spot_imgspot_img
12 C
Vaslui
09-mai-2024

COVID 19 face ravagii: cadre medicale si pacienti revoltati, medici fãrã mãsti de protectie

- Advertisement -

SPITALUL JUDETEAN VASLUI COLCÃIE DE CORONAVIRUS

INCONSTIENTÃ… 25 de noi cazuri de îmbolnãviri cu COVID 19, s-au înregistrat doar într-o singurã sectie a Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui. Este vorba despre opt pacienti si 17 cadre medicale de la Sectia de Boli Interne care au fost transportati la unitatea sanitarã din Bârlad dupã ce au fost confirmati cu coronavirus. Este al doilea focar de COVID-19 cu care Judeteanul se confruntã de la începutul pandemiei. Dacã primul, cel de la Pneumologie, a fost gestionat corespunzãtor, rãspândirea virusului fiind stopatã prin carantinarea totalã a sectiei pe o perioadã de douã sãptãmâni, acesta din urmã face ravagii atât în rândul pacientilor cât si în rândul angajatilor unitãtii. Asta si din cauzã cã Spitalul Judetean din Vaslui este singurul din judet care are sectie de Boli Interne. Întrunitã într-o sedintã de urgentã cu personalul sectiei respective, conducerea spitalului a luat decizia de a nu carantina Medicala pe motiv cã asta ar lovi în bugetul unitãtii. „Mai putini bolnavi internati, mai putini bani decontati de la Casa de Asigurãri de Sãnãtate” li s-a transmis angajatilor, înainte de a fi trimisi înapoi la muncã. Acestia din urmã se tem pentru sãnãtatea lor, a familiilor lor, dar si a pacientilor, motiv pentru care, prin intermediul ziarului Vremea Nouã, au tras un semnal de alarmã autoritãtilor sanitare din judet dar si celor de la nivel central. „Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui riscã sã devinã un al doilea caz Suceava. Avem pacienti care la internare sunt testati pentru COVID-19, rezultatele vin negative, dar dupã câteva zile se pozitiveazã. Ieri au fost confirmati cu coronavirus cinci pacienti, marti trei, luni alti trei. Oamenii se îmbolnãvesc în spital de COVID-19 si situatia e tinutã secret, de teamã cã nu ne vom atinge indicatorii si astfel vom pierde bani de la Casã. Lumea trebuie sã stie ce se întâmplã aici, autoritãtile sanitare trebuie sã ia mãsuri, pentru cã în situatii de astea nu banii primeazã, ci sãnãtatea noastrã, a celor care lucrãm în spital si a pacientilor”, ne-a transmis o asistentã medicalã, sub protectia anonimatului. La fel de grav sau poate mai grav este si faptul cã în ciuda acestor explozii de cazuri, la Spitalul Judetean încã mai sunt medici, unii chiar sefi de sectii, care, în continuare, refuzã sã poarte materialele de protectie, spre disperarea colegilor si a bolnavilor. Acestia merg pe ideea cã toatã lumea trebuie sã treacã odatã si-odatã prin aceastã boalã, neluând în seamã cã multi dintre pacientii care le trec prin mâini au comorbiditãti pentru care o infectare cu coronavirus le-ar putea grãbi sfârsitul.

Salvãrile Serviciului de Ambulantã Judetean Vaslui nu au stat ieri un minut, dupã ce mai multe cazuri confirmate cu COVID-19 au început sã prezinte simptome specifice acestei boli. S-au transferat pacienti si din Centrul de Reabilitare Neuropsihicã din localitate Mãlãiesti, dar si de la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, unde un nou focar s-a format în sectia Boli Interne. Doar ieri, în cadrul acestei sectii au fost confirmate pozitiv 12 cadre medicale. Vorbim de sapte asistente, o doctoritã si patru infirmiere. De asemenea, si în cazul a cinci bolnavi, rezultatele s-au întors pozitive, motiv pentru care s-a decis transferul lor la unitatea sanitarã din Bârlad. Potrivit conducerii Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui, de la izbucnirea focarului si pânã în prezent, la Boli Interne au fost confirmate pozitiv 17 cadre medicale si opt pacienti. „Într-adevãr, în sectia Boli Interne a Spitalului Judetean Vaslui sunt mai multe cazuri confirmate. Este vorba de un medic, 11 asistente, patru infirmiere, o îngrijitoare si opt pacienti. Medicul epidemiolog din cadrul Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui a discutat deja cu conducerea unitãtii, a fãcut recomandãrile de rigoare, în sensul de a trimite cãtre Bârlad pacientii care sunt pozitivi, urmând ca apoi sã se facã dezinfectie în sectia respectivã. Personalul care este negativ îsi va desfãsura în continuare activitatea, purtând materiale de protectie. Zilele urmãtoare acesta va fi retestat”, ne-a declarat Mihaela Vlada, sefa DSP Vaslui.

