Baronul Buzatu vs. curajosul Marius Arcãleanu si cântecul de lebãdã al lui Dan Marian

SPERANTE… La Vaslui, zarurile au fost aruncate. De luni, dupã votare, judetul poate intra într-o nouã zodie, cea a schimbãrii în bine

FINALUL UNEI CAMPANII ÎN PLINĂ PANDEMIE

ANALIZÃ… Mai sunt câteva zile si se va sti cine este câstigãtorul acestor alegeri locale. Cea mai râvnitã functie, cea de presedinte de Consiliul Judetean va arãta cine este adevãratul câstigãtor al alegerilor. La Vaslui, din cei sase candidati s-au detasat doar doi si acum pe final de campanie sunt umãr la umãr. Marius Arãcãleanu si Dumitru Buzatu vor culege cele mai multe voturi. Cel de pe locul trei va fi reprezentantul partidului balama, cu care se va face majoritatea în mini-parlamentul vasluian. Dacã Dan Marian a visat la acest statut, cel care va detine cheia majoritãtii va fi USR, care la Vaslui a fãcut o campanie domoalã de parcã n-ar fi vrut sã-l trezeascã pe balaurul rosu de la PSD. Pe departe cel mai convingãtor proiect politic a fost a lui Marius Arcãleanu care a plecat la început de campanie de pe pozitia de victimã, dar iatã cã acum l-a ajuns din urmã pe Buzatu, devenit alternativa pentru schimbare. Sociologii care au fãcut mãsurãtori în judet, fie ei de la PSD sau de la PNL au arãtat cã cei doi candidati sunt umãr la umãr, iar Buzatu care se „bucurã” de cea mai mare cotã de neîncredre în rândul populatiei, are toate sansele sã ajungã pe locul doi. Imaginea lui Buzatu s-a degradat tare în ultimii ani, când acesta a încercat sã devinã vectorul de imagine al PSD la nivel national. Atunci si-a arãtat adevãrata fatã. A reusit sã arate unei tãri întregi dispretul care-l are fatã de oamenii simpli, care muncesc, dar si de ce Vasluiul e cel mai sãrac judet din România. Vã sunt cunoscute expresiile de „rãgãlii”, „mãi tembelule” sau „numai prostii poartã mãsti” cu care Buzatu i-a gratulat pe românii seriosI, sau celebra sa iesire publicã, pe un post de televiziune centralã, când era beat. Degeaba se bate cu pumnii în piept cã jurnalistii sunt vinovati de imaginea proastã pe care o au vasluienii în tarã, dar oare faptul cã a apãrut beat la un post de televiziune, într-un moment de audientã maximã, nu a contat în niciun fel?

Alegerile pentru presedintele Consiliului Judetean dau în clocot. Candidatii si-au terminat campaniile, iar la finalul ultimei zile de campanie electoralã, perdantii încearcã un soi de dezbatere televizatã. La Vaslui sunt sase candidati. Dumitru Buzatu de la PSD, care încearcã sã-si pãstreze scaunul de presedinte, Marius Arcãleanu, principalul sãu contracandidat de la PNL, dar si deputatul USR Mihai Botez. Mai sunt încã trei candidati nesemnificativi si doar unii dintre ei vor trece pragul electoral de 5%. Este vorba despre Dan Marian de la ALDE, care nu va acumula 10%, Emil Dorin de la Pro România si Romulus Doru Buhãiescu de la PMP, care cu noroc trec de 5%. Interesant va fi de urmãrit si scorul pe care îl vor obtine partidele în Consiliul Judetean. Si aici va fi într-adevãr marele mister, fiindcã un candidat precum Dumitru Buzatu va lua cu mult sub scorul PSD sau altii care se vor situa peste media obtinutã de partidele lor. Este clar cã bãtãlia pentru cine va fi „cãpitan de judet” se va da între Marius Arcãleanu si Dumitru Buzatu, pe care sondajele îi coteazã ca având între 30 si 35%. Arbitru în aceastã competitie va fi USR, prin Mihai Botez care va obtine între 15 si 18% din voturile vasluienilor. Useristii a avut o campanie suspect de cuminte, fatã de ceea ce au fãcut la europarlamentare. Deja sunt voci, mai ales în interiorul partidului, care vorbesc de un blat politic la nivelul judetului între Buzatu si Botez, alimentat si de campania cuminte a useristului. Dacã în tarã sau în judetul vecin, Iasi, colegii de partid ai lui Botez au fost foarte vocali la adresa PSD, aici, la Vaslui, unde domneste baronul Buzatu, Botez a fost un mic mielusel. Mai degrabã a fost vocal la debut de campanie împotriva PNL. Acesta va fi si motivul pentru care Botez va lua sub scorul partidului. Ca partid, USR este vãzut alãturi de PNL ca singurele forte de dreapta din România, iar la Vaslui USR ar fi avut un potential de 25%. Numai cã Botez l-a îngropat prin lipsa de reactie la Buzatu.

