spot_imgspot_img
13.7 C
Vaslui
07-mai-2024

Cum transforma polițistul Munteanu amenzile în avertismente

- Advertisement -

FAȚĂ ÎN FAȚĂ… La Tribunalul Vaslui, a avut loc un nou termen în procesul în care DNA îl acuză pe Iulian Munteanu, fostul șef al Biroului Rutier Vaslui, că, începând cu anul 2013, a transformat Biroul Rutier Vaslui într-o sursă de protecție a “băieților buni” din Vaslui. Toți apropiații sau conducătorii auto la care șeful Biroului Rutier avea un interes erau scutiți de amenzi, dacă erau surprinși încălcând legislația rutieră. În ședința de ieri a fost audiat principalul martor din dosar, polițiștul Mihai Vizitiu, cel cu ajutorul căruia DNA și-a construit tot dosarul, după ce l-a blindat pe acesta cu tehnică de înregistrare audio-video. Fostul agent de la Rutieră a declarat luni, în fața instanței, că astfel de aparatură a fost montată inclusiv în birouri, de către polițitul DNA, care a intrat în sediul IPJ Vaslui în timp ce Vizitiu era de serviciu. Spovedania lui Vizitiu în fața judecătorului și înregistrările care sunt acum la dosar arată un modus operandi extrem de corupt la nivelul Biroului Rutier Vaslui, unde șeful Munteanu schimba după cum dorea el amenzile cu avertismentele. În cazul unui om de afaceri din oraș, pe care Mihai Vizitiu l-a prins fără centură și vorbind la telefon în timp ce conducea, amenda pentru cele două contravenții a fost schimbată în aceeași zi în avertisment, după un scandal monstru făcut de șeful Biroului Rutier. Munteanu i-ar fi cerut lui Vizitiu să anuleze primul proces verbal, cu cele două contravenții, și să treacă pe un nou proces verbal doar contravenția privind vorbitul la telefon, urmând ca măsura luată împotriva omului de afaceri să fie doar avertisment. “Intervenția asupra mea a domnului Munteanu Iulian a fost cu scandal. A țipat la mine, a trântit niște dosare care erau pe birou ca în noul proces verbal să fie trecut doar avertisment, nu amendă. Decizia de a modifica și de a anula procesul verbal cu privire la sancțiune a fost luată de mine la insistențele lui Munteanu Iulian. Primul proces verbal, care era anulat, era lăsat în tocul de procese verbale sau era înaintat sus, la secretariat. Scriam “Anulat” pe el și semnam. Următorul proces verbal, în care era trecut doar avertismentul, era dus de către noi la domiciliul contravenientului sau afișat pe ușa principală, în prezența unui martor”,a declarat Mihai Vizitiu în fața judecătorului.  

În fața fostului său șef , dar și a foștilor colegi de birou, Mihai Vizitiu a recunoscut că a purtat tehnică de înregistrare în timp ce era la serviciu. Totodată, acesta a afirmat că a fost instruit de către polițiștii DNA cum să folosească această aparatură. La termenul de ieri s-au adus în discuție mai multe amenzi pe care Vizitiu le-a dat, avocatul lui Iulian Munteanu încercând să scoată în evidență faptul că de fiecare dată polițistul a acționat în afara zonei de competență, menționată de fiecare dată în buletinul posturilor. “Nu aveam cum să stau doar pe acele 3-4 străzi care erau trecute în buletin pentru că orașul Vaslui este mic. Automat, patrulam tot orașul. Dacă zona mea de acțiune era strada Traian, apoi trebuia să mă mut pe bulevardul Ștefan cel Mare, evident că treceam și pe strada Donici. Nu a existat nicio consecință pentru că acționam și pe alte străzi în afară de zona trecută în buletinul posturilor. E adevărat că Iulian Munteanu ne mai atrăgea atenția verbal, dar doar atât. Mai trebuie avut în vedere că acel buletin al posturilor este respectat de maxim 10% din polițiștii de la Rutieră”, a spus Mihai Vizitiu în fața judecătorului. În data de 23 decembrie 2014, acesta trebuia să acționeze, conform buletinului de posturi, pe străzile Traian, Mareșal Constantin Prezan, Ștefan cel Mare și Călugăreni, însă polițistul a costatat o contravenție pe strada Decebal. Mai exact, a oprit în trafic un șofer care mergea cu proiectoarele de ceață aprinse. După ce l-a tras pe conducătorul auto pe dreapta, Mihai Vizitiu a constatat și alte contravenții, precum nepurtarea centurii de siguranță și defecțiuni la sistemul de iluminat. L-a sancționat cu amendă pe conducătorul auto, însă odată ajuns la birou, șeful său i-a cerut să modifice procesul verbal. “Iulian Munteanu m-a rugat să nu-i dau toate cele trei sancțiuni, eventual să o las pe cea mai mică. Anterior acestei discuții, conducătorul auto m-a amenințat că mă va reclama pe linie administrativă pentru comportamentul avut, însă acest tip de amenințări era la ordinea zilei”, a declarat Vizitiu.

