spot_imgspot_img
9.1 C
Vaslui
26-apr.-2024

Dupã ce a obtinut rezultate notabile în învãtãmânt, Constantin Turcu vine la Primãria Dragomiresti pentru a face si aici performantã

- Advertisement -

REZULTATE…Nu multe comune din judetul Vaslui se pot mândri cã au licee. Dragomirestiul se numãrã printre acele putine localitãti privilegiate în acest sens. Asta datoritã unui om gospodar care în urmã cu mai bine de 20 de ani s-a ambitionat sã transforme o scoalã frecventatã de 60-70 de elevi într-un liceu cu peste 300 de copii. Desi la început încurajãrile au lipsit aproape cu desãvârsire, azi, dupã foarte multã muncã si implicare a cadrelor didactice, unitatea de învãtãmânt a devenit una de elitã în mediul rural, putându-se lãuda cu numeroase premii obtinute la fazele judetene si nationale ale Olimpiadelor scolare. Astfel, Constantin Turcu a demonstrat cã acolo unde se munceste, rezultatele nu întârzie sã aparã. Acesta putea oricând sã se stabileascã într-un oras mare din tarã, unde sã predea, însã a preferat sã se întoarcã în locurile unde a copilãrit, din dragoste si respect fatã de locuitorii comunei Dragomiresti. Zilele astea, directorul liceului din Vladia candideazã la functia de primar al comunei, prilej cu care ne-a acordat un interviu, pentru ca localnicii sã cunoascã omul din spatele candidatului si obiectivele pe care si le-a propus în cazul în care va câstiga alegerile

-Domnule director, ati absolvit Facultatea de Istorie a Universitãtii „Al.I. Cuza din Iasi” în 1997, iar imediat dupã asta v-ati angajat profesor în comuna natalã. Din 1997 pânã în 2005 ati fost profesor al Liceului Tehnologic Vladia, din 2005 pânã în 2012 ati fost director al acestei unitãti, iar din 2012 pânã în 2019 ati îndeplinit functia de inspector scolar pentru management institutional la ISJ Vaslui, ocazie cu care ati coordonat activitatea peste 200 de directori adjuncti ai unitãtilor de învãtãmânt din tot judetul. Din 2019 ati revenit pe postul de director al Liceului din Vladia, post pe care îl ocupati si în prezent. Cine este omul din spatele acestui CV impresionant?

-Un om obisnuit, din popor, cãruia îi place natura si oamenii, care a avut sansa sã întâlneascã în viatã oameni extraordinari, un om care a suferit atunci când locuitorii din Dragomiresti erau desconsiderati de unii. De aceea, când am terminat facultatea, m-am întors în satul meu pentru a demonstra cã oamenii din Dragomiresti sunt capabili sã realizeze lucruri mari. Si am reusit prin multã muncã si efort sã fac împreunã cu colegii mei profesori, învãtãtori si educatoare, dintr-o scoalã cu 60-70 de copii în anul 1997, un liceu cu peste 300 copii, un liceu care astãzi se poate lãuda cu premii la fazele nationale ale Olimpiadelor scolare ( locul I, II,III) si cu rezultate bune la examenul de bacalaureat (spre exemplu în acest an procentul de promovabilitate la bacalaureat a fost de peste 78%).

– Cine sunt oamenii care au contribuit la formarea omului care sunteti astãzi?

– Pãrintii mei, Turcu Constantin, de la care am învãtat cã trebuie sã fiu cinstit, sã fiu onest si bine pregãtit, Turcu Margareta de la care am învãtat sã ajut oamenii, sã ascult nevoile acestora si sã fac tot ce pot pentru a-i ajuta. Învãțãtoarea mea, doamna Costras Rodica. Ea este cea care a pus bazele pregãtirii mele. M-a învãtat sã fiu ordonat, riguros si sã-mi respect semenii. Profesorii din gimnaziu si liceu care si-au pus amprenta asupra formãrii mele profesionale. Profesorii de la Facultatea de Istorie a Universitãtii „AL. I Cuza” din Iasi. De la ei am învãtat rigoarea stiintificã, modul în care trebuie sã abordezi orice problemã. Sotia si copiii mei care au fost alãturi de mine permanent. Ei m-au corectat atunci când am gresit si m-au sprijinit atunci când îmi era greu. De la ei am învãtat cât de important este sã fii alãturi de cineva atunci când îi este greu, si de aceea mi-am propus sã fiu alãturi de orice om care are nevoie de mine. Nu în ultimul rând, locuitorii din comunã. Am trãit printre ei, am ascultat vorbele lor, povestile lor, necazurile lor, lucrurile de care se bucurã si sperantele lor. De multe ori, de la oamenii simpli înveti lucruri foarte utile pe care nu le stiu multi oameni pregãtiti. Si de la toti cei de mai sus si de la naturã am învãtat cel mai important lucru din viatã: echilibrul. Întotdeauna trebuie sã fii un om echilibrat, sã asculti pe toti si abia apoi sã vorbesti tu.

