Cadrele didactice, împotriva dictaturii impuse de Solomon

SERIAL La sfârsitul sãptãmânii trecute a avut loc un nou episod în scandalul denumirilor schimbate ale Grãdinitei „Clopotel” (în Grãdinita nr. 5) si a Scolii nr. 8 din Bârlad (în Scoala „Episcop Iacov Antonovici”), denumiri impuse de consilierii locali în ultima sedintã din luna ianuarie. Proiectul de hotãrâre prevede atribuirea denumirilor unitãtilor de învãtãmânt precum si stabilirea retelei solare a unitãtilor de învãtãmânt preuniversitar de pe raza municipiului Bârlad si a stârnit „mânia” proletarã a deputatului Adrian Solomon care s-a supãrat foarte tare cã profesorii si conducerea Scolii nr. 8 din Bârlad si a Grãdinitei „Clopotel” au refuzat sã îsi schimbe denumirile în Scoala Gimnazialã „Episcop Iacov Antonovici” si în Grãdinita nr. 5. Solomon a cerut public demisia directorului adjunct de la Scoala nr. 8, prof. Fãnicã Ursu. Cadrele didactice de la aceste douã institutii scolare au reactionat imediat la acuzele si jignirile aduse de Solomon, directorii arãtând cã au respectat legislatia în vigoare, decizia Consiliului de Administratie si cã în acest caz se încalcã flagrant legea, astfel cã se va ajunge în instantã cu aceste decizii. Mai mult, prof. Fãnicã Ursu solicitã deputatului Adrian Solomon scuze publice, având în intentie de a-l actiona în judecatã. La fel si familia de cadre didactice, Mihaela si Cornel Plesu, care vor sã îl dea în judecatã pe demnitarul care le-a adus mari prejudicii de imagine, în mod absolut gratuit.

În urma aprobãrii de cãtre CLM Bârlad a noilor denumiri din reteaua scolarã bârlãdeanã, prin care grãdinitele trec de la numele care le aveau (Clopotel, Licurici, Razã de Soare, etc.) la numere (1, 2, 3, 4, 5 …etc.) iar scolile gimnaziale si liceele din Bârlad vor avea toate nume de personalitãti, s-a iscat un adevãrat scandal, privind faptul cã douã institutii scolare au refuzat sã îsi schimbe denumirile. Este vorba de Grãdinita ” Clopotel” – condusã de educatoarea Aura Oprea si de Scoala nr. 8 din Bârlad, condusã de prof. Georgel Bradu, care nu a dorit sã primeascã denumirea de „Episcop Iacov Antonovici”, pânã nu se ia o decizie comunã cu pãrintii si Consiliul de Administratie. Aceastã decizie a lor a fost dezaprobatã în plinã sedintã de CLM Bârlad, de cãtre deputatul Adrian Solomon, presedintele PSD Bârlad, dezaprobare care a dus la un discurs fulminant în care Solomon acuzã cadrele didactice de ignorantã si cere ca sã fie respectatã decizia Comisiei de culturã a CLM Bârlad de schimbare a denumirilor. Mai mult, Solomon cere si demisia de onoare a directorului adjunct al Scolii nr.8, prof. Fãnicã Ursu, pe motiv cã acesta s-a opus schimbãrii denumirii scolii, din cauzã cã nu ar sti cine a fost episcopul Iacov Antonovici. Reactia cadrelor didactice „înfierate cu mânie proletarã” de Solomon nu s-a lãsat asteptatã.

Grãdinita „Clopotel” nu vrea altã denumire!

