S-a tras cortina peste cel mai interesant an al României postdecembriste. Un an special, care o sã rãmânã în istorie. Pe lângã sãrbãtoarea Centenarul Marii Uniri, anul 2018 se va consemna ca fiind cel al trezirii nationale. Este pentru prima datã când s-a spus stop influentelor companiilor si intereselor strãine si s-a dat semnalul revenirii acasã a fiilor acestei tãri alungati, risipiti parcã intentionat în cele patru zãri. În anul ce urmeazã o sã se nascã si liderul de care România va avea nevoie pentru o naviga într-o Europã cotropitã de interesele celor puternici. Acest lider va avea nevoie de talpa acestei tãri, formatã din miile de primari de comunã si a sutelor de edili de la orase.
La cumpãna dintre ani, când toatã lumea îsi face bilantul si noi cei de la Vremea Nouã vom întocmi ierarhia primarilor, asa cum îi vedem noi, pentru a-i dibui pe cei care vor pune umãrul la ridicarea salvatorului acestei tãri, greu încercate în ultimii 28 de ani. Vom începe cu primarii de la sate si vã propunem categoria celor care oricând vor putea fi parlamentarii de nãdejde ai acestui judet. Si pentru a nu supãra Puterea, dar nici Opozitia, vom nominaliza câte doi, din fiecare tabãrã, iar dvs. o sã-l alegeti pe cel mai bun. La aceastã categorie, îi propunem pe Gelu Pecheanu de la Drânceni si Ciprian Tamas de la Suletea, doi buni comunicatori, care în comunele lor au fãcut cam totul. Însã, calitatea pentru care au fost nominalizati este tocmai capacitatea lor fantasticã de a comunica eficient si în timp real.
O altã categorie, a greilor, este cea a primarilor care au adus cele mai mari investitii în comunã. Si aici, nu-i corect sã-i nominalizãm pe cei din Opozitie, fiindcã nu au avut la dispozitie butonul rosu, pe care sã-l apese la nevoie. Vom nominaliza tot douã persoane: Mihai Moraru de la Stefan cel Mare si Neculai Moraru de la Fãlciu, doi primari destoinici, care nu mai au nevoie de nicio prezentare. Comunele lor aratã ca la carte, iar la Fãlciu s-a ajuns atât de departe, încât îsi permit luxul sã înfiinteze o Directie de Evidentã a Populatiei pentru Valea Prutului, iar cetãtenii vor putea sã-si ridice buletinul direct din localitate.
La categoria femei-primar, judetul stã bine. Dar cele mai agile dintre toate sunt Monica Amancei de la Albesti si Antoneta Butnaru de la Arsura. Monica Amancei a fãcut imposibilul în comuna sa. E de nerecunoscut zona, de când aceastã inimoasã femeie a primit functia de primar. La Arsura, primãrita din Opozitie a demonstrat veleitãti de adevãrat om politic. A cochetat cu toatã lumea si a scos comuna din blocajul financiar în care se afla.
La capitolul proaspetilor primari, PSD a dat lovitura cu edilul de la Muntenii de Jos, Ion Vartolomei, care a înteles cã a sa comunã este în coasta municipiului Vaslui si si-a organizat-o precum pe cea a unui oras. Din Opozitie, primarul de la Vetrisoaia face senzatie. Corneliu Stângã, un tânãr om de afaceri a demonstrat cã poate face performantã si în administratie. Face treabã bunã în comunã, chiar dacã nu are un tãtic în Guvern. A demarat multe proiecte, dar poate cel mai de suflet a fost încurajarea tinerilor performeri din scoli.
La orase, alegerea e destul de dificilã. Dar anul Centenarului i-a apartinut primarului de la Husi, Ioan Ciupilan, care a fost pata de culoare a edililor de municipii si care a fost într-o mare bãtãlie cu toatã lumea pentru prosperitatea orasului dintre vii. Încheiem aceastã micã analizã si dãm un premiu special unui tânãr primar care ne-a uimit pe noi, cei din redactie. E vorba de primarul Rosiestiului, Florin Anea, care se pare cã va fi un edil al viitorului. Sunt foarte multi primari premianti, pe care noi i-am prezentat în cele douã editii speciale si pe care vreau sã-i amintim acum: Nistor Dumitrache de la Ivesti, Ion Corciovã de la Tutova, Cristian Lungu de la Coroiesti, Vasile Vânãtorul de la Banca, Vasile Novac de la Ivãnesti, Toader Dima de la Berezeni, Vasile Stoica de la Bãcani, Mihai Rebegea de la Codãesti, Neculai Ciofu de la Dãnesti, Radu Beligan de la Vãleni, Paula Hultoanã de la Zorleni sau Petricã Simiuc de la Todiresti.
Într-un final am vrea sã-i premiem si pe cei din administratia judeteanã. Dintre ei s-au detasat doi tineri: prefectul Eduard Andrei Popica si Ciprian Trifan, vicepresedintele Consiliului Judetean. Ei au fost cei care au scos din vocabularul institutiilor pe care le reprezintã cuvântele “nu pot”!