spot_imgspot_img
6.4 C
Vaslui
18-apr.-2024

Bârladul și Hușul, în scenariul “roșu” la infectări, dar Vasluiul, ba! Buzatu știe de ce!

- Advertisement -

SEMNAL DE ALRMĂ… Se agravează situația infectărilor cu COVID 19, în tot județul Vaslui!  Deja municipiile Bârlad și Huși, dar și comuna Boțești sunt cele trei UAT-uri, care au ajuns în scenariul “roșu”, întrucât au depășit rata incidenței îmbolnăvirilor de 3 la mia de locuitori. Bârladul este cel mai afectat, fiind deja aproape de 4 la mie (3,99, n.r.), însemnând acum 280 de persoane diagnosticate cu COVID 19. Hușul are, de asemenea, o rată crescută alarmant, 3,73, pe fondul unul număr de 140 de îmbolnăviri, la nivel de oraș. Comuna Boțești a ajuns și ea la o incidență de 3,54, primarul de la Botești, Adrian Pantea, susținând că are în comună 6 infectați cu virusul SARS CoV 2, unii fiind deja internați la Spitalul din Bârlad. În mod iresponsabil însă, în municipiul Vaslui, situația oficială este lăsată în “relaxările” presupuse de rata incindenței la mia de locuitori de numai 1,47, obținută în mod fals pe baza miilor de moldoveni cu domicilii fictive în orașul reședință de județ. Dacă s-ar calcula totul raportat la populația reală a municipiului Vaslui, situația îmbolnăvirilor ar arăta că este nevoie urgentă de măsuri ferme, pentru stoparea răspândirii virusului Sars CoV 2. Dar așa, autoritățile locale vasluiene se mulțumesc cu minciuna din cifrele umflate cu moldoveni și nu aplică măsurile necesare. Iată, așadar, cum, din cauza lui Dumitru Buzatu, cel care a recunoscut public faptul că  încurajează stabilirea fictivă a moldovenilor în județul Vaslui, pericolul scăpării de sub control a infectărilor cu noul coronavirus este tot mai mare, întrucât, statistic, Vasluiul stă bine cu o rată a incidenței de 1,47 (214 infectați), la o populație de aproape 140 mii de locuitori. În realitate însă, la cei 50 – 60 de mii de vasluieni, câți sunt în mod real în municipiul reședință de județ, situația ar deveni cel puțin la fel de îngrijorătoare, ca la Bârlad.

Crește alarmant cifra infectărilor cu noul coronavirus în județ. Pe lângă Huși și Bârlad, iată că și în mediul rural încep problemele mari. Comuna Boțești a ajuns la o rată a incidenței de 3,54. “Se duc unii la alții, la muncile de toamnă și de asta riscul infectărilor e mare acum, dar ne-am mobilizat, pentru a stopa răspândirea bolii”, spune primarul Pantea. Bârladul și Hușul au ajuns și ele, oficial, în scenariul “roșu”, iar Comitetul pentru Situații de Urgență a luat măsuri suplimentare, începând de astăzi, 17 octombrie, pentru următoarele 14 zile. Concret, purtarea măștii devine obligatorie peste tot în spațiul public deschis, iar purtarea ei trebuie să acopere obligfatoriu nasul și gura; tot ce înseamnă activități cu public în spații de cultură (teatre, cinematografe, etc) sunt interzise. Aici, Bârladul are cel mai mult de suferit, căci actorii teastrului V.I. Popa din oraș, au pregătit pentru public piesa “Un tramvai numit dorință”, pe care sperau să o poată prezenta spectatorilor astăzi, dar, din păcate, totul a fost suspendat. De asemenea, în Huși și Vaslui, Toate restaurantele, cafenelele, barurile nu mai au voie să servească nimic în interior, dar pot comercializa produsele/preparatele celor care nu consumă în interior; se suspendă pentru următoarele 14 zile și activitatea sălilor cu jocuri de noroc. Inspectorul general al ISJ Vaslui,  Loredana Roman, a spus că, deocamdată, în aceste localități, care au depășit rata incidenței de 3%, nu se vor închide unitățile de învățământ, întrucât sunt puțini copii infectați, iar măsurile de protejare sunt sporite și se respectă normele sanitare.

