Alertã la Finante! Dulute le-a virat o sumã record: 92 de milioane de lei

PLATÃ …Zi istoricã pentru Finantele Publice Vaslui! S-a încasat, de la omul de afaceri Constantin Dulute, o sumã record, de aproape 92 de milioane de lei, care înseamnã peste 19,4 milioane de euro. Cu acesti bani, Guvernul României ar putea cumpãra la Vaslui 500 de apartamente cu douã camere pentru tineri, adicã un adevãrat cartier cu 10 blocuri de câte patru etaje fiecare. Aceastã sumã reprezintã impozitul datorat statului din tranzactia pe care, anul trecut, acesta a fãcut-o, când a vândut pachetul majoritar de actiuni, unor seici arabi, al firmei care cultiva terenurile în insula Mare a Brãilei si care detinea cele mai importante active din zonã. Tranzactia a fost tot una record pentru România, de peste 200 milioane de euro, propulsându-l pe omul de afaceri din Bârlad în topul miliardarilor din România. Emotionant pentru vasluieni este faptul cã Dulute a plãtit aceste impozite la Vaslui, stabilindu-si aici sediul firmelor sale, când putea sã o facã fie la Brãila sau la Iasi. Peste 75% din suma plãtitã la Finante se va întoarce la Primãria Bârlad si Consiliul Judetean Vaslui. “Da, vã pot confirma cã s-a plãtit aceastã sumã cãtre Finante. Este si pentru noi o premierã, fiind o sumã uriasã. Gânditi-vã cã noi colectãm în judet de la firmele mici si mijlocii în jur de 114 milioane de lei, iar suma plãtitã de domnul Dulute e aproape cât strângem noi într-o lunã. Îl felicit pe acesta cã a plãtit judetului Vaslui, fiindcã astfel o mare parte din bani ajung la noi. În bugetul national rãmân doar 25%, restul se împart la Primãria Bârlad, conform Legii Bugetului de Stat, iar cuantumul este de 60%, iar 15% la Consiliul Judetean Vaslui. Domnul Dulute a plãtit la termen impozitul, iar Ministerul Finantelor, conform art.5, alin 14, va aloca cãtre UAT impozitul încasat pânã pe data de 8 a lunii, adicã 8 august în cazul nostru, la fel si pentru Consiliul Judetean. Nu am fãcut un calcul, dar sumele sunt consistente”, a spus directorul Finantelor Publice Vaslui, Nelu Sava. Ieri era veselie mare la Finante, fiindcã toti lucrãtorii erau bucurosi cã judetul si-a depãsit targhetul la colectãri sau chiar l-au crescut cu vreo 90%. Si la banca comercialã de unde au plecat banii a fost agitatie. L-au sunat de mai multe ori pe omul de afaceri, ca sã fie siguri de tranzactie. Suma exactã plãtitã a fost de 91.859.857 lei.

55 de milioane de lei primeste Primãria Bârlad, în urma tranzactiei lui Dulute

Principalul beneficiar al banilor este Primãria Bârlad, care va încasa peste 55 de milioane de lei. “Sper ca cei din Consiliul Local sã înteleagã rugãmintea domnului Dulute, care a dat acest impozit special în judetul nostru, pentru ca la Bârlad sã se construiascã un spital. Pânã pe 8 august banii vor ajunge la ei si sper sã-i dirijeze spre aceastã nouã investitie. Omul acesta a fãcut un gest mare pentru noi si acum e cazul sã-i îndeplinim dorinta”, a mai spus Nelu Sava, directorul de la Finante. Primarul Bors e în culmea fericirii. “Nu stim cum sã-i multumim domnului Dulute. În aceastã secetã sau mai degrabã foame de bani, cele 55 de milioane de lei sunt aur curat. Sunt peste toate asteptãrile, pe care noi, le-am avut de la Guvernul PSD si iatã cã Dumnezeu s-a întors cu fata spre noi si i-a dat gândul bun domnului Dulute ca plata impozitului s-o facã în judet si astfel cea mai mare parte din bani sã ajungã la noi. Aveam programatã mâine (n.r. azi) o conferintã de presã în care vroiam sã facem marele anunt si totodatã sã-i multumim omului de afaceri, dar voi cei de la Vremea Nouã, ca de fiecare datã, ne-ati luat-o înainte”, a spus primarul liberal, Dumitru Boros, care va demara imediat lucrãrile la noul spital.

Buzatu primeste si el 14 milioane de lei, pe care-i considerã un cadou

CADOU…Si la Consiliul Judetean Vaslui vor ajunge aproape 14 milioane de lei, din impozitul achitat ieri de omul de afaceri Constantin Dulute. Aceastã sumã reprezintã 15% din totalul impozitului achitat Finantelor. Dumitru Buzatu a declarat: “Noi, politicienii, nu avem niciun merit în aceastã afacere. Practic banii pe care Dulute i-a pompat în administratia publicã localã sunt un cadou si ar trebui pentru multi edili sã fie un imbold. Dacã sprijni oamenii de afaceri potenti si le creezi infrastructura necesarã, ei pot întoarce gestul aproape înzecit. Spuneam cã noi la Vaslui nu avem niciun merit fiindcã tranzactia si afacerile domnului Dulute s-au fãcut la Brãila, iar noi am fost doar spectatori, dar si încasatori. Asa a vrut Dumnezeu si cine stie ce compensare nestiutã, dar Divinã a hotãrât Cel de Sus sã facã. Nouã nu ne rãmâne decât sã-i multumim omului de afaceri pentru cadoul fãcut, banii venind la fix, fiind mare nevoie de ei si mã folosesc de acest prilej sã le transmit tuturor primarilor sã-i încurajeze pe investitorii seriosi, fiindcã o sã aparã si rezultatele, precum a fost cel de astãzi”. (Lucian TIMOFTICIUC)