Care este cea mai importantã realizare a dumneavoastrã, pe plan profesional?

Cea mai mare realizare profesionalã este faptul cã am pus bazele unui liceu la Vladia. Când am fãcut Facultatea de Istorie a Universitãtii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, nu am vrut sã îmi încep activitatea într-un oras mare, ci am hotãrât sã vin la Scoala Gimnazialã Vladia, pe atunci, scoalã a cãrui elev am fost. De ce am fãcut asta? Din respect pentru semenii mei, pentru locuitorii comunei Dragomiresti. Am vrut sã demonstrez cã si aici SE POATE! Si dacã am crezut, am si reusit. În 1997, la Scoala Vladia învãtau 60-70 elevi. Dar împreunã cu colegii mei ne-am propus lucruri mari. Si, când s-a ivit posibilitatea, am creat ceea ce nimeni nu credea: transformarea Scolii Gimnaziale în Liceu. Prin muncã, ajutat de colegi, profesori, învatãtori, educatoare, am realizat un vis. Când vorbeam oamenilor cã Vladia va avea liceu, oamenii se uitau cu scepticism. Cum sã faci liceu la Vladia când abia la Murgeni, Zorleni, Puiesti, localitãti mult mai mari erau licee. Asta nu se poate! Am fost sprijinit în acest decurs de domnul Gheorghe Cârjã, Inspector scolar general, de domnul Juverdeanu Dorel, Inspector scolar General Adjunct si de Domnul Inspector Gheorghe Flueras, de colegii mei de la scoalã. Dupã ce a fost aprobatã functionarea liceului la Vladia, unii credeau cã nu vor fi rezultate. Viata a demonstrate însã altceva. În general au fost rezultate între 40% si 60 %, dar au fost ani când procentul a fost mai mare. Spre exemplu, în acest an 78% au promovat acest examen (din 14 elevi care au finalizat clasa a XII-a s-au înscris 14 si au promovat examenul 11 elevi). Unii elevi provin din familii cu venituri modeste, dar foarte inteligenti. Ce ar fi facut acesti copii dacã nu exista acest liceu? Ce eforturi financiare ar fi trebuit sã facã pãrintii pentru a sustine acesti copii la scoalã? Si activitatea de performantã a fost printre obiectivele conducerii scolii si a cadrelor didactice. Iar rezultatele nu au întârziat sã aparã. Astfel, elevii care au participat la olimpiadele scolare în ultimii ani au reusit urmãtoarele performante: în anul scolar 2017 – 2018, Mihãilã Alexandra a obtinut locul 1 la faza nationalã a olimpiadei de Agriculturã. În anul scolar 2018 – 2019, Mititelu Estera a obtinut locul 2 la faza nationalã a Olimpiadei de Agriculturã, iar Murgu Andreea, locul 3. În acest an scolar, elevele Moraru Andreea si Moraru Adriana au obtinut locul 1 la etapa judeteanã si urmau sã reprezinte judetul Vaslui la faza nationalã, dar din cauza pandemiei Covid-19, aceastã fazã nu s-a mai putut desfãsura. Acestea sunt faptele pentru care cred cã Liceul din Vladia este cea mai mare realizare profesionalã a mea.

Care sunt atuurile dumneavoastrã în fata celorlalti candidati? De ce ar trebui sã vã voteze vasluienii?

