Afaceristul care a vândut la Husi tobogane la pret de garsonierã, condamnat pentru coruptie

PRINS… Administratorul firmei ElitConstruct SRL din Negresti a fost condamnat de Curtea de Apel Iasi la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudã cu fonduri europene, dupã ce în urmã cu doi ani fusese achitat de Tribunalul Vaslui. Acuzatiile au legãturã cu un contract încheiat de firma Elitconstruct cu Primãria Husi pentru amenajarea Parcului Recea, investitia fiind finantatã cu bani europeni. Valoarea totalã a contractului a fost de 3.304.401 lei, iar Bogdan Cioncu si firma sa au fost acuzati cã au folosit materiale la preturi supraevaluate pentru a  realiza proiectul. De pildã, un tobogan valora în jur de 14.000 de euro, iar un copãcel ornamental sau chiar pietrisul de pe alei aveau preturi exorbitante. Anchetatorii au stabilit cã prejudiciul produs astfel ar fi fost de 553.548 lei, bani pe care Bogdan Cioncu va trebui sã-i returneze.

Rãsturnare spectaculoasã de situatie în dosarul de coruptie în care Bogdan Cioncu, unul dintre cei mai cunoscuti patroni de firme de constructii din judetul Vaslui, a fost trimis în judecatã. Achitat în urmã cu doi ani de Tribunalul Vaslui, patronul Elitconstruct SRL din Negresti a fost condamnat de Curtea de Apel Iasi la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudã cu fonduri europene. ” Admite apelul declarat de Directia Nationalã Anticoruptie – Structura Teritorialã Iasi, împotriva sentintei penale nr. 144/2018 din data de 31 octombrie 2018 pronuntatã de Tribunalul Vaslui pe care o desfiinteazã integral si rejudecând: În baza art. 396 alin. 2 Cod procedurã penalã, condamnã pe inculpatul Cioncu Bogdan, (…), la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru sãvârsirea infractiunii de instigare improprie la folosirea sau prezentarea, cu rea-credintã, de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele sãu” se aratã în decizia Curtii de Apel Iasi. Totodatã, firma Elitconstruct SRL a fost condamnatã la o amendã penalã de 200.000 lei si la returnarea prejudiciului în suma de 686.399,04 lei.

Tobogan la pret de Dacia Duster

Acuzatiile au avut legãturã cu un contract încheiat de firma  Elitconstruct SRL cu Primãria Husi din Vaslui pentru amenajarea parcului „Recea”, investitia fiind finantatã cu fonduri europene. Valoarea totalã a contractului a fost de 3.304.401 lei, iar Cioncu si firma sa au fost acuzati cã au folosit materiale la preturi supraevaluate pentru a realiza proiectul. Totul s-a petrecut în 2011, iar încã de atunci, în Consiliu Local Husi, a fost zarvã mare. Opozitia a sãrit ca arsã când a vãzut preturile la obiectele din parc. De pildã, un tobogan mic achizitionat cu 8.800 lei, a fost decontat la pretul de 31.520 lei, un tobogan mare cumpãrat cu 16.275 lei a fost supraevaluat la 37.560 lei. Un nisipar achizitionat cu 1.700 lei a fost decontat cu 5.900 de lei, o cãsutã de cãtãrare achizitionatã cu 1.800 lei a fost decontatã cu 13.400 lei, o rotativã achizitionatã cu 8.100 lei a fost decontatã cu 20.000 lei. Iatã cã dupã nouã ani, Curtea de Apel Iasi vine si spune cã echipa Primãriei Husi nu a actionat cu vinovãtie în acest caz, însã fapta a fost sãvârsitã de patronul firmei Elitconstruct, cea care a construit parcul.

 Firma, abonata contractelor cu statul

Elitconstruct SRL Negresti a prins, în ultimii ani, zeci de lucrãri în tot judetul Vaslui, majoritatea cu primãriile PSD din judet. În 2015, firma lui Bogdan Cioncu s-a ocupat si de modernizarea unui corp al Spitalului Judetean de Urgentã, desi cîstigãtoarea lucrãrii a fost o altã firmã. Reteta a fost una simplã si demonstreazã si azi modul de operare al celor care se îmbogãtesc din banul public: la acea vreme, Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã a cerut realizarea unei scãri exterioare suplimentare la Spitalul Judetean Vaslui, Consiliul Judetean a fãcut proiectul, iar executia a ajuns, deloc surprinzãtor, la Elitconstruct.  În borderoul centralizat de platã au fost trecute niste sume solicitate de Cioncu pentru cele douã luni si jumãtate, un total de 610.204 lei. La câteva sãptãmâni dupã semnarea contractului, mai exact pe 6 iulie 2015, mai apare o notã de platã semnatã de proiectantul general si de dirigintele de santier, din care rezultã cã firma lui Cioncu a încãrcat în mod exagerat situatiile de lucrãri, cerând sute de mii de lei în plus fatã de ceea ce se angajase initial. De exemplu, numai la „termosistem cu vatã mineralã bazalticã”, Cioncu a trecut în plus 34,49 mp, la un pret mediu de 93,5 lei/mp montat, deci un plus de peste 3.000 de lei, dintr-un foc. Alte lucrãri în plus: tencuieli – 30 mp, glet de ipsos – 27,67 mp, montare/ demontare schele metalice – 33 mp, zidãrie din blocuri bca – 6,21 mp. Firma negresteanului nu s-a multumit doar cu atât si a mai trecut în plus 7,28 tone transport rutier beton pe distantã de 10 km si încã 6 mc de beton în plus, la legãtura cu corpul C al Spitalului Judetean. Probabil vã întrebati ce mãsuri a luat Consiliul Judetean fatã de sumele cerute în plus de Cioncu. Absolut niciuna! Firma a primit exact cât a cerut! Având sustinere politicã în spate, ElitConstruct a câstigat, în ultimii ani, zeci de contracte, între care constructia sediului Camerei Notarilor din Iasi, reamenajarea Parcul Mimoza din Pãcurari (Iasi), construirea a douã blocuri de locuinte sociale, tot în municipiul Iasi. Anul trecut, firma din Negresti a fost declaratã câstigãtoarea licitatiei pentru executarea lucrãrilor de constructii montaj pentru 20 de locuinte de serviciu, proiect derulat de Primãria municipiului Vaslui în Zona Industrialã a orasului.