ANALIZA/ Galatiul nu face casã bunã cu locuintele noi. Piata constructiilor rezidentiale, in declin

În județul nostru s-a construit mai mult în mediul rural, în vreme ce șantierele de construcții de la oraș au rămas o raritate. În total, doar 744 de locuințe au fost finalizate anul trecut


Doar 744 de locuințe au fost finalizate, în județul Galați, anul trecut, ceea ce reprezintă mai puțin de 1,5 la sută din numărul total al construcțiilor terminate, în aceeași perioadă, pe plan național. În județul nostru s-a construit mai mult în mediul rural, în vreme ce șantierele de construcții de la oraș au rămas o raritate. Situația reiese din datele anunțate de Direcția Județeană de Statistică (DJS) Galați.

Dintre cele 744 de locuințe terminate anul trecut, 512 sunt situate în satele gălățene, adică mai bine de două treimi. S-a construit mai ales în comunele aflate în imediata vecinătate a municipiului Galați, dar case noi, ridicate după model occidental, pot fi observate și în restul județului.

În mediul urban gălățean, construcțiile rezidențiale avansează cam în același ritm cu dezvoltarea economică a orașului: cu viteza melcului. În 2018, în județul nostru erau finalizate 817 locuințe, dintre care 450 în rural. Datele statistice de anul trecut arată astfel o restrângere a domeniului.

În municipiul Galați, locuințele noi sunt reprezentate, aproape în exclusivitate de apartamentele din blocuri. Orașul duce o lipsă cronică de terenuri potrivite pentru construcții rezidențiale, aspect vizibil pe site-urile și în anunțurile de profil.

În vreme ce județul Galați nu s-a dovedit un teren prea fertil pentru noile locuințe, în restul țării piața pare a fi destul de dinamică. Doar anul trecut au fost finalizate 67.512 locuințe, în creștere cu 7.799 de locuințe față de anul 2018, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).