Dan Marian, trompeta lui Buzatu

În aceastã campanie, Buzatu a avut propria trompetã. Clovnul de data aceasta nu a mai fost deputatul Adrian Solomon, ci Dan Marian. În toatã campania electoralã, huseanul care acum patru ani declara cã îi este scârbã de vasluieni, nu a scos un cuvânt împotriva lui Buzatu. A fost doar vehement împotriva lui Nelu Tãtaru sau a lui Marius Arcãleanu, ori Dumitru Boros. Fost liberal, acesta a încercat toate tertipurile sã le fure din voturile dreptei. Si-a pus un slogan de campanie apropiat cu cel al PNL, s-a pozat cu sigla PNL în spate, a spus mereu cã ei sunt adevãratii liberali, dar în acelasi timp spuneau cã sunt prieteni cu PSD. De altfel, rolul lui Dan Marian în aceastã campaie a fost denigrarea PNL, iar pentru acest serviciu, Buzatu i-a promis cã-l pune vicepresedinte la Consiliul Judetean. O echipã trãsnet din care mai lipseste doar Mihai Botez. 

În judet existã un curent anti-Buzatu, sustinut si de primarii PSD

Multi pesedisti nu-l mai vor pe Dumitru Buzatu în fruntea judetului, chiar dacã pentru ei înseamnã intrarea în opozitie. In afarã de câtiva primari fanatici, precum arhicunoscutii baroni de comunã, multi ar vrea o schimbare profundã în partid. Deja taberele îsi ascut cutitele pe sub masã, iar rãzboiul va începe imediat dupã alegeri. Bârladul a înghitit greu candidatura omului lui Buzatu, Titi Constantinescu, precum a fost si la Negresti, când Buzatu l-a pus pe Mariciuc Vasile peste capul tuturor, în detrimentul lui Radu Morosanu. Si nu numai! Si unele comune s-au trezit în aceastã situatie, iar exemplul cel mai elecvent a fost la Osesti sau Drânceni. Dacã la Osesti, Didi Alexandroaie candideazã doar pentru opt luni de mandat, fiindcã în vara anului viitor vine sentinta de Înalta Curte de Casatie si Justitie, care pune în aplicare o decizie ANI, la Drânceni, Pecheanu vrea sã lase fiului mostenire scaunul de primar. La Voinesti, Vulturesti, Stãnilesti, Hoceni, Puiesti, primarii suspendati fac în continuare legea si si-au impus candidatii slugarnici, când organizatiile lor ar fi vrut sã meargã cu candidati seriosi, nepãtati sau profesionisti. Murgeniul pare desprins din alt film. Aici primarul suspendat a fãcut pasul în spate. O altã veste rea pentru Buzatu o reprezintã faptul cã multi primari au refuzat sã se asocieze cu acesta, cum este si primarul Vasile Pavãl care a fugit de Buzatu cât a putut în aceastã campanie. La Husi, primarul Ciupilan, asociindu-se cu Buzatu, a pierdut procente importante. De exemplu, la mijlocul campaniei, acesta coborâse la 37% si nu s-a oprit. Duminicã se va vedea cât de mult, mai ales cã liberalul Nechifor a avut o campanie excelentã.

