Anul nou a venit si la Slobozia, comuna Gârceni

VESELIE… În jur de 1400 de vasluieni sãrbãtoresc Anul Nou pe rit vechi în judetul Vaslui. În satul Slobozia, comuna Gârceni, sunt cele mai multe familii, care tin aceastã traditie, asa cum au mostenit-o de la bunici si strãbunici, de aceea nu este de mirare cã aici s-au strâns, pe lângã sãteni, bucurosi sã întâmpine noul an si oficialitãtile judetului. Presedintele CJ, Dumitru Buzatu, cei doi vicepresedinti, dar si deputatul Irinel Stativã au venit, luni seara, la petrecerea de la Gârceni.

Petrecere mare luni seara, în comuna Gârceni, satul Slobozia, unde oamenii încã mai tin traditia „pe vechi”. Dacã ceilalti vasluieni deja si-au luat gândul de la sãrbãtori, iatã cã, pentru vasluienii de rit vechi, urãturile încã rãsunã, iar afumãtura, sampania si plãcintele fierbinti abia ce s-au pus pe mese. Pe înserat, s-a strâns lume multã în centrul satului, unde au dat nãvalã urãtorii costumati în cãprite, mascatii si alte personaje de poveste. O fanfarã inimoasã s-a pus pe învârtit hore si sârbe, asa cã Anul Nou a venit si pe rit vechi, cu sperante si bucurii. Gazdã bunã si primitoare a fost primarul Sorin Scutelnicu, iar de la judet au rãspuns invitatiei presedintele Consiliului Judetean (CJ), Dumitru Buzatu, împreunã cu vicepresedintii institutiei, Vasile Mariciuc si Ciprian Trifan. A venit si deputatul Irinel Stativã sau reprezentanti ai unor institutii vasluiene si primari din câteva comune si împreunã au fost colindati de urãtorii din Slobozia, care s-au întrecut în reprezentatii. „Este o atmosferã frumoasã, iar nouã ne place traditia noastrã. Asteptãm cu nerãbdare Anul Nou pe vechi, pentru cã e ceea ce am mostenit de la bunicii nostri. Face bine domnul primar cã organizeazã petrecere asta în centru, cãci asa se simte cã e sãrbãtoare la toatã lumea. Sãrbãtorim si pe nou, cãci avem prieteni, rude, care tin si pe nou, dar pe vechi este ceva din sufletul nostru. Ne place, ne bucurãm si sã dea Dumnezeu sã avem sãnãtate cu totii si bucurie la toatã lumea, pentru ca anul ce vine sã fie mai bun si mai bogat ca cel care a trecut”, au spus urãtorii de la Gârceni. De asemenea, primarul sorin Scutelnicu a tinut sã multumeascã invitatilor care au venit la Slobozia si sã ureze tuturor celor care sãrbãtoresc noul an dupã Calendarul Iulian, sãrbãtori fericite. „Este sãrbãtoarea pe rit vechi a oamenilor din Slobozia. Noi, an de an, venim sã-i sãrbãtorim si sã sãrbãtorim alãturi de ei pentru cã sunt niste omanei harnici si muncitori si care meritã acest lucru. Pe ulitele satului vedeti colindãtorii care umblã cu capra sau cu ursul. De asemenea, doresc sã urez tuturor celor din Slobozia si tuturor românilor care sãrbãtoresc pe rit vechi intrarea în noul an, la multi ani, cu multã sãnãtate. Iar cei din Slobozia, sã aibã încredere în continuare în administratia comunei”, a spus primarul Sorin Scutelnicu.

Oficialii judetului, prezenti la Slobozia

Ca în fiecare an, printre invitatii de seamã prezenti la obiceiurile din localitatea Slobozia, comuna Gârceni, s-au numãrat si oficialii judetului: presedintele CJ Vaslui si cei doi vicepresedinti. „În fiecare an sãrbãtorim, împreunã cu cei din comunitate, Anul Nou, pe rit vechi. Ne face mare plãcere sã fim alãturi de oamenii din aceastã localitate si suntem oaspeti permanenti la astfel de sãrbãtori. Am gãsit aici oameni plini de veselie si bine dispusi dar si grupe cu obiceiuri traditionale si care asteaptã mai mult de la noi”, spune Dumitru Buzatu.