spot_imgspot_img
17.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Casele suspendate de la Băcești, noile atracții imobiliare ale anului 2020 (FOTO)

- Advertisement -
Locuința lacustră din Băcești

RAIUL CONSTRUCȚIILOR ȚIGĂNEȘTI

INEDIT… Băceștiul și Murgeniul se întrec în vile, care mai de care mai „șucare”, însă una le depășește pe toate: locuința lacustră – varianta țigănească.

Băceștiul a devenit noul rai imobiliar al județului, alături de Murgeni. Case cu două-trei niveluri, porți aurite, pe care scrie Londra sau Paris, lei uriași de piatră care tronează în fața ușilor regale ale vilelor somptuoase, coloane înalte, geamuri mari, iată câteva dintre elementele arhitectonice care îți atrag privirea fără să vrei, dar care nu te fac să exclami: wow! Nu sunt niște „lucrări” reușite, multe dintre ele chiar chiciuri, dar totuși curiozitatea anului s-a înregistrat la Băcești, unde o familie de rromi și-a construit o casă …suspendată. Cocoțată la șase metri deasupra solului, locuința lacustră din Băcești e destul de „șucară”. Are două intrări ca la palatele regale, cu bolți arcuite și un acoperiș decupat astfel încât să pună în valoare tâmplăria albă de PVC, cu baghete aurii. Cu un mic exercițiu de imaginație am putea vizualiza cum ar arăta această casă dacă de pe verandă ar coborî o mulțime de flori. Grădinile suspendate ale Bobilonului ar prinde viață la Băcești. La polul opus, casa ridicată de clanul Filoieștilor din Murgeni rupe gura târgului și putem spune fără să exagerăm că eclipsează clădirea din sticlă a Primăriei orașului. „Prințișorul”, la numai 40 de ani, a reușit să-și facă un adevărat palat, iar toată strada, de la Primărie până în mahala, aparține membrilor clanului său, altul decât cel al lui Morui sau Sandu, care au creat atâtea probleme în Murgeni. 

Lucian TIMOFTICIUC

Băceștiul și-a schimbat foarte mult fața în ultimii ani. Vilele cu două etaje, garduri aurite, Mercedes-uri și BMW-uri cu volanul pe dreapta sunt noile atracții ale unei comunități fruntașe la plăți pentru asistații sociali. La intrarea în Băcești, însă, o construcție pare să rupă gura târgului. Construită într-o zonă mlăștinoasă, locuința lacustră sparge toate tiparele în materie de arhitectură. De exemplu, este casa cea cocoțată din România, fiindcă este construită pe piloni care măsoară peste șase metri, are cea mai ciudată formă și nu are cale de acces, încă. Nimeni nu știe cum se va urca noul proprietar în spațiul construit. Dar elementul surpriză îl reprezintă cele două intrări, care te duc mai degrabă la gândul că este vorba de un duplex. Dar nici vorbă, casa aparține unei singure familii. De curiozitate, am încercat să aflăm dacă acestă construcție are autorizație de construcție, însă nu am reușit să aflăm. Primarul comunei, Horațiu Cărăușu, a fost de negăsit, nici măcar la telefon nu a putut fi contactat. Viceprimarul, de asemenea, iar în primărie în afară de contabil și cei care împărțeau ajutorul de urgență de 150 de lei, nu era nimeni. Nici măcar moderatorul angajat de Primărie să reprezinte relația autorităților cu romii nu a fost de găsit. Așa că am renunțat pe moment la mica noastră investigație, în urma căreia sperăm să-l identificăm pe marele proiectant al casei cocoțate pe piloni de oțel, taman la șase metri distanță de pământ. Fără să fim ironici, plecând de la acest nou concept imobiliar, putem spune că s-a risipit mitul conform căruia țiganii își fac locuințele în așa fel încât să poate intra cu calul în casă. 

Palatul lui “Prințisor” de la Murgeni

Casa lui „Prințișor” de la Murgeni eclipsează „palatul” administrativ al Primăriei

La polul opus, la Murgeni, clanul rromilor cuminți, cel al Filoieștilor se remarcă prin palatul „Prințișorului”, care la drept vorbind eclipsează Primăria de sticlă, construită acum 15 ani de liberalul Panica. La numai 40 de ani, Dumitru Tănase a reușit să-și ridice cea mai frumoasă vilă din Murgeni, cu coloane englezești și un gard de „milioane”. Palatul este pe patru niveluri (dacă includem și subsolul), iar neoficial de la Primărie am aflat că deține peste 600 de metri utili. Alături, familia lui Dumitru Tănase a mai cumpărat câteva locuri de case, pe care a ridicat niște „viluțe” pentru fiii săi.

CURAT ȚIGĂNESC… coloane englezești, balcoane românești

Am reușit să vorbim cu „Brașoveanca” soția șefului clanului Filoieștilor, care avea tatuat vizibil pe mână cuvântul „Speranța”. „Am muncit cu copiii noștri să facem aceste căși (n.r. case) în Anglia. Mai avem de lucru. Că ne-am apucat și de cășile copiilor. Că astfel a noastră era gata demult. Și acum soțul meu e la muncă în Anglia, doar noi, fetele, am rămas acasă”, ne-a spus stăpâna celei mai frumoase case din Murgeni, care eclipsează cu mult palatul administrativ din sticlă. Noul primar este îngrijorat de avântul imobiliar pe care și l-au luat rromii în Murgeni și își dorește ca măcar clădirea unde a funcționat Poliția de Frontieră să fie salvată de „furia” lor. „Ar fi păcat ca și această casă să fie cumpărată de rromi. Noi am vrea să o luăm la Primărie și să facem un muzeu. Am început demersurile și sperăm să găsim înțelegere. Poate ne ajută și domnul ministru Tătaru (la data documentării acestui articol, Nelu Tătaru încă era ministrul Sănătății) să ne pună o vorbă bună la Secretariatul General al Guvernului. E abandonată de mult, de cei de la Poliția de Frontieră și uitați-vă și dvs. că e o ruină”, a spus proaspătul primar PSD, Eduard Cazacu.

Case în construcție ale copiilor lui ”Prințișor”
- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.