CL Focşani la prima şedinţă

*Intre emoţiile lui Bacinschi, absenţele liberalilor şi grija pentru PSD a Ralucăi Dan.19 din cei 21 de consilieri au depus ieri jurămantul la CL Focşani *cu mana pe Constituţie şi Biblie a patra oară, Decebal Bacinschi s-a arătat extrem de emotiv *de la învestire au lipsit doi consilieri liberali, semn că în USL încă mai sunt nemulţumiri * la şedinţă a participat şi secretarul judeţului Raluca Dan, care a avut cateva ponturi juridice pentru grupul PSD * liderii de grup în CL sunt Cătălin Vrabie, Nicu Tănase şi Aurel Bacu

Ieri a avut loc şedinţa de constituire a noului Consiliu Local Focşani. La depunerea jurămantului au participat 19 consilieri locali, mai puţin liberalii Dan Buzoi, plecat în delegaţie în afara ţării, şi Elena Cucu, ales care nu a primit validarea mandatului. Liberala ar trebui să intre în CL în locul primarului Decebal Bacinschi. Totuşi, neînţelegerile dintre co-preşedinţii Nini Săpunaru şi Marian Oprişan ar putea amana intrarea sa în CL. Din cauza aceloraşi supărări politice şi desemnarea viceprimarilor se mai amană, cel mai probabil, pană luna viitoare. Potrivit declaraţiilor oferite de Tudorel Trofin, consilier local PNL, la acest capitol n-ar trebui să apară surprize, plăcuţele adjuncţilor lui Decebal Bacinschi urmand a purta numele său şi al social democratului Bogdan Matişan. Acesta şi-ar putea astfel continua munca din mandatul trecut. Totuşi, privind în urmă la experienţa din mandatul 2008-2012, Bacinschi este obişnuit să lucreze fără adjuncţi.

Cine sunt liderii de grup în CL?

Tot la şedinţa de constituire de ieri, cele trei grupuri de consilieri şi-au desemnat şi liderii de grup. Aceştia sunt Cătălin Vrabie de la PSD pentru grupul USL, Nicu Tănase de la PDL pentru grupul APV şi Aurel Bacu de la PP-DD. Desemnarea lui Vrabie a părut surprinzătoare, cel puţin pentru unii, care îl vedeau în continuare pe Liviu Oloeriu drept “carmaci”. Cătălin Vrabie şi-a ales de altfel şi loc central, în primul rand, în băncile PSD. Desemnarea sa ca lider ar putea însemna că Marian Oprişan îşi doreşte un om mai “rău” în CL, ştiindu-se că Liviu Oloeriu, chiar dacă s-a aruncat în lupte şi declaraţii politice, a păstrat un ton decent. Nominalizarea lui Vrabie a fost cu atat mai surprinzătoare cu cat acesta este “boboc” în Consiliul Local Focşani. Acesta a mai avut tangenţe cu lucrul în micul Parlament local cat timp a fost mandatar la ENET. Ca o compensare pentru trecerea lui Oloeriu în planul secund, acesta a fost propus ca preşedinte de şedinţă pentru următoarele trei luni. Grupul PP-DD şi al APV au susţinut nominalizarea.

Emoţiile lui Bacinschi

Tot la întalnirea de ieri, primarul Decebal Bacinschi a depus jurămantul pentru a patra oară în calitate de edil al Focşaniului. Ca de fiecare dată, Bacinschi a fost surprins extrem de emoţionat, la un moment dat fiind vizibil faptul că mai are puţin şi îi dau lacrimile. “Aşa sunt eu, mai emotiv. Am avut emoţii, ca de fiecare dată”, ne-a recunoscut edilul. Şedinţa de constituire a fost condusă de cel mai varstnic ales, democratul Ionel Preda, şi de juniorii din CL, Dorian Alecsandrescu, PSD, şi Manuela Axente, PP-DD.

Raluca Dan, secretarul judeţului, a venit în numele Prefecturii. Deci CJ a încălecat Prefectura

La şedinţă a participat şi Raluca Dan, secretarul judeţului, care însă s-a recomandat ca fiind din partea Prefecturii Vrancea. Aceasta l-a “dirijat” pe secretarul municipiului Eduard Corhană şi a avut ponturi subtile şi şuşotite cu cei de la PSD, purtandu-se ca o mamă grijulie pentru ca aleşii PSD să înceapă mandatul în CL în forţă. De asemenea, şi liberalii şi-au trimis emisari pentru a supraveghea şedinţa de ieri. Din sală, viceprimarul Vasile Dobre a privit spre înlocuitorii săi mai tineri, Dragoş Horhocea şi Tudorel Trofin, care au preluat aceleaşi locuri în randul din faţă din partea dreaptă a sălii. Alături de Dobre, au mai fost la întalnire şi Eduard Lambrino şi Cătălin Kanty Popescu. La un moment dat, Popescu s-a întreţinut cu Raluca Dan, cel mai probabil pe seama alegerii vicepreşedinţilor de la Consiliul Judeţean Vrancea. Nostalgici după CL Focşani s-au arătat şi Tudoriţa Boboc, aleasă consilier judeţean pentru PSD, dar şi Daniel Gongu şi Cristinel Şuşu, de la PDL, prezenţi ieri în sală.

Grupul cel mai numeros în CL, social democraţii

Consiliul Local Focşani, mandatul 2012-2016, arată astfel: majoritatea este deţinută de grupul USL (PNL+PSD) cu 14 mandate. Zece sunt PSD: Liviu Oloeriu, Bogdan Matişan, Radu Niţu, Cătălin Vrabie, Ionel Necula, Enache Pătraşcu, Ionuţ Mersoiu, Elena Balaban, Gabriel Pădineanu şi Dorian Alecsandrescu. Patru mandate aparţin PNL: Tudorel Trofin, Dragoş Horhocea, Dan Buzoi şi Elena Cucu. Grupul APV este format din patru consileiri:Nicu Tănase, Ionel Preda, Gheorghiţă Berbece şi Lilian Ilie. Grupul PP-DD este alcătuit din trei consilieri:Aurel Bacu, Lionida Milea şi Manuela Axente. Înainte de încheierea şedinţei de depunere a jurămantului, Liviu Oloeriu, care poate fi considerat un “bătran înţelept” în CL ţinand cont de numărul de mandate, a spus că membrii consiliului se pot compara cu nişte “soldaţi ai cetăţenilor”, asta pentru a-l parafraza pe preşedintele CJ Marian Oprişan care se intitulează “servitor la curtea vrancenilor”.

www.ziaruldevrancea.ro