Directorul grãdinitei, Aura Oprea, si educatoarea Mihaela Plesu, presedinta CA din aceastã grãdinitã, ne-a solicitat sã le prezentãm punctul de vedere în acest caz, deoarece se considerã atacate în mod nejustificat de deputatul Solomon. „Noi am întocmit liste cu toti salariatii si cu toti cei peste 120 de pãrinti care au copii la noi, întrebând dacã sunt de acord cu schimbarea denumirii grãdinitei din <<Clopotel>> în <<Numãrul 5>>. Se vede clar din aceste liste pe care vi le punem la dispozitie cã nu s-a dorit, cã majoritatea (doar doi au fost «pentru») a fost pentru ca sã se pãstreze denumirea de «Clopotel». Si CA al nostru a votat tot pentru a se pãstra aceastã denumire. Nouã nu ni s-a cerut decât avizul consultativ, prin telefon, ni s-a spus de cãtre domnisoara inspector general Gabriela Plãcintã cã nu este obligatorie schimbarea ci doar dacã dorim. Dorinta noastrã a fost sã nu se schimbe numele, dar nu s-a tinut cont de ea. Legea este însã de partea noastrã, pentru cã noi decidem, cei din CA cum sã ne denumim, comisia de la CLM aprobã ceea ce dorim noi, conform legii”, a spus Mihaela Plesu, presedinta CA de la Grãdinita „Clopotel” din Bârlad. Si salariatii acestei grãdinite au postat pe site-ul nostru o opinie în acest sens. „Noi, salariatii grãdinitei <<Clopotel>> suntem cu totii nemultumiti de faptul cã dorinta exprimatã de noi cu privire la mentinerea numelui grãdinitei, sub forma Grãdinita cu P.P. <<Clopotel>> Bârlad, nu a fost luatã în nici o socotealã, ba mai mult, nici hotãrârea Consiliului de Administratie al grãdinitei nu a avut mai multã trecere. Ne punem întrebarea: mai are vreun rost Consiliul de Administratie al unei institutii, mai conteazã hotãrârile luate de acest organism? Vorbim de descentralizare, de autonomie, dar constatãm cã am ajuns de fapt înapoi la totalitarism. Suntem îngrijorati de faptul cã ne sunt încãlcate flagrant drepturile noastre ca institutie”, mentioneazã un grup de salariati.

„Mai este ceva corect la noi în tarã?”

La Scoala numãrul 8 din Bârlad cadrele didactice sunt foarte supãrate pe atitudinea dictatorialã a deputatului Adrian Solomon, care i-a fãcut ignoranti si a amenintat cu demisia pe directorul adjunct al scolii, prof. Fãnicã Ursu, din cauzã cã nu au acceptat în CA schimbarea denumirii scolii. Directorul scolii, prof. George Bradu, ne-a spus cã sunt probleme mult mai grave în aceastã scoalã, cum ar fi lipsa unei sãli de sport, elevii fãcând orele de sport în clasã, deoarece terenul este plin cu zãpadã si afarã este foarte frig, curtea si gardul scolii nu au fost asfaltate si reparate din 1965 … acoperisul este stricat, lipsa unei cancelarii – pentru cã în spatiul unde functiona cancelaria acum este clasa specialã (clasa zero). „Nu credeti cã acestea sunt adevãratele probleme? Nu am nimic împotriva schimbãrii denumirii scolii dar nu trebuie sã întreb si eu colegii, sã tinem cont si de lege? Toti profesorii din Consiliul profesoral au zis sã lãsãm numele scolii cu nr. 8 si sã dezbatem pe parcursul anului noua denumire. Cã asa este corect, dar la noi în tarã mai este ceva corect?”, a spus dezamãgit directorul Georgel Bradu.

„Este cazul unor scuze publice din partea domnului Solomon”

Prof. Fãnicã Ursu, director adjunct al Scolii nr. 8 Bârlad, a fost acuzat de deputatul Adrian Solomon cã nu a stiut cine este Iacov Antonovici, episcopul al cãrui nume se vrea a fi pus Scolii 8. Solomon a cerut chiar public demisia profesorului Fãnicã Ursu, iar pe profesorii de la aceastã scoalã i-a catalogat drept ignoranti. Fãnicã Ursu a reactionat, prezentându-si punctul sãu de vedere. „Nu am spus cã nu stiu cine este episcopul Iacov Antonovici, drept dovadã stând colegii mei din consiliul profesoral, cãrora le-am adus un material de douã pagini, prin care le-am prezentat cine este acest personaj, foarte important pentru bârlãdeni si oras. Cred cã ei nu stiu cine este (consilierii locali – n.r.), pentru cã numele lui este Iacov – nu Iacob Antonovici! Dacã se doreste schimbarea mea din functie, trebuie doar sã mi se spunã, nu tin deloc la functie, dar sã nu mi se aducã atingere întregii mele cariere de dascãl si sã îmi creeze prejudicii de imagine! Este strigãtor la cer sã mi se punã în gurã ceva ce nu am zis! Este un fals si nu stiu ce se urmãreste, ce s-a vrut? Nu sunt implicat politic în nici un partid, eu am vrut doar sã fiu profesor, iar acum înainte de pensionare sã nu fiu asa de jignit. Vreau sã cred cã la baza acestor afirmatii a stat o dezinformare si sper sã mi se aducã scuze publice, asa cum au fost acuzele! Îmi rezerv dreptul de a actiona în judecatã pe cel care mi-a lezat imaginea personalã si imaginea profesionalã, ca si cum n-as exista”, a spus prof. Fãnicã Ursu.