Editia jubiliarã a Festivalului „Constantin Tãnase”, în pandemie (FOTO)

EVENIMENT… Cea de-a 26-a editie a Festivalului „Constantin Tãnase” a debutat în conditii de pandemie: cu mãsti de protectie pe fatã, cu termoscanarea tuturor participantilor si cu scaune asezate la 1,5 m. Cu toate eforturile organizatorilor de a asigura desfãsurarea unui astfel de eveniment, festivalul pare sã nu aibã strãlucirea de altã datã. Dacã în anii anteriori vasluienii se îngrãmãdeau sã cumpere bilete si abonamente, anul acesta nici mãcar faptul cã accesul a fost gratuit nu a fãcut ca scaunele asezate în Piata Civicã sã fie ocupate în totalitate. Vasluienii au fost reticenti nu doar din cauza pandemiei de coronavirus, ci si din cauza vremii mohorâte.

Deschiderea festivalului a avut loc la Centrul de Afaceri, acolo unde s-a lansat albumul jubiliar „Spiritul Tãnase la Vaslui. Jurnal de Festival (1970-2020)”. Printre invitatii la festival s-a numãrat si George Stoian, unul dintre organizatorii primei editii desfãsurate în perioada 2-5 iulie 1970 la Vaslui. Acesta a vorbit despre momentul înfiintãrii, despre membrii fondatori si atmosfera primelor editii.

Laureatii Concursului de literaturã satirico-umoristicã

Tot ieri a avut loc si „Premierea laureatilor Concursului de literaturã satirico-umoristicã”, însã la Biblioteca Judeteanã „Nicolae Milescu Spãtaru”. Participantii au fost premiati în functie de cele douã categorii ‑ „Manuscrise” si „Carte”. „Premiul I” la categoria „Manuscrise” a fost înmânat epigramistului Valentin David (colaborator al revistelor „Epigrama”, „Scart”), iar la categoria „Carte” au primit „Premiul I”: Florin Rotaru, autorul volumului „Umor la rotisor – epigrame si poezie umoristicã” („Editura Eikon”, 2015) si Petru Ioan Garda, cu volumul „Modus ridendi, epigrame”, („Editura Napoca Star”, 2013). Pe lânga aceste douã categorii, datã fiind editia jubiliarã a festivalului, s-au oferit „Premii aniversare” personalitãtilor active în domeniul literaturii satirice. Printre acestia s-au numãrat Laurentiu Florentin Ghitã, redactor-sef al revistei „Epigrama”, Adrian Grãjdeanu redactor-sef al revistei satirice „Scart”, caricaturistul Costel Patrascan, George Corbu, epigramist, traducator, bibliolog. Seara, actiunea s-a mutat în Piata Civicã din Vaslui, acolo unde s-au jucat douã spectacole de teatru:  „Scandal în familie”, sustinut de actorii de la Wonder Theatre, si „Fã-mi loc!’, în regia lui Radu Beligan.