A câştigat alegerile, dar stă acasă pentru că nu are voie să intre în primărie

Ciudăţeniile legislaţiei româneşti sunt greu de definit şi de explicat oamenilor. Aşa se întâmplă şi la Şcheia, un caz aparte apărut chiar înainte de alegerile locale din luna iunie.
Cu doar câteva zile înaintea scrutinului, primarul Vasile Andriciuc a fost dus la audieri la sediul structurii centrale a DNA, iar după audieri procurorii au decis să-l plaseze sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. La scurt timp, pe 5 iunie, oamenii din comuna Şcheia au decis să-i acorde un nou mandat de primar, al patrulea, lui Vasile Andriciuc.
Pentru că se afla sub control judiciar şi avea interdicţia de a lua legătura cu martorii şi cu ceilalţi inculpaţi din dosar, Vasile Andriciuc a depus jurământul de credinţă de faţă cu un poliţist, iar Prefectura Suceava l-a suspendat ulterior până la finalizarea cercetărilor de către DNA.
Interdicţiile i-au fost prelungite succesiv, ultima dată acum câteva zile, astfel încât ne aflăm în faţa unei anomalii tipic româneşti: un primar ales democratic stă acasă pentru că are interdicţia de a intra în sediul primăriei.
În tot acest interval, de aproape patru luni, de la alegerile locale şi până în prezent, frâiele administraţiei locale din Şcheia au fost în mâinile viceprimarului Ilie Cojoc.
Interesant este că potrivit Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, un primar poate fi demis doar în cazul în care timp de şase luni într-un an de zile nu şi-a putut exercita funcţia. Numai că legea nu spune nimic despre cazuri de acest gen, când primarului i se interzice să-şi exercite atribuţiile de către un parchet sau o instanţă, astfel încât articolul de lege referitor la cele şase luni nu poate fi aplicat.
Situaţia nu este singulară. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Rădăuţi, cu primarul suspendat Aurel Olărean, care a stat în arest preventiv luni bune, dar şi la Udeşti, unde primarul Săvel Botezatu a fost arestat, iar mai apoi revocat din funcţie în baza unei decizii discutabile din partea Prefecturii Suceava.

sursa: https://www.monitorulsv.ro/Local/2016-09-28/A-castigat-alegerile-dar-sta-acasa-pentru-ca-nu-are-voie-sa-intre-in-primarie