Barul interlopilor din Vaslui: jocuri de noroc, scandaluri, jandarmi fugãriti. Autoritãtile se feresc sã ia mãsuri!

MAI PRESUS DE LEGE

UNDE-I LEGE-I SI TOCMEALÃ?… De câtiva ani, locatarii blocului 377 din municipiul Vaslui trãiesc un adevãrat cosmar din cauza barului de la parter. Acestia spun cã, aproape în fiecare searã, acolo se organizeazã jocuri de noroc, la care participã interlopi din toate judetele Moldovei si nu numai. Clientii dau muzica la maxim, fac scandal atunci când pierd bani, iar când îi lovesc nevoile fiziologice se duc în scara blocului, si nu la wc-ul din bar. Printre clientii aproape permanenti ai localului s-ar afla si Tudorel Buzatu, fiul lui Dumitru Buzatu , dar si importante figuri din administratia localã. Locatarii spun cã în ultimii ani au fost fãcute numeroase sesizãri la Primãrie, Prefecturã, Inspectoratul de Politie Judetean si Politia Localã, fãrã a fi luate mãsuri. „Jandarmii veniti la interventie au fost fugãriti de clienti, persoane importante din administratia localã. Stiti ce ne-a zis un jandarm care a fost trimis aici? Ne-a zis <<si eu ce sã fac acum? Tu stii cine e jos? Seful judetului (n.r. Tudorel Buzatu)! Tu vrei sã dorm în pat cu tine? Nu ne mai sunati sã ne testati vigilenta!>>. Vã dati seama! Primãria Vaslui a recunoscut cã acolo sunt probleme, terasa barului nu are autorizatie de functionare, dar nimeni nu face nimic. Toti îsi paseazã responsabilitatea de la unul la altul. Acum localul se aflã sub supravegherea politistilor locali, dar vã dati seama ce autoritate au ei, dacã jandarmii si Politia Nationalã nu au putut face nimic”, a declarat Liviu, unul dintre locatarii blocului mai sus mentionat. Alin Iftichi, proprietarul barului cu pricina, afirmã cã în zona respectivã sunt mai multe astfel de localuri si nu toti cei care fac probleme sunt clientii lui. În plus, acesta spune cã poate demonstra cu probe video cã, în fiecare searã, barul sãu se închide la ora 22:00, asa cum s-a stabilit în autorizatia de functionare.  

În ultimii doi ani, locatarii scãrii E a blocului 377 din municipiul Vaslui au bombardat institutiile statului, exasperati de zgomotul si scandalurile care au loc în cafe-barul de la parter. Acestia s-au adresat inclusiv Ministerului Afacerilor Interne, nemultumiti cã oamenii legii de la Vaslui se feresc sã aplice legea în acest caz. Iatã ce scriau vasluienii, în luna iulie a acestui an, ministrului Marcel Vela. „Subsemnatii enumerati mai jos si care semneazã, vã aducem la cunostintã spre solutionare si linistea noastrã urmãtoarele: La parterul blocului în care locuim, pe lângã alte spatii comerciale care functioneazã, se aflã si barul „Cafe Bar Magic” care functioneazã fãrã autorizatie de functionare, nereusind sã o obtinã nici pe cale judecãtoreascã. Despre acel bar au fost numeroase sesizãri cãtre politie si primãrie de cãtre proprietarul apartamentului situat deasupra barului si de ceilalti proprietari afectati. Trei luni am avut liniste, dupã care calvarul. La acel bar, începând cu ora 18:00 se adunã numeroase masini de lux care practic blocheazã parcarea si intrarea în scara blocului. Proprietarii acestor masini intrã în bar pe usa din spate, practicând anumite jocuri, Acestia produc tipete, înjurãturi, fac mizerie pe spatiul verde în afara localului si tulburã linistea publicã pânã dimineata. Politia Localã, Jandarmeria au fost sesizate în numeroase rânduri, rezultatul fiind inexistent. Jandarmii veniti la interventie în miez de noapte au fost alungati de clientii barului, persoane influente în administratia localã. Unul dintre jandarmi chiar ne-a zis: <<Si eu ce fac acum?? Tu stii cine e jos?…Seful judetului…Vrei sã dorm cu tine? Nu ne mai sunati sã ne testati vigilenta!>> 

Primãria recunoaste cã barul nu a fost autorizat sã functioneze, dar nu face nimic 

