REALIZARI…Mai sunt câteva zile pânã la trecerea în 2019 si la Primãria Stefan cel Mare se fac analize, se verificã proiectele din acest an, se cautã solutii financiare pentru unele proiecte extrem de importante care ar urma sã se implementeze în satele componente. A fost un an bun, spune primarul Mihai Moraru, care crede cã abia la începutul lui 2019 se vor vedea rezultatele muncii în ceea ce priveste proiectele. „Având sapte sate componente si peste 3.000 de locuitori, nu e asa de usor sã multumesti pe toatã lumea, deodatã. Am avut în 2018 o serie de proiecte finantate care s-au terminat si de care beneficiazã multi locuitori, cum este proiectul de asfaltare al satului Brãhãsoaia, pe o distantã de 4,7 km, dar si lucrãrile aproape finalizate la proiectul de bransamente pentru satele Cãntãlãresti, Mãrãseni si Stefan cel Mare, pânã la limita de proprietate a sute de gospodãrii. Sunt multe alte proiecte pe care le-am gândit în acest an, totul pentru a asigura confortul locuitorilor din comunã aproape de nivelul celor de la oras”, mai spune primarul Moraru.
Lucrarea de realizare a bransamentelor de apã pânã la limita de proprietate a locuitorilor din cele trei sate a ajuns la nivelul de 80%, explicã primarul Moraru. Sunt în jur de 800 de gospodãrii care se vor conecta în sistemul centralizat de apã-canal, imediat ce totul devine functional. Marea problemã a primãriei a fost reamenajarea drumurilor, la situatia de dinainte de începerea lucrãrilor, astfel cã toate drumurile pietruite au fost aranjate si redate circulatiei. Cu toate acestea, provocarea adevãratã abia acum începe. „Avem proiecte de asfaltare pe aceste trei sate, Mãrãseni, Stefan si Cãntãlãresti. Suntem încrezãtori cã anul viitor vom accesa fondurile necesare pentru asfaltarea si a acestor localitãti, pentru a putea spune cã toatã comuna Stefan cel Mare este asfaltatã. Dar, mai avem un drum de parcurs pânã vom putea afirma asta”, explicã primarul Moraru.
Multi copii, dar si multe scoli noi în urmãtorii doi ani
„Avem în lucru, în satul Bârzesti, scoala cu clasele I-VIII, o scoalã mult asteptatã de copiii din sat, dar si de cãtre pãrinti. Constructorul a muncit foarte bine acolo, s-a lucrat în ritm sustinut, iar constructorul ne-a asigurat cã în vara anului viitor, scoala va fi gata. Sper ca, în anul scolar 2019-2020, toti copiii din Bârzesti, Muntenesti si Cãlugãreni sã se mute în scoala nouã”, mai afirmã primarul. Copiii din toatã comuna primesc si o altã veste bunã, acum, înainte de Crãciun. Anul viitor, încep lucrãrile la sala de sport, care se va ridica pe un teren viran din spatele primãriei, la câteva zeci de metri de scoala din satul-resedintã. La final, aici vor putea fi organizate toate competitiile sportive importante din comunã. Cãminele culturale sunt si ele o prioritate pentru primãrie. Legat de scoli, primarul Moraru explicã dorinta sa ca scolile din Mãrãseni, Bârzesti, Cãntãlãresti si Brãhãsoaia sã fie modernizate, cãutându-se solutii de finantare pentru aceste clãdiri. Sunt multi tineri în comuna Stefan cel Mare, iar evenimentele culturale sunt si ele destul de consistente. Tocmai de aceea, în satul Mãrãseni a fost dat în folosintã un modern cãmin cultural, locul în care se desfãsoarã toate festivitãtile locale. Urmeazã modernizarea cãminelor culturale de la Stefan cel Mare si Bârzesti, proiectele fiind depuse la Compania Nationalã de Investitii. Cele douã cãmine vor fi mãrite si modernizate, urmând a primi dotãri de ultimã generatie, explicã primarul Moraru.
Investitii europene în parteneriat cu primãria Gotesti din Republica Moldova
Anul 2018 a fost unul bun pentru primãria Stefan cel Mare, dintr-un alt punct de vedere. Localitatea s-a înfrãtit cu comuna Gotesti din Republica Moldova, iar beneficiile ar putea fi multiple, de ambele pãrti. Primarul Moraru spune cã a depus un proiect pe fonduri transfrontaliere prin care sã se regularizeze toate pârâurile din satele Bârzesti si Mãrãseni. Astfel, în viitorul apropiat, vor fi regularizate pârâurile, iar malurile vor fi consolidate pentru a preveni aparitia inundatiilor. „Eu sper ca, în 2019, sã primim finantare si sã reusim sã curãtãm pârâurile”, spune Moraru. Vorbind de apã, dar într-un alt registru, cel al alimentãrilor cu apã la populatie, edilul de la Stefan cel Mare spune cã anul 2019 ar trebui sã fie momentul în care încep lucrãrile la alimentãrile cu apã în satele deja asfaltate, Cãlugãreni, Bârzesti, Muntenesti si Brãhãsoaia. Cele patru sate sunt trecute deja pe Programul Operational Infrastructurã Mare. „Sper ca, anul viitor, sã terminãm licitatiile si sã trecem la treabã pentru cã este nevoie de alimentãri cu apã si la oamenii din aceste sate”, afirmã Moraru. Primarul de la Stefan cel Mare este unul dintre cei mai performanti din judet, iar rezultatele sale demonstreazã cã lucrurile pot fi urnite din loc, doar dacã cei care au decizia în mânã se implicã total. Mihai Moraru anuntã cã, de anul viitor, se va lupta pentru a obtine finantare pentru o primãrie nouã, complet adecvatã nevoilor localitãtii. „Vechiul sediu îl vom aloca serviciilor de gospodãrire comunalã, de apã-canal, tot ce tine de buna functionare a comunei. Pot sã spun cã, în 2018, am achizitionat un buldoexcavator pe fonduri europene, iar anul viitor îmi doresc sã cumpãrãm si o autoutilitarã care sã deserveascã toate nevoile comunei, sã intervenim peste tot unde este nevoie, la rigole, drumuri, proiecte de apã-canal”, explicã primarul.
Când vor vedea gaze în gospodãrii locuitorii din Stefan cel Mare?
REUSITA…Este un mai vechi proiect al primarului si o veche promisiune de-a acestuia, aceea ca localitatea sã beneficieze de gaze naturale. Anul care se încheie peste câteva zile a adus un mare succes pentru edilul Moraru, care s-a luptat la toate nivelurile, inclusiv în Parlament si la Guvern pentru ca primãriile sã poatã organiza licitatii în vederea realizãrii retelelor de gaze naturale. „Am reusit sã obtinem aceastã lege, care a modificat complet modul în care se organizeazã licitatiile la retelele de gaze. Asteptãm normele de aplicare a legii ca sã putem scoate la licitatie alimentarea cu gaze naturale a comunei noastre, o promisiune mai veche, pentru care mã voi bate pânã la capãt. Sperãm ca anul 2019 sã ne aducã normele si sã vorbim de licitatie la gaze, anul viitor”, mai spune primarul.