Bârladul are 4,1 incidenta la infectãri Covid-19, cea mai mare din zona Moldovei!

ALERTÃ… La Bârlad, în ultimele 7 zile, s-au numãrat 292 de cazuri de îmbolnãviri de Covid-19, dupã ce s-au înlãturat persoanele pozitive din focarele institutionalizate, mai exact, angajatii Primãriei Bârladului. Acest lucru înseamnã cã orasul a ajuns la o incidentã de 4,1, o cifrã record, fiind a treia la nivel national. Situata este grea si la Sectia ATI Reanimare din cadrul spitalului bârlãdean, care este singurul spital integral suport Covid-19 din judet. În aceastã sectie vitalã pentru lupta cu virusul SARS-CoV-2, unde sunt 20 de paturi si doar câteva paturi au ventilatoare, care asigurã supravietuirea pacientilor cu forme grave de boalã, pe 20 octombrie au mai venit încã opt ventilatoare de la DSU, trimise de Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sãnãtãtii si seful Departamentului pentru Situatii de Urgentã (DSU).

La Vaslui, numãrul de bolnavi pe 14 zile a scãzut, cât si la Husi, asta însemnând cã doar Bârladul rãmâne pe trendul de crestere, ceea ce poate duce la lock down (carantinare). Îmbolnãvirile nu scad deloc, desi focarele se sting unul dupã altul. Dupã 7 zile de la maximul de 3,99, ca incidentã, la Bârlad s-au depistat în ultimele 14 zile 292 de cazuri, fãrã focare. Din informatiile pe care reporterii de la Vremea Nouã le-au obtinut de la Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui, se pare cã sursele infectãrilor sunt pietele agroalimentare (cea din centrul orasului si cea din nord – cunoscutã ca Piata Micã), precum si supermarketurile unde oamenii se încãpãtâneazã sã nu respecte purtatul mãstilor corect (unii tin masca doar pe gurã) si nici distantarea fizicã, stând la rând claie peste grãmadã, în ciuda rugãmintilor personalului angajat care le atrage deseori atentia sã le respecte! Mircea Iospescu, directorul DAPPC Bârlad, recunoaste cã, într-adevãr, cetãtenii care vin la piatã nu respectã mãsurile impuse împotriva infectãrii cu coronavirusul agresiv, de aceea a trimis adrese oficiale la Politia Bârlad si la Politia Localã, prin care a solicitat intensificarea controalelor în pietele din oras! Însã mai nou, la Bârlad s-au inventat „petrecerile” private, unde se adunã oamenii în curti si petrec fãrã a respecta nicio mãsurã de protectie.

„Nu se mai poate asa! Nu înteleg oamenii cât se expun si mai ales cât expun pe altii la acest virus periculos. Am încercat cu frumosul, cu rugãminti, nu înteleg nici sã poarte mascã si nici sã respecte distanta fizicã, asa cã am apelat la Politia Bârlad si la Politia Localã, unde am trimis adrese prin care le-am solicitat sã aplice legea. Au început sã se intensifice raziile si la piata centralã, poate asa înteleg oamenii sã respecte mãsurile pentru protejare”, a spus Mircea Iosipescu.

″În cadrul sedintei CJSU de vineri, 16 octombrie, la diverse, s-a abordat problema ratei crescute a infectãrilor din municipiul Bârlad, s-au emis restrictii pe care trebuie sã le respectãm timp de 14 zile. Sã nu uitãm faptul cã de luni urmeazã o sãptãmânã de vacantã pentru copiii din grãdinite si elevii din ciclul primar, acest fapt putând duce la cresterea indicelui de infectare, dacã nu se vor respecta reglementãrile legale. Restrictiile sunt valabile 14 zile, începând cu 17 octombrie orele 0.00, acestea având ca scop limitarea rãspândirii bolii. Stiu cã nu va fi usor, dar avem obligatia sã respectãm legea si sã protejãm sãnãtatea si viata tuturor bârlãdenilor”, a precizat si Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui.