spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

De ce cheltuieşte statul inutil pe şcolarizarea lor, când ar putea fi orientaţi spre o şcoală de meserii?

- Advertisement -

Pentru majoritatea absolvenţilor de licee tehnologice, cei patru ani de studiu din liceu sunt drumul sigur spre o meserie, iar cei mai mulţi nici nu-şi mai bat capul cu învăţatul pentru examenul de bacalaureat. Mai exact, nici nu au de gând să se înscrie pentru a obţine această diplomă, considerată de ei inutilă. Anul acesta, dintre cei peste 6.500 de absolvenţi de liceu de la noi din judeţ, doar 5.468 de tineri s-au înscris în vară ca să şi dea bac-ul. Restul de aproape 1.000 au sărit acest examen. Cei mai mulţi dintre ei, ca să intre direct „în pâine“, să câştige un salariu folosind din anii de liceu doar calificarea obţinută. De ce mai cheltuieşte aşadar cu ei inutil statul, şi în plus pierd şi ei ani buni din viaţa lor, când ar putea să facă direct o şcoală profesională sau de meserii? Iată o întrebare la care nici cei mai mulţi dintre specialişti nu au un răspuns!

Un număr de 5.112 absolvenţi de liceu din Iaşi s-au înscris în sesiunea din vară a bacalaureatului, iar în toamnă, 1.725 de absolvenţi. Dintre aceştia fac parte atât cei 356 de corigenţi care nu s-au putut înscrie în prima sesiune, cât şi cei care au căzut în vară. Rămân astfel în jur de 1.000 de tineri ieşiţi de pe băncile şcolii care cred că nu au nevoie de diploma de bacalaureat. Astfel, statul român cheltuieşte inutil fonduri la Iaşi cu aceşti elevi care fac liceul doar ca pretext, căci nu-i interesează bac-ul, ci doar ce învaţă în liceu. Aceştia nu au niciun interes să dea bac-ul deoarece intră direct în câmpul muncii în domeniul în care s-au pregătit.

„Ca mecanic auto, nu le trebuie diploma de bac ca să se poată angaja“

„Constatăm şi anul acesta la fel ca anul trecut că o parte nu s-a mai înscris nici la sesiunea din vară, nici la cea din toamnă a bacalaureatului pentru că, probabil, au gândit un alt traseu. Există varianta unei şcoli postliceale, unde nu-ţi trebuie diplomă de „bac“ ca să te înscrii, dar şi posibilitatea de a lucra atât în ţară, cât şi în străinătate. Sunt recunoscute în UE diplomele nivel III care atestă calificarea lor şi pe care le primesc, dar şi certificatul de 12 clase. O parte revin după 2-3 ani, se pregătesc pentru facultate, există o maturizare, îşi doresc un nivel superior. Însă majoritatea rămân în domeniu economic“, a declarat Camelia Gavrilă, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi. La Holboca, de exemplu, în anul 2012, dintre cei 28 de elevi de clasa a XII-a, doar unul s-a prezentat la examen, dar nu a obţinut medie de trecere.

Anul trecut, promovabilitatea a fost 0, iar la examenul de anul acesta, doar doi elevi au luat bac-ul. Dintre cei 11 elevi absolvenţi ai Liceului Tehnologic, ce are profil de mecanică auto, dintre care 7 la zi şi 4 la seral, doar 6 s-au înscris în prima sesiune. Unul a luat. În sesiunea din toamnă s-au mai înscris doar patru dintre cei picaţi, unul a renunţat să se mai înscrie şi în august, iar dintre cei care au dat examenul a mai trecut încă unul. Rămân cinci absolvenţi care nu s-au înscris deloc la bacalaureat. „Avem agenţi economici în zonă care ar putea să îi angajeze, sunt destule service-uri auto, dar majoritatea se duc spre oraşe. Ca mecanic auto, tinerilor nu le trebuie diploma de bac ca să se poată angaja“, ne-au comunicat cei de la secretariatul şcolii. O soluţie la această problemă a fost găsită. Elevii pot fi mai bine pregătiţi în şcoală prin ore suplimentare, iar cei care devin mai buni prind curaj să se înscrie la examenul de bacalaureat, şi chiar să-l ia.

Cititi mai mult: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/de-ce-cheltuieste-statul-inutil-pe-scolarizarea-lor-cand-ar-putea-fi-orientati-spre-o-scoala-de-meserii–78513.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.