UPDATE: Rromii din Murgeni au declansat rãzboiul împotriva Aquavas

UPDATE:

Rromii din Murgeni au declansat rãzboiul împotriva Aquavas

Astãzi dimineatã, zeci de rromi din Murgeni au iesit în stradã si au atacat angajatii Aquavas cu pietre, adresându-le injurii, pentru cã furnizorul a hotãrât sã îi debranseze din cauza debitelor uriase înregistrate. Consumatorii casnici de pe strada Dr. Emil Juvara au acumulat datorii în valoare de peste 2 miliarde de lei vechi, cei mai multi având restante între 3000 si 4000 de lei. Dacã pânã în acest moment Aquavas a “uitat” sã le taie apa de la robinete, acestia au considerat cã pot beneficia de acest serviciu în mod gratuit. Multi au sustinut cã în campania electoralã primarul Ioan Buta le-ar fi promis cã în schimbul votului vor primi în continuare apã gratuit, acuzatie pe care edilul o neagã. “Pentru situatia actualã sunt de vinã predecesorii mei care nu au încasat datoriile la timp pentru cã le-a fost teamã sã nu piardã voturi. Neplata a devenit o traditie printre cetãteni si în momentul în care serviciul a fost preluat de Aquavas sumele datorate ajunseserã foarte mari. Eu nu am nicio vinã, pãrerea mea este cã trebuie sã plãteascã si mi se pare normalã decizia Aquavas, de exemplu si telefonul ti-l taie dacã nu plãtesti. Nu stiu câtã vinã am eu, pe mine sã tragã altceva, mã ocup de alte probleme ale comunitãtii, de curãtenie, de drumuri s.a. Tot ce pot eu sã fac este sã constientizez populatia cã trebuie sã plãteascã”, a declarat primarul Ioan Buta.

Aquavas explicã de ce nu au fost debransati tiganii din Murgeni

EXPLICATII Situatia de la Murgeni, acolo unde zeci de cetãteni care locuiesc în blocul B3 au acuzat Aquavas Murgeni cã i-a debransat fãrã a avea un motiv întemeiat întrucât suma datoratã era banalã comparativ cu datoriile înregistrate de alti restantieri care se bucurã în continuare de privilegiul de a avea apã potabilã, este lãmuritã de conducerea Aquavas Vaslui, care spune cã s-a actionat conform legii. „Cetãtenii trebuie sã îsi plãteascã datoriile înainte de a se plânge (…) În anumite zone din Murgeni, în momentul de fatã, se fac lucrãri, avem ingineri acolo, de aceea nu au fost debransati toti cetãtenii cu debite, în scurt timp urmând a fi luate mãsuri în cazul tuturor persoanelor care nu si-au plãtit facturile”, a declarat Neculai Barbu, director Aquavas Vaslui.

Oamenii au reclamat faptul cã reprezentantii furnizorului le-au spus cã legea nu se aplicã în cazul consumatorilor casnici de pe strada Dr. Emil Juvara, care au datorii de peste 2 miliarde de lei vechi, pentru cã sunt de etnie rromã si cã debransarea ar atrage dupã sine acuzatii de discriminare. Conducerea Aquavas Vaslui sustine cã toti cei care nu sunt cu plata la zi vor fi debransati, dar cã în zona respectivã, strada Emil Juvaru, zonã de case, sunt în desfãsurare lucrãri, în urma finalizãrii acestora, persoanelor cu debite urmând a li se opri robinetele. O altã supãrare este cã lucrãrile de separare a retelelor de apã, necesare pentru debransarea doar a locatarilor care au restante, trebuie suportate din buzunarele proprii. „Cetãtenii trebuie sã îsi plãteascã datoriile înainte de a se plânge. În urma separãrii retelelor vor fi debransati doar cei care nu au plãtit, dar în momentul de fatã acest lucru nu se poate. Se lucreazã de mult la separare, însã noi nu avem voie sã investim în zona privatã, în interiorul blocului, pentru cã nu ne permite legea, noi ne oprim la controlul de bransament din exterior. Încercãm sã îi ajutãm pe oameni, le punem la dispozitie proiectul, meseriasii, dar ei trebuie sã vinã cu materialele. Potrivit legii trebuie organizate asociatii de locatari, asociatii care lipsesc la Murgeni, rolul lor fiind sã citeascã contorul pentru fiecare familie în parte, nouã revenindu-ne sarcina de a emite factura. În momentul de fatã s-a dat drumul la apã la patru dintre cele 11 scãri debransate. Mâine dimineatã vom face o analizã, deoarece între timp s-au mai plãtit niste sume de bani, în cazul în care se va ajunge la un plafon scãzut, sub 600 -700 de lei pe scarã, vom da drumul la apã, conditia fiind ca în urmãtoarele 30 de zile sã fie achitate datoriile integral. Noi nu am favorizat pe nimeni, la case situatia este diferitã, prevederile legale sunt altele. În anumite zone din Murgeni în momentul de fatã se fac lucrãri, avem ingineri acolo, de aceea nu au fost debransati toti cetãtenii cu debite, în scurt timp urmând a fi luate mãsuri în cazul tuturor persoanelor care nu si-au plãtit facturile”, a declarat Neculai Barbu, director Aquavas Vaslui.