– Sunt capabil sã realizez dezvoltarea comunei, sunt cinstit, îmi place sã ajut oamenii, vreau sã arãt oamenilor cã si în comuna Dragomiresti SE POATE. Am experientã în management, am scris proiecte cu finantare europeanã si am fost membru în echipele de proiect în mai multe proiecte europene. Vreau sã fac din comuna Dragomiresti o comunã modernã, de care locuitorii sã fie mândri, primãria Dragomiresti sã sprijine orice locuitor atunci când acesta are nevoie, având în vedere cã cea mai importantã resursã este OMUL. De aceea, principala mea investitie va fi în OAMENI si în nevoile lor. Am acceptat, fãrã ezitare, aceastã candidaturã din convingerea cã este o sansã pentru a-mi pune energia si priceperea pentru modernizarea comunei Dragomiresti. Am pornit pe acest drum nu pentru a ocupa o functie, ci pentru cã îmi doresc o comunã modernã, în care oamenii sã se simtã în sigurantã, sã beneficieze de facilitãti si sã fie sprijiniti de primãrie în rezolvarea oricãrei probleme. E timpul sã arãtãm cã si la Dragomiresti se poate. E timpul sã nu mai spunem cetãtenilor cã nu se poate, cã nu avem bani, cã vom vedea cum rezolvãm. A venit momentul sã spunem clar: SE POATE. Si se poate! Un primar care nu poate, nu trebuie sã fie la Primãrie. Vin la primãrie pentru a face lucrurile sã meargã. Vin cu forte proaspete si hotãrâre, cu o echipã de consilieri pregãtitã, competentã si dornicã de a veni în sprijinul locuitorilor, o echipã care nu vrea nimic pentru ea, ci pentru dumneavoastrã. Doresc sã transmit locuitorilor comunei Dragomiresti întreaga mea pretuire si sã-i invit sã fie alãturi de mine si de echipa noastrã de consilieri pentru a da comunei Dragomiresti o echipã bine pregãtitã si eficientã pentru o comunã modernã si europeanã.

Am vãzut planurile dumneavoastrã pentru Liceul Tehnologic. Ce veti face pentru comuna Dragomiresti dacã veti cîstiga functia de primar?

-încurajarea cât mai multor elevi de a participa la olimpiadele scolare.

-dacã voi cîstiga alegerile locale, voi acorda burse elevilor care învatã la liceu si studentilor din comuna Dragomiresti care au învãtat la Liceul Tehnologic Vladia;

-voi realiza o bazã materialã care sã permitã elevilor sã dobândeascã deprinderi, cunostinte în domeniul specializãrii;

-voi realiza baze sportive moderne la Rãdeni, Doagele si Vladia unde elevii sã-si desfãsoare activitãtile.

Apã, Canalizare, Gaz Metan

  1. Realizarea rețelei de canalizare în comuna Dragomiresti
  2. Realizarea retelei de gaz metan în comuna Dragomiresti
  3. Alimentarea cu apã în satele Doagele si Popesti

EDUCATIE SI SÃNÃTATE

  1. Construirea scolii din satul Popesti
  2. Modernizarea scolii Dragomiresti si montarea unei centrale termice
  3. Construirea unui nou corp cu 5 sãli de clasã si laboratoare la Liceul Tehnologic Vladia
  4. Construirea de baze sportive moderne la Rãdeni, Doagele si Vladia
  5. Înfiintarea unui cabinet stomatologic
  6. Modernizarea Dispensarului Dragomiresti

DRUMURI, CÃI DE COMUNICATIE

  1. Asfaltarea drumurilor principale din satele comunei
  2. Pietruirea drumurilor secundare si a ulitelor
  3. Pod peste Râul Tutova, spre satul Semenea
  4. Poduri si podete accesibile pe toate cãile de acces

SPRIJIN PENTRU LOCUITORI

  1. Microbuze pentru deplasarea locuitorilor din satele componente cãtre Dragomiresti
  2. Achizitionarea de pubele si construirea mai multor platforme pentru gunoiul menajer
  3. Sprijinirea investitorilor locali
  4. Atragerea de investitori în comunã în vederea creãrii de locuri de muncã
  5. Retele Wi-fi în toate satele
  6. Deschiderea unei statii PECO
  7. Extinderea retelelor electrice acolo unde s-au construit case si sprijinirea celor farã posibilitãti pentru conectarea la reteaua electricã

CULTURÃ, CULTE

  1. Construirea Cãminului Cultural Dragomiresti si modernizarea celor existente
  2. Deschiderea Bibliotecii Comunale Dragomiresti si modernizarea acesteia
  3. Crearea unui ansamblu de dansuri si sprijinirea Fanfarei de la Doagele pentru a participa la festivaluri nationale si internationale
  4. Sprijinirea bisericilor din comunã
  5. Sprijinirea tuturor organizatiilor si cultelor din comunã

SPRIJIN PENTRU TINERI

  1. Acordarea de burse elevilor care învatã la scolile din comunã
  2. Acordarea de burse studentilor care au învãtat la scolile din comuna Dragomiresti si au domiciliul în comuna Dragomiresti

Atribuirea de teren gratuit tinerilor care doresc sã-si construiascã o locuintã

MATERIAL DE PROPAGANDÃ ELECTORALÃ, REALIZAT DE SC VREMEA NOUÃ SRL, COMANDAT DE PNL VASLUI

COD MANDATAR: 21200012

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.