Pus să plătească dobânzi pentru întârzierile cu care preda banii strânși din amenzi

Agentul de poliție Vizitiu a recunoscut că de-a lungul activității în cadrul IPJ Vaslui a anulat mai multe procese verbale, pe care le-a greșit în momentul redactării, dar și că a avut probleme cu predarea banilor colectați din amenzile achitate pe loc. “Mi s-a întâmplat să greșesc, să anulez procese verbale completate greșit, dar obligatoriu următorul trebuia să includă același contravenient. Lucrul ăsta se întâmpla pe următorul proces verbal, având aceeași serie, pe numele aceleiași persoane. Dacă se întâmpla ca un șofer amendat să plătească amenda pe loc, trebuia să-i tai chitanță, iar banii să-i predau la caserie cel târziu a doua zi. Este adevărat că am fost sancționat pe cale administrativă pentru întârzierea predării acestor bani și am fost obligat să plătesc dobândă.”

Ruda scapă cu avertisment

În data de 7 septembrie 2015, agentul de poliție Mihai Vizitiu își enervează din nou șeful de birou, după ce oprește un conducător auto în trafic, pe motiv că nu purta centura de siguranță. Contravenția fusese constatată pe strada Traian, deși zona de acțiune a polițistului, în acea zi, era intersecția străzilor Decebal cu Hușului. Această deplasare a agentului Vizitiu în afara zonei de acoperire a fost scoasă în evidență de avocatul lui Iulian Munteanu la aproape toate cazurile care s-au lăsat cu sancțiuni, fiind unul dintre principalele puncte de apărare ale fostului șef al Biroului Rutier. În acea zi, Vizitiu a avut o convorbire telefonică cu inculpatul Munteanu, ocazie cu care i-ar fi fost atrasă atenția că șoferul pe care tocmai l-a oprit este rudă cu un coleg de la Rutieră. “După acel telefon primit de la Iulian Munteanu i-am aplicat sancțiunea avertisment șoferului respectiv.”

Patronul firmei care se ocupa cu montarea semnelor de circulație, iertat și el

În data de 4 noiembrie 2015, polițistul Mihai Vizitiu trage pe dreapta un șofer care vorbea la telefon în timp ce conducea. Conducătorul auto nu purta nici centură, motiv pentru care agentul trece aplicarea de sancțiuni. Ajuns la birou, Vizitiu e pus, din nou, să modifice procesul verbal, după cum rezultă din discuția purtată cu Iulian Munteanu, înregistrată audio și menționată în rechizitoriu. În cadrul acestei convorbiri, agentul Vizitiu face următoarea afirmație către șeful său, în timp ce se presupune că modifica primul proces verbal: “Domnule, nu pot să trimit așa greșeli. Fac pe următorul cum le-am făcut pe toate astea. Nu pot așa, i-a uitați! Ăsta e cu dosarul, ăsta i-am greșit CNP-ul sau nu știu ce. I-am greșit amenda, în loc de 630 de lei am trecut 420 de lei.” Agentul Vizitiu a recunoscut în fața judecătorului că această afirmație a fost făcut în timp ce anula primul proces verbal. “Mi-a cerut să-l ajut pe S., chiar țipa la mine. Făceam multe modificări pe acel proces verbal și pentru a nu mai exista acele modificări am spus de procedura de anulare. Asta pentru că intervenția domnului Iulian Munteanu asupra mea a fost cu scandal. A țipat și a trântit niște dosare aflate pe birou pentru a ajuta acea persoană. Sunt înregistrări prin care se poate vedea cum Iulian Munteanu m-a obligat să fac ceva cu acel proces verbal, să găsesc o soluție pentru a nu mai fi sancționată persoana respectivă. Decizia de a anula primul proces verbal este luată de mine, la insistențele șefului de birou”, a mai declarat Mihai Vizitiu în fața judecătorului. La termenul de ieri, pe lângă Iulian Munteanu și Mihai Vizitiu, în sală au mai fost prezenți Mihai Carp, fostul șef al IPJ Vaslui, Mihai Axente, comisar șef Direcția Rutieră Vaslui, Ioan Vârlan, fost șef Serviciul Poliției Rutiere Vaslui, Augustin Brat, ofițer SPR, Năstase Dan, polițist SPR, Irinel Cernat, polițist BPR, Constantin Guralivu, polițist BPR, Andrei Roman, polițist BPR, Mihai Beraru, polițist BPR. Aceștia sunt acuzați de fapte de corupție, mai exact, de falsificarea proceselor verbale pentru a-i scăpa de amenzi pe protejații șefului Biroului Rutier din cadrul IPJ Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.