Controale în trenuri si gãrile vasluiene, politistii au verificat dacã oamenii poartã mascã

PRINSI… Politistii din cadrul Serviciului Judetean de Politie Transporturi Vaslui au desfãșurat o acțiune în trenurile de cãlãtori și stațiile de cale feratã de pe raza județului, pentru limitarea efectelor pandemiei SARS-COV-2 si cresterea sigurantei cãlãtorilor. În urma actiunii, oamenii legii au aplicat 13 sanctiuni pentru nerespectarea mãsurilor pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Echipele de control au actionat în sapte trenuri de cãlãtori apartinând CFR, dar si operatorilor privati, opt statii de cale feratã, fiind legitimate peste 40 de persoane. „Cu ocazia desfãsurãrii actiunii a fost identificat un bãrbat în vârstã de 22 de ani, domiciliat în municipiul Iasi, care se afla sub efectul mãsurii preventive a controlului judiciar, având interdictia de a parãsi judetul Iasi. Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 20 de sanctiuni contraventionale, dintre care 13 la Legea 55/2020 privind unele mãsuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. De asemenea, au fost aplicate trei sanctiuni la Legea 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de încãlcare a unor norme

de convietuire socialã, a ordinii si linistii publice, una la H.G. 203/1994 pentru stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele privind transporturile pe cãile ferate române si trei la alte acte normative. Valoarea sanctiunilor aplicate este de peste 5.500 de lei. Politia Transporturi actioneazã zilnic în gãri, aeroporturi si în trenurile de cãlãtori pentru respectarea mãsurilor legale impuse de autoritãtile nationale pentru prevenirea transmiterii virusului SARS-COV-2, precum si pentru asigurarea unui climat de ordine si sigurantã publicã. De la data desfãsurãrii actiunii, la sistemele de amplificare din statiile de cale feratã ruleazã mesaje audio cu caracter preventiv realizate de Politia Transporturi si difuzate cu sprijinul C.N. C.F.R. S.A. si S.N.T.F.C. C.F.R. Cãlãtori S.A. CFR Cãlãtori face apel la cãlãtori sã nu urce în tren, dacã la casa de bilete li se comunicã faptul cã nu mai sunt locuri. Recomandarea este valabilã si pentru persoanele posesoare de abonamente/autorizatii. Pentru a avea o predictibilitate a cererii de transport, inclusiv a persoanelor care au abonamente/autorizatii si pentru a putea fi, astfel, dimensionatã cât mai bine capacitatea trenurilor la numãrul de locuri solicitat, recomandãm tuturor cãlãtorilor procurarea biletelor din timp. Este important ca pasagerii sã evite aglomeratia si sã nu aleagã pentru destinatia lor doar trenurile de la orele de vârf. Dacã vor face rezervãri din timp, se pot suplimenta în mod operativ trenurile, înainte de plecare. Purtarea mãstii de protectie la bordul trenurilor CFR Cãlatori este obligatorie pe toatã durata cãlãtoriei, precum si în zonele de asteptare a trenurilor – statii de cale feratã, peroane, sãli de asteptare. Suntem la datorie, pentru siguranta cetãtenilor si vom aplica în continuare legea, în toate situatiile în care se impune luarea mãsurilor legale”, au precizat reprezentantii Inspectoratului de Politie Judetean.