Bârlãdean arestat în Olanda, dupã ce a dus tinere la produs! (VIDEO)

PERCHEZITII… Procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iasi împreunã cu ofiterii de politie judiciarã din cadrul B.C.C.O. Iasi au efectuat o perchezitie în Bârlad, la un cetãtean bãnuit cã face parte dintr-o retea de trafic de persoane în Olanda. Bârlãdeanul este deja retinut în Tara Lalelelor si un alt român este retinut în Belgia. DIICOT Iasi a fãcut pe 7 si 8 octombrie, un numãr de sase perchezitii domiciliare pe raza municipiilor Iasi, Piatra Neamt si Bârlad, într-o cauzã vizând destructurarea unei grup infractional organizat, specializat în comiterea infractiunii de trafic de persoane. Cu ocazia efectuãrii perchezitiilor domiciliare au fost identificate si ridicate, în vederea continuãrii cercetãrilor, telefoane mobile, suma de 5880 de euro si alte înscrisuri. Suportul financiar si logistic a fost asigurat de cãtre Eurojust.

Activitãtile au fost integrate actiunii comune executate în parteneriat cu autoritãtile judiciare competente din Olanda, respectiv Oost Nederland Politie Enschede, în executarea unui Acord privind constituirea unei echipe comune de anchetã, în baza cãruia au fost efectuate simultan mai multe activitãti procedurale în cadrul operatiunii „Schipbeek”.

„În fapt s-a retinut cã, începând cu anul 2015, a fost constituit un grup infractional organizat, format din trei cetãteni români (unul din Bârlad), si alti trei cetãteni olandezi, care au actionat în mod coordonat, în ceea ce priveste recrutarea mai multor tinere, în vederea exploatãrii sexuale a acestora pe relatia România-Olanda, precum si al obtinerii unor foloase materiale substantiale din activitãtile de prostitutie desfãsurate de acestea. În urma cercetãrilor efectuate, în cauzã s-a retinut faptul cã, în aceastã perioadã gruparea infractionalã a reusit sã recruteze peste 8 tinere românce si alte 9 tinere, cu cetãtenie Republica Moldova, care au fost obligate sã practice prostitutia, prin folosirea de violente, amenintãri si santaj, în bordeluri clandestine care functionau în locuintele închiriate de cãtre membrii grupãrii. Cu ocazia efectuãrii perchezitiilor domiciliare au fost identificate si ridicate, în vederea continuãrii cercetãrilor, telefoane mobile, suma de 5880 de euro si alte înscrisuri”, au precizat procurorii DIICOT.

Bârlãdeanul este arestat în Olanda

La actiunea din România a participat un ofiter de politie olandez din cadrul Oost Nederland Politie Enschede, iar trei ofiteri de politie judiciara din cadrul B.C.C.O. Iasi – S.C.T.P. s-au deplasat în Olanda pentru acordarea de suport operativ în vederea realizãrii actiunii.
„În urma actiunii, doi suspecti, cetãteni români, au fost retinuti în Olanda si Belgia. Autoritãtile olandeze efectueazã cercetãri pentru sãvârsirea infractiunilor de trafic de persoane, trafic de migranti, angajare ilegalã, spãlare de bani, amenintare, vãtãmare corporalã, viol si lipsire de libertate intentionatã. În cauzã cercetãrile continuã în vederea documentãrii întregii activitãti infractionale. Suportul de specialitate a fost asigurat de cãtre Directia Operatiuni Speciale. Facem precizarea cã pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiazã de drepturile si garantiile procesuale prevãzute de Codul de procedurã penalã, precum si de prezumtia de nevinovãtie.”, se mentioneazã în comunicatul DIICOT. Surse neoficiale au precizat cã românul retinut în Olanda este din Bârlad, iar cel retinut în Belgia ar fi din Piatra Neamt.