Desi Primãria Vaslui recunoaste cã localul respectiv nu a fost autorizat sã functioneze în acest an, pânã la aceastã orã nu s-a luat niciun fel de mãsurã. Cu totii asteaptã ca instanta sã se pronunte în procesul pe care locatarii l-au deschis împotriva administratorului acelui bar. Iatã ce rãspuns au dat reprezentantii Serviciului Urbanism din cadrul Primãriei Vaslui în adresa trimisã, în data de 20 august anul acesta, reclamantilor. „Barul situat la parterul blocului 377, sc. E, apartinând firmei KLN Iftifam SRL nu a fost autorizat sã functioneze pe anul 2020. În perioada derulãrii procesului dintre dumneavoastrã si firma reclamatã, institutia noastrã nu a vizat autorizatia de functionare pentru barul sus amintit, cu toate cã în articolul 13, pct.1 . din Regulamentul privind autorizarea si desfãsurarea activitãtilor comerciale, de alimentatie publicã si servicii pe raza municipiului Vaslui, aprobat prin H.C.L. nr. 125/2017 se prevede cã „pânã la pronuntarea definitivã a instantei de judecatã, operatorului economic i se va elibera autorizatia de functionare pe baza certificatului de grefã privind solicitarea obtinerii acordului prin instanta de judecatã. Politia Localã a monitorizat zona în diverse perioade, neraportând abateri de la normele de convietuire socialã. Firma este în procedurã de autorizare în ceea ce priveste activitatea desfãsuratã la terasa amenajatã în fata barului. În cursul acestui an nu s-au primit înstiintãri de la institutiile abilitate referitoare la deranjarea ordinii si linistii publice de cãtre barul reclamat”, se aratã rãspunsul oferit de Primãra Vaslui. Liniste si pace este si la Inspectoratul Judetean de Politie Vaslui. Printr-o adresã semnatã de comisarul-sef de politie, Cãtãlin Bejinaru, locatarii blocului sunt înstiintati cã „din verificãrile efectuate nu a rezultat sãvârsirea vreunei contraventii sau a vreunei infractiuni”. Cu toate astea, în fata organelor statului, administratorii barului si-au luat angajamentul sã respecte normele de convietuire socialã, motiv pentru care petitia semnatã de proprietarii apartamentelor a fost clasatã. Asta se întâmpla în primãvara anului trecut. Pe 11 februarie 2020, în urma unor noi reclamatii fãcute de locatarii blocului, IPJ Vaslui revine cu o nouã adresã prin care îi înstiinteazã pe acestia cã administratorul barului a fost avertizat verbal despre respectarea dispozitiilor Legii 61/1991, altfel urmând ca politistii sã facã demersuri la Primãria Municipiului Vaslui în vederea suspedãrii activitãtii. Proprietarii apartamentelor ne-au declarat cã scandalurile au tot continuat de atunci, cu precãdere în ultimele luni, însã politistii nici cã nu au mai fãcut vreun demers.

„Mã lupt cu un procesoman de meserie”

L-am contactat pe administratorul barului Magic Cafe pentru a-i cere punctul de vedere referitor la tot acest scandal. Alin Iftichi ne-a declarat cã, de fapt, în spatele acestor reclamatii se aflã o singurã persoanã, vecinul sãu de deasupra, un procesoman de meserie. „Înainte de toate, trebuie sã mãrturisesc cã mi-e foarte greu sã înteleg cum au stabilit ei cã cei care îsi fac nevoile în scara blocului sunt clientii barului meu. Dacã un prieten vã vine în vizitã, iar pânã la etajul patru, unde locuiti, se apucã sã scuipe pe scãri, asta înseamnã cã sunteti dumneavoastrã vinovat? Barul meu are toaletã pe care orice client o poate folosi când doreste el. În ceea ce priveste programul cafe-barului,eu sunt pus sub supraveghere de cãtre Politia Localã si Politia Municipalã Vaslui de opt luni de zile. Legea spune cã dacã o unitate comercialã este sanctionatã de trei ori, primãria are dreptul sã-i ridice autorizatia de functionare. Eu am primit un singur avertisment verbal dupã ce, într-o searã, în jurul orei 24:00, jucam rummy cu niste bãieti, dar nu în bar, ci într-o magazie din spatele barului. În spatele acestei actiuni se aflã un bãiat, procesoman de meserie, care cu asta se ocupã. La Politia Municipalã a ajuns o hârtie semnatã de mai multi locatari ai scãrii respective. Trebuie stiut cã multi dintre ei nici nu locuiesc în scara respectivã, sunt plecati în strãinãtate. Ei reclamã faptul cã clientii barului meu le ocupã parcarea. Dar ce treabã am eu cu parcarea? El si-a pus si vecinii în cap, si administratora asociatiei de locatari, acum vrea sã ducã rãzboaie si cu mine. Si ca sã vã dati seama ce fel de persoanã este, vã spun cã în urma reclamatiilor fãcute de el, mi s-a recomandat sã antifonez barul. Am antifonat spatiul, am chemat specialisti în domeniu sã mãsoare volumul decibelilor din interiorul apartamentului sãu. A refuzat sã deschidã usa, sã vedem dacã mai sunt probleme cu sunetul. Acum, pe timpul pandemiei, când barurile au fost închise, am antifonat din nou barul. Am coborât tavanul cu 15 centimetri, am pus vatã de sticlã, am pus rigips antifonic, iar domnul cu reclamatia din nou refuzã accesul acelor specialisti, sã vedem cât de tare se aud zgomotele din barul meu. Eu mã judec cu acest bãiat si vreau, înainte de toate, sã jure pe Biblie cã spune adevãrul. Oi fi eu atât de puternic în orasul ãsta încât toti acesti oameni care vin în controale sã-si riste locul de muncã pentru mine? Spunea în reclamatiile alea cã eu mituiesc politisti si de asta nu se iau mãsuri împotriva mea, cã barul meu e frecventat de interlopi. Toate acele afirmatii vor trebui demonstrate în instantã” ne-a declarat Alin Iftichi, patronul barului Magic Cafe.