Biserica, instrument de campanie pentru Solomon

AJUTOR DIVIN Politica si Biserica merg mânã în mânã, la Bârlad, acolo unde candidatii la „parlamentare” au ajuns sã stabileascã ei însisi activitatea preotilor din oras, numai ca actiunile religioase sã coincidã cu strategiile electorale ale candidatilor. Adrian Solomon, care solicitã bârlãdenilor încã un mandat de deputat din este un exemplu în acest sens, acesta decalând data sfintirii unui locas de cult, „Sf. Spiridon”, cu o sãptãmânã de zile, pentru ca evenimentul sã aibã loc în timpul campaniei sale. Fetele bisericesti, în frunte cu PS Corneliu Bârlãdeanu, episcopul Husilor, s-au supus fãrã comentarii, iar în ziua sfintirii, Adrian Solomon, cu o evidentã lipsã de bun-simt, a ocupat biserica si, împreunã cu protopopul de Bârlad, pr. Vasile Lãiu, au interzis ziaristilor locali sã fotografieze sau sã filmeze evenimentul.

Preotul paroh a pus acum douã sãptãmâni pe usile tuturor scãrilor de bloc din parohie un anunt prin are informa enoriasii cã resfintirea are loc pe 4 noiembrie. Dupã câteva zile, brusc anuntul a fost înlocuit cu altul, cum cã resfintirea are loc pe 11 noiembrie! Initial enoriasii, pregãtiti pentru data de 4 noiembrie, nu au realizat de ce s-a decalat data importantului eveniment al bisericii la care ei se închinã, dar misterul s-a lãmurit imediat: la marele eveniment de pe 11 noiembrie s-a îngrãmãdit sã participe si deputatul Adrian Solomon, care cerseste acum voturile bârlãdenilor pentru încã un nou mandat!

Pãrintele protopop Lãiu si minciunile electorale

Contactat telefonic, preotul protopop de Bârlad, Vasile Lãiu, a explicat: „Da, nu s-a mai fãcut pe data de 4 noiembrie resfintirea, eiii… acu în campania electoralã, pe data de 4 noiembrie… atunci Prea Sfintitul a fost la o sedintã a Sfântului Sinod si nu se stia asta, da, nu se stia… Asta este, a fost la Sfântul Sinod, si PS face parte din el, unde s-a discutat despre întocmirea unui nou regulament în ceea ce priveste executarea de picturi bisericesti si acelea nu sunt întruniri ordinare, ci extraordinare, nu se stia”, a fost explicatia preotului protopop de Bârlad, Vasile Lãiu, referitor la decizia mutãrii evenimentului de resfintire a Bisericii „Sf. Spiridon”. Explicatia privind interzicerea filmãrilor de cãtre presa localã a fost una si mai jenantã decât prima. „Au fost reprezentantii presei, cum n-au fost? Erau de la televiziunea Trinitas, de la ziarul <<Lumina>>, cum nu?, erau acolo! Ceilalti puteau sã vinã, dar ca simpli enoriasi, nu ca presã, pentru cã era nevoie de o acreditare prealabilã. Nu puteam permite ca sã vinã oricine si sã filmeze sau sã înregistreze lucruri pe care le poate interpreta oricine dupã bunul plac. La bisericã vine oricine, dar cum se fac prezentãrile în presã nu este normal. Sã concluzionãm: erau statii si se putea înregistra de cãtre oricine. Dar a veni ca si crestin la bisericã pentru a se închina, este permis la oricine. A veni pentru a face o altã activitate în afarã de a se închina este cu totul altceva! Politicienii la care faceti referire (Solomon si Titi – n.r.) au venit ca si crestini (sic!), n-au fost urcati pe scenã, nu au vorbit… Pe noi nu ne intereseazã ce culoare politicã are sau la ce ziar scrie, doar sã fie alãturi de cauza noastrã. Nu putem sã selectãm noi cã cineva este de la o anumitã presã sau de la un anumit partid. Nu! În momentul când vine la slujbã si face cu totul altceva decât sã se închine, nu suntem de acord sã participe! A veni sã te rogi nu este interzis!”, a concluzionat preotul Vasile Lãiu.