si sã vorbim de festivalul în sine. Evenimentul s-a încheiat inspirat cu spectacolul „Slagãre în revenire”, care a readus în atentia publicului cele mai frumoase cântece din ultimii 60 de ani, create de marii compozitori români: Horia Moculescu, Marius Teicu, Dan Dimitriu, Nicolae Caragea. Publicul spectator s-a delectat cu melodii românesti binecunoscute – „Hai cosar, cosar”, „Lalele, lalele”, „Sã mori din dragoste rãnitã”, „Dor de viatã”, „Sã nu uitãm sã iubim trandafirii”, în interpretarea artistilor Teatrului de Revistã Majestic. O altã surprizã plãcutã a fost albumul aniversar. Fiind o editie jubliarã – 50 de ani de la prima editie, organizatorii au pregãtit un jurnal de festival album aniversar, intitulat „Spiritul lui Tãnase la Vaslui”. În aceastã lucrare sunt prezentate parcursul marelui actor si cele 25 de editii de festival de pânã acum. Cu aceeasi ocazie, a fost pregãtit si volumul aniversar „50 de autori de umor în cãutarea unui festival: antologie de literaturã satirico-umoristicã”. Volumul este coordonat de Liliana Moga, sef Serviciu Informatizare, Informare Bibliograficã, Prelucrarea si completarea colectiilor si este realizat în colaborare cu bibliotecarele Anca Chelaru si Alina Tanasã, de la acelasi serviciu. Coperta este creatia Luminitei Șerban, sef Serviciu Relatii cu publicul. Volumul a fost realizat sub directa îndrumare a directorului editorial Voicu Gelu Bichinet, directorul Bibliotecii Judetene Vaslui. „Greu, foarte greu sã alegi 50 de autori acum, la jubileu, care sã fie inclusi într-o antologie cu intentii aniversare. Valoarea lucrãrilor detinute de bibliotecã, numãrul acestora, diversitatea genurilor abordate, prezenta autorilor la mai multe editii si premiile obtinute au reprezentat câteva criterii la îndemâna bibliotecarilor care au trudit la alcãtuirea acestui volum. Pretuirea noastrã este egalã pentru toti scriitorii cuprinsi sau nu în aceastã carte, dar prezenti pe rafturile bibliotecilor si în sufletele oamenilor. Multumiri creatorilor de umor! La multi ani Festivalului „Constantin Tãnase”!”, a declarat Voicu Gelu Bichinet, directorul Bibliotecii Judetene Vaslui. 

Câstigãtorii Concursului de literaturã satirico-umoristicã

LAUREATI… Lista celor mai buni scriitori de umor, premiati de juriul Concursului de literaturã satirico-umoristicã, aratã în felul urmãtor: Sectiunea Carte: Premiul I – Florin Rotaru si Petru-Ioan Gârda, Premiul II – Gheorghe Bâlici, Premiul III – Ana (Any) Drãgoianu si Vasile Larco, Mentiune – Grigore Chitul, Mihai Sãlcutan, Licã Pavel, Mihai Haivas si Eugen Deutsch, Premiul Special – Stefan Cornel Rodean si Constantin Tudorache; Sectiunea Manuscris: Premiul I – Valentin David, Premiul II – Petru Brumã, Premiul III – George Eftimie, Mentiuni:Ion Moraru, Grigore Chitul, Petru-Ioan Gârda, Petre Ion Florin Vasilescu, Nicusor Constantinescu, Gheorghe Bâlici, Ana (Any) Drãgoianu, Cãtãlina Orsivschi, Violeta Urdã (Cuturescu).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.