spot_imgspot_img
25.1 C
Vaslui
07-mai-2024

Bienala internationalã „Nicolae Tonitza”, editia a III- a, organizatã online!

- Advertisement -

PANDEMIA SI ARTA CONTEMPORANÃ…Organizarea Bienalei internationale de artã contemporanã „Nicolae Tonitza”, editia a III-a, la muzeul din Bârlad, a fost datã peste cap de pandemia care a izolat românii si a oprit accesul fizic la artã si culturã. „Bienala de la Bârlad ilustreazã tocmai dorinta noastrã de a pãstra vie contributia pictorului la dezvoltarea si mai buna cunoastere a culturii românesti, în general, a artelor plastice în special. Din nefericire, acest atât de important eveniment suntem nevoiti sã îl organizãm în conditii cu totul speciale. Initial, bienala a fost programatã, asa cum era firesc, în luna aprilie, atunci când se marcheazã ziua de nasterea a marelui pictor dar, din cauza stãrii de urgentã în care ne aflam, am fost obligati sã o amânãm, reprogramând-o sâmbãtã, 14 noiembrie, atunci când la nivel national se dorea organizarea Noptii Muzeelor.”, a spus directorul muzeului bârlãdean dr. Mircea Mamalaucã. Desi expozitia nu va putea fi vernisatã în prezenta publicului, acesta va avea totusi posibilitatea sã o viziteze, pe viu, cu respectarea tuturor regulilor în vigoare la acest moment, pe parcursul sãptãmânilor urmãtoare, cu exceptia zilelor de luni, între orele 8.00 – 16.00.

Una dintre marile personalitãti ale României, care a marcat evolutia artei românesti a fost, fãrã îndoialã, pictorul Nicolae Tonitza. Nãscut la Bârlad, la 13 aprilie 1886, viitorul mare artist s-a format la Scoala de Arte Frumoase din Iasi, studii continuate, mai apoi, la scoli de prestigiu si cu mari profesori la München si Paris. Încã din timpul vietii, artistul bârlãdean s-a bucurat de pretuirea criticilor de artã, dar si a colectionarilor si publicului interesat de artã. Dorinta de a face ca domeniul artelor sã fie cât mai vizibil si apreciat, l-au determinat pe marele pictor sã se implice, fãrã rezerve, în promovarea vietii artistice românesti. „Plecând din Bârlad, în lumea atât de complexã si de multe ori complicatã a artelor, considerãm cã este de datoria noastrã sã promovãm imaginea acestui mare artist. Organizarea Bienalei la Bârlad ilustreazã tocmai dorinta noastrã de a pãstra vie contributia pictorului la dezvoltarea si mai buna cunoastere a culturii românesti, în general, a artelor plastice în special. Din nefericire, acest atât de important eveniment suntem nevoiti sã îl organizãm în conditii cu totul speciale. Initial, bienala a fost programatã, asa cum era firesc, în luna aprilie, atunci când se marcheazã ziua de nasterea a marelui pictor dar, din cauza stãrii de urgentã, în care ne aflam, am fost obligati sã o amânãm, reprogramând-o la data de 14 noiembrie, atunci când la nivel national se dorea organizarea Noptii Muzeelor. Din nefericire, situatia legatã de pandemie este acum chiar mai delicatã decât în luna aprilie, în consecintã evenimentul nu va mai putea fi organizat cu prezenta nemijlocitã a publicului. Totusi, informatii si imagini din expozitie veti putea gãsi, începând cu ziua de sâmbãtã, 14 noiembrie, în cadrul Noptii Muzeelor, la adresele:

http://www.muzeuparvan.ro/ ; http://www.youtube.com/c/MuzeulVasileParvan; https://www.facebook.com/muzeul.vasileparvan

Artisti din 11 tãri au trimis lucrãri la Bârlad!

Initiatorii acestui important eveniment sunt Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, Consiliul Judetean Vaslui, Primãria Municipiului Bârlad, Consiliul Local Bârlad în colaborare cu Uniunea Artistilor Plastici din România care vã invitã sã participati, într-o manierã mai putin obisnuitã, la cea de-a III-a editie a Bienalei Internationale de Artã Contemporanã N.N. Tonitza.

La aceastã editie vor fi prezenti peste 125 de artisti, din numai putin de 11 tãri, de pe douã continente. Este vorba de pictori si graficieni români si strãini din Republica Moldova, Armenia, Rusia, Macedonia, Spania, Italia, Canada, Lituania, Ucraina, Polonia, Estonia.

Juriul bienalei a fost format din prof. univ. dr. Dragos Pãtrascu – presedinte, lector universitar dr. Zuzu Caratãnase si pictorul Corneliu Vasilescu – membrii.

De asemenea, cei care vor accesa adresele mai sus mentionate vor putea viziona si o foarte frumoasã lucrare semnatã de marele pictor Henri Matisse, lucrare care a fost pusã la dispozitie, cu generozitate, de marele colectionar bucurestean George Serban. Începând cu data de 14 noiembrie a.c., iubitorii de artã pot achizitiona catalogul bienalei de la sediul central al Muzeului „Vasile Pârvan”. Organizatori sunt dr. Mircea Mamalaucã, dr. Zuzu Caratãnase

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.