spot_imgspot_img
12.9 C
Vaslui
02-mai-2024

Episcopul Husilor: „Oricât de bine pregãtiti am fi, oricâte competente am avea, nu suntem perfecti”

- Advertisement -

LUARE-AMINTE… Duminicã, 27 septembrie 2020, Preasfintitul Ignatie, Episcopul Husilor, a sãvârsit Sfânta Liturghie în paraclisul resedintei episcopale din Husi. În mesajul sãu, Pãrintele Episcop a subliniat faptul cã efortul fiecãruia, pentru a da roade, este necesar sã fie dublat întotdeauna de inspiratie dumnezeiascã: „Oricâte competente profesionale am avea, oricât de bine instruiti am fi în profesia pentru care ne-am pregãtit, niciodatã nu vom putea spune cã suntem perfecti, desãvârsiti”.

„Întotdeauna ne dãm seama, cu asupra de mãsurã, cã este nevoie si de interventia lui Dumnezeu – ceea ce noi numim generic inspiratie de sus sau inspiratie dumnezeiascã. Avem, în limbajul nostru curent, o sintagmã, pe care o folosim atunci când ne pregãtim pentru o anumitã profesie: spunem cã este nevoie de «99% transpiratie – combustia si efortul nostru personal, si 1% inspiratie». De multe ori, acest procent de 1% este cel care desãvârseste totul. Fiecare om, dacã este un profesionist, va avea smerenia, convingerea interioarã, cã în tot ceea ce face are nevoie de ajutorul lui Dumnezeu.

„Cu cât avem mai multã smerenie în ceea ce priveste exercitarea slujirii la care suntem chemati, cu atât o vom face mai bine”

„De pildã, medicii, în actul lor medical, oricât de bine ar fi pregãtiti, oricât de multe competente ar detine, oricât de la zi ar fi cu tot ceea ce presupune investigatia medicalã, simt si mãrturisesc cã în anumite situatii numai Dumnezeu este Cel care îi ajutã. Aceastã experientã a trãirii propriilor limite, o avem si noi, preotii, sacerdotii Domnului. Oricât de duhovnicesti am fi, oricât ne-am strãdui sã ne pãstrãm sufletul în stare de curãtie – cea care ne dãruieste limpezimea mintii si a inimii, niciodatã nu vom putea avea cutezanta sã spunem cã suntem desãvârsiti în slujirea noastrã”, a spus Preasfintitul Ignatie, în omilia consemnatã pe episcopiahusilor.ro. Pãrintele Episcop a mai transmis faptul cã smerenia Îl face prezent pe Dumnezeu în propria viatã, desãvârsind lucrurile pe care le facem: Cu cât avem mai multã smerenie în ceea ce priveste exercitarea slujirii la care suntem chemati, cu atât o vom face mai bine si ne vom bucura mai mult de roadele efortului nostru. Cu cât suntem mai mândri si ne încredem exclusiv în puterile noastre, în pregãtirea personalã, cu atât vor fi mai multe momentele de esec. (…) Trãim în contextul pandemiei. Un virus foarte mic tulburã o întreagã planetã. Oamenii de stiintã sunt, deocamdatã,  în expectativã. Nu au gãsit încã o solutie, nu au gãsit antidotul. Prin urmare, nu este cazul sã idolatrizãm stiinta, sã o zeificãm. Stiinta are propriile ei limite în fata bolilor, în fata unui virus care creeazã atâtea disfunctionalitãti pe toate planurile, medical, uman si economic. Domnul ne cere smerenie si sã avem capacitatea de a ne constientiza propriile noastre limite”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.