Nelu Tãtaru, ministrul Sãnãtãtii, principalul motor al liberalilor  

Marius Arcăleanu, candidat la Consiliul Județean Vaslui și Nelu Tătaru, ministrul Sănătății

CURAJOSI... Liberalii au avut în Nelu Tãtaru locomotiva care i-a tras în aceastã campanie. Ministrul Sãnãtãtii, în calitatea sa de presedinte al Organizatiei Judetene, a ales candidati tineri, nepãtati, nu a fãcut nici transfer de la PSD si a preferat sã construiascã organizatiile de la zero, cu tot cu candidati, decât sã importe de la alte partide. Marius Arcãleanu, Tudor Polak, Alexandru Nechifor, Cristi Rusu sunt doar câteva exemple de astfel de candidati care vor arãta cã strategia ministrului a fost una bunã. Marius Arcãleanu a reusit o campanie bunã, arãtând într-o manierã elegantã prãpastia pe care Buzatu a lãsat-o în urma celor 16 ani de când a venit la Consiliul Judetean. La Vaslui s-au pierdut fonduri europene de ordinul sutelor de milioane de euro, numai în proiectul Aquavas. Si la spitalul judetean, de asemenea, s-au pierdut fonduri si dupã finalizarea acestuia, Consiliul Judetean a început sã pompeze banii pe care Banca Mondialã îi pusese la dispozitie, acum 10 ani, dar nu au fost absorbiti. Initial, la Vaslui erau alocate 190 milioane de euro, iar Buzatu nu a reusit sã ia mai mult de 30%. Acum, toate investitiile se fac din bani de la Guvern, ori din resursã localã. Dacã atunci s-ar fi fãcut proiectul cum trebuie, astãzi din banii alocati de CJ s-ar fi construit un alt spital, de exemplu la Negresti. Marius Arcãleanu a punctat în acestã campanie, arãtând starea jalnicã a drumurilor judeteane, dar mai ales modul cum s-au fãcut proiectele pentru cele care acum se reabiliteazã. Pentru a vedea aceste lucruri, ar trebuie organizatã o excursie pe drumul nou strategic, pe ruta Dãnesti- Laza-Alexandru Vlahutã-Bârlad, la care acum se lucreazã dupã niste proiecte halucinante. Drumuri în pantã, fãrã serpentine, înguste, cu curbe inutile, santuri de drenaj calculate aiurea, podete ineficiente, iar vina este doar a proiectantilor. Probabil cã nimeni nu s-a obosit sã coboare în teren pentru a vedea realitatea de la fata locului. Pentru doritorii de senzatii tari, propunem sã mergeti pe drumul ce leagã Husul de Duda Epureni si Arsura, sã vedeti cât de buni au fost proiectantii mai ales în portiunile de la Epureni, ori în cartierul Corni din Husi. Un alt punct tare a lui Arcãleanu este propunerea fãcutã pentru 5.000 de locuri de muncã noi, prin atragerea de investitii în judet. Si pentru cei ce lucreazã în agriculturã, proiectul candidatului liberal pare viabil. Buzatu a esuat la acest capitol. Ferma sa de câteva sute de hectare a fost vândutã pentru a sterge urma datoriilor acumulate. Chiar si cumpãrãtorul aratã cu cine s-a înconjurat Buzatu. Este vorba de nimeni altul decât de groparul lui FC Vaslui, Ciprian Damian, prieten bun al fiului lui Buzatu. Si atunci, dacã esuezi în plan personal, cum poti gestiona agricultura judetului ? Si la capitolul Culturã, cele mai importante festivaluri au fost colorate în rosu de la PSD. De la Festivalul Fanfarelor, pânã la Festivalul Tãnase, totul este rosu si organizarea lor are doar scopuri electorale. Neputinta lui Buzatu se vede în reabilitarea Casei Armatei, care se vrea epicentrul culturii vasluiene.