„Nu vrem sã ajungem ca spitalul din Suceava”

Marea problemã a conducerii spitalului, dar si a Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui este cã angajatii sectiei Boli Interne nu mai vor sã lucreze în aceste conditii, temându-se pentru sãnãtatea lor si a celor apropiati. Pentru a-i mai linisti, directorul medical a organizat o sedintã marti, în care li s-a explicat cã „asta este situatia”, iar internãrile „trebuie fãcute în continuare”. „Ni s-a spus cã nu au cum sã închidã sectia, cã dacã nu avem internãri nu ne vom atinge indicatorii si prin urmare vom primi mai putini bani de la Casa de Asigurãri de Sãnãtate. Ce nu se vrea a se întelege este cã Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui riscã sã devinã un al doilea caz Suceava. Avem pacienti care la internare sunt testati pentru COVID-19, rezultatele vin negative, dar dupã câteva zile se pozitiveazã. Ieri au fost confirmati cu coronavirus cinci pacienti, marti trei, luni alti trei. Oamenii se îmbolnãvesc în spital de COVID-19 si situatia e tinutã secret, de teamã cã nu vom mai primi bani de la Casã. Lumea trebuie sã stie ce se întâmplã aici, autoritãtile sanitare trebuie sã ia mãsuri, pentru cã în situatii de astea nu banii primeazã, ci sãnãtatea noastrã, a celor care lucrãm în spital si a pacientilor. Si noi, cei care lucrãm în spital, avem pãrinti, avem rude bolnave si ne temem pentru sãnãtatea lor. În plus, cred cã niciunui apartinãtor nu-i convine sã-si lase pe cineva drag în spital, cu diferite boli, iar peste câteva zile sã afle cã persoana respectivã are COVID-19 si cã a fost transferatã la Bârlad”, ne-a declarat o asistentã medicalã din cadrul sectiei Boli Interne. Cazuri de infectãri cu COVID-19 în spital au fost însã înregistrate si în alte sectii, dupã cum ne-a semnalat o cititoare a ziarului nostru. „Si eu am fost internatã la Recuperare în luna iulie. La internare nu ne-a testat, iar pe data de 23 am fost infectatã cu COVID-19 de la o asistentã de la fizioterapie care dãdea vina pe pacienti. Asistenta a venit la muncã în masinã cu cineva infectat, iar urmãtoarea zi aceasta nu a mai venit la serviciu. Chiar colegii ei au zis. Apoi doamna asistentã a stat internatã la Bârlad. Asa cã si cadrele infecteazã bolnavii.”

Carantinarea sectiei, cea mai bunã solutie

Focarul de la Boil Interne nu este primul pe care Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui trebuie sã-l gestioneze de la începutul pandemiei de coronavirus. Pe 24 aprilie, 16 angajati si patru pacienti, din sectiile TBC si Pneumologie, au fost confirmati cu noul coronavirus, însã atunci, Ana Rinder, managerul unitãtii a actionat ferm, negândindu-se la banii pe care urma sã-i deconteze de la Casã. Timp de douã sãptãmâni, niciun bolnav si niciun cadru medical nu a mai iesit si nu a mai intrat în sectia Pneumologie, focarul fiind astfel izolat, iar transmisia bolii stopatã. O astfel de solutie se impune si în cazul de fatã, chiar dacã asta ar însemna transferul unor pacienti la spitalele din în alte judete. Conducerea SJU Vaslui, conducerea DSP Vaslui trebuie sã înteleagã cã nu e nicio rusine sã recunosti cã ai o problemã si sã cauti cea mai bunã rezolvare, pentru cã, în definitiv, vorbim despre sãnãtatea oamenilor. Asa cum spitalele Bacãu, din Iasi sau din Botosani si-au trimis pacientii la Vaslui atunci când s-au confruntat cu focare de Covid-19 si noi trebuie sã facem acelasi lucru, dacã situatia nu permite o altã rezolvare.

Ce ne facem însã cu medicii care refuzã sã poarte materialele de protectie? 

Dincolo de focarul de COVID-19, Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui se confruntã cu o altã boalã, poate la fel de gravã. Ea se numeste încãpãtânare si s-a transmis deja la zeci de medici si asistente medicale. Se manifestã, în principal, prin refuzul de a purta materiale de protectie. Stiind cã nimeni nu are curaj sã le tragã la rãspundere, unele cadre medicale nici nu concep sã-si punã masca de protectie pe fatã, mergând pe ideea cã „odatã si-odatã cu totii vom trebui sã trecem prin boalã”. Plãtiti regeste, cu mult peste nivelul pe care sistemul medical românesc si-l permite la ora asta, acesti medici si aceste asistente ar trebui sã se comporte mai responsabil, sã fie modele de conduitã pentru cei care vin la spital sã se trateze, nu sã se pricopseascã cu virusi mortali. Dacã nici cei din sistem nu respectã aceste minime mãsuri de protectie, atunci ce pretentii sã mai avem la tanti Florica sau mos Ion din Cucuietii din Deal?

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.