Alertã medicalã: Virusul mortal din China, la 80 de kilometri de Vaslui

PERICOL… Un bãrbat în vârstã de 24 de ani s-a prezentat, luni, la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Bacãu, acuzând simptome specifice gripei. Pentru cã tânãrul este student în China, tara cea mai afectatã de coronavirusul din Wuhan, autoritãtile sanitare bãcãuane au luattoate mãsurile de precautie, izolându-l pe acesta într-un salon special.

În acest caz s-au prelevat inclusiv probe si s-au trimis la Institutul Matei Bals, de unde se asteaptã rezultatele. „Din ce date avem la acest moment, este vorba despre un tânãr de 24 de ani care studiazã în China si care a venit în Bacãu în urmã cu opt zile. A acuzat febrã, inclusiv în avion, dar ulterior nu a mai avut stare febrilã. În schimb a tusit, iar acum s-a prezentat la UPU cu dureri musculare, care pot fi si un efect secundar al acestei tuse. A fost introdus în camera de izolare, i se efectueazã toate investigatiile necesare, s-a luat legãtura si cu Institutul Matei Bals, asteptãm rezultatele”, a declarat Alin Nãstasã, directorul Directiei de Sãnãtate Publicã Bacãu. Potrivit presei centrale, nu doar probele vor ajunge la Bals, ci si pacientul. Astfel, medicul Cãtãlin Apostolescu, purtãtorul de cuvânt al Institutului Matei Bals, a declarat cã pacientul va fi transferat la Bals, luni seara, pentru a fi testat.

Ajung si reactivii

Tot luni, ministrul Sãnãtãtii a declarat, într-o conferintã de presã, cã a vizitat unitãtile BS4 de la Matei Bals iar azi vin reactivii din Franta pentru depistarea virusului, urmând ca de sãptãmâna viitoare unitãtile sanitare din tarã sã primeascã si ele reactivi.

O panicã generalizatã la nivel mondial

Coronavirusul chinez ucigas se rãspândeste cu repeziciune în întreaga lume. Pânã în prezent au fost confirmate peste 40.000 de cazuri de infectie cu coronavirus. Între timp, virusul a ajuns si în Europa, si în Statele Unite ale Americii, însã aici nu au fost raportate decese. În România nu au fost raportate pânã acum cazuri de infectie, însã rãmâne de vãzut ce se va întâmpla în viitorul apropiat, atât cu tânãrul din Bacãu, cât si cu cei 50 de muzicieni români care au concertat în China, chiar în provincia de unde provine virusul ucigas. Bilantul deceselor cauzate de coronavirus a ajuns, pânã luni, la 41.