Și la Vaslui suntem în scenariul “roșu”, dar ne păcălim singuri!

Vasluiul stă la fel de rău în privința infectărilor cu virusul Sars Cov 2, însă totul se ascunde după cifrele sporite imoral de modovenii cu domicilii fictive în oraș. La ultimul recensămând s-a văzut că avem o populație de 50.000 de locuitori în reședința de județ, dar și dacă ar fi 70.000, cât avea Vasluiul în 1989, situația tot ar fi mai aproape de adevăr, decât este acum. Mai mult decât atât, știm că populația Vasluiul a fost mereu aproximativ egală cu cea a Bârladului, iar la Bârlad, azi, indicele se calculează la o populație de 70.000. Și astfel raportarea arată că, oricum ar fi, rata incidenței tot ar fi peste 3 și la Vaslui. Realitatea poate fi însă mai crundă decât atât. Dacă ne raportăm la cifrele care au indicat pezența la vot, și luăm în calcul zecile de mii de vasluieni plecați la muncă peste hotare, situația devine și mai îngrijorătoare. Pentru că, real, la Vaslui mai sunt în jur de 35.000 de persoaane, efectiv. Asta justifică și cifra cu prezența la vot, de doar 18 mii de persoane. Inconștiența lui Dumitru Buzatu, așadar, mare “fan” al moldovenilor cu domicilii fictive în zonă, aduce județul într-o situație disperată. Mai exact, cifrele liniștitoare arată într-un fel pe hârtie, dar în realitate, rata incidenței îmbolnăvirilor e mult mai mare, iar în oraș măsurile ferme de prevenire a răspândirii bolii lipsesc.   

Situație disperată la Spitalul Bârlad: personalul extrem de epuizat trebuie să facă față la câte 100 de prezentări, într-o singură gardă!

În tot acest timp, spitalul suport Covid din Bârlad se află într-o situație de-a dreptul disperată. Nu atât prin lipsa cadrelor medicale, cât prin gradul extrem de epuizare al personalului medical. “De atâtea luni, în continuu, într-o permanentă muncă și stres, acești oameni chiar nu mai pot. E cea mai cumplită perioadă profesională pe care o puteau întâmpina. Să vezi, într-o singură gardă, de exemplu, peste 100 de pacienți, este aproape inuman”, spune Dana Borș, managerul Spitalului “Elena Beldiman” din Bârlad. “Personalul este, așa cum am spus, extraodinar de obosit. Sunt extenuați cu toții. Foarte, foarte multe prezentări la camera de gardă… Cel puțin cei de la CPU, să vadă câte o sută și ceva de pacienți în 24 de ore, este enorm. E cumplit! La fiecare i se face o foaie, vezi analizele, ori radiografie, ori computerul tomograf, vezi dacă pleacă acasă, trebuie întocmite toate actele, etc Caută buletinul PCR, verficiă, consultă, ai gijă. Stres peste tot. Totul necesită timp, atenție sporită… Și de atâtea luni, vă dați seama cât de greu este! Am mai detașat personal, au mai plecat în concediu câțiva, dar prin rotație și foarte puțini, în așa fel încât să nu rămânem descoperiți. Deci, e foarte greu. Plus că pacienții sunt supărați, unii devin recalcitranți. Nu au răbdare. Nu înțeleg că sunt mulți pacienți, iar personalul e foarte, foarte obosit. Multe din cadrele medicale s-au și îmbolnăvit, s-au infectat și ele. Situația e grea cum nu am crezut vreodată. De aceea, rugăm și noi populația să se protejeze. Spitalul e într-o situație dificilă și se depun eforturi uriașe, ca să putem să ne facem activitatea cum trebuie”, a mai spus managerul Dana Borș.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.