spot_imgspot_img
13.3 C
Vaslui
26-apr.-2024

14 elevi din judetul Vaslui, calificati la faza nationalã a Olimpiadei de Biologie

- Advertisement -

FELICITÃRI… Numãrul elevilor care vor reprezenta anul acesta Vasluiul la Olimpiada Nationalã de Biologie este de douã ori mai mare decât anul trecut. Asta desi elevii de gimnaziu nu au mai participat, pentru cã, în cazul lor, s-a transformat în Concursul National „George Emil Palade”. Astfel, 14 elevi de liceu, dintre care 11 de la Liceul „Mihail Kogãlniceanu” (LMK), au obtinut rezultate exceptionale si s-au calificat la etapa nationalã a competitiei de biologie. Cele mai mari punctaje la etapa judeteanã le-au avut olimpicii care au participat si anul trecut: Alexandru Gutu, DianaChetreanu, Laura Hobincu si Iosif Timofticiuc, primii doi dintre acestia calificându-se în 2019 si în lotul lãrgit al României pentru Olimpiada de Biologie.

Etapa judeteanã a Olimpiadei de Biologie s-a desfãsurat pe 7 martie la Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu”. Potrivit profesoarei de biologie Gianina Romascu, la clasa a X-a si a XI-a, subiectele au fost construite diferit fatã de anii trecuti, aspect care a mãrit gradul de dificultate: „la clasele a X-a si a XI-a, subiectele au fost mai dificile decât anul trecut, pentru cã au fost construite pe un alt stil si dupã toate manualele alternative. La clasa a XI-a, spre exemplu, sunt opt manuale alternative dupã care se merge. Este o bibliografie vastã pe care elevii trebuie sã o parcurgã, dar noi zicem cã s-au descurcat foarte bine, mai ales dacã comparãm punctajele lor cu cele ale elevilor din tarã”.

LMK, pepiniera olimpicilor

Iatã lista elevilor care s-au calificat la etapa nationalã a olimpiadei de biologie: clasa a IX-a – Durcan Stefania, Dragu Rãzvan, Flocea Lavinia Teodora si Mihalachi Andreea Ioana de la LMK, precum si Prodea Cosmin Ioan de la Colegiul National „Cuza Vodã” Husi; clasa a X-a – Timofticiuc Iosif Aliodor de la LMK, Grecu Rãzvan Andrei de la Colegiul National „Cuza Vodã” Husi si Rosca Lucian Andrei de la Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu” Bârlad; clasa a XI-a – Hobincu Laura Georgiana, Iurascu Mihaela Oana si Onut Andrei Rares, Dragu Ilinca de la LMK; clasa a XII-a – Gutu Alexandru Mihai si Chetreanu Diana Elena.

Alexandru Gutu si Diana Chetreanu, premiati anul trecut la etapa nationalã

Alexandru Gutu si Diana Chetreanu sunt pregãtiti de profesora Daniela Diaconu si obtin premii de ani de zile la Olimpiada de Biologie. Anul trecut, Diana a obtinut Premiul II la faza nationalã a olimpiadei si premiul special pentru cel mai bun punctaj la proba practicã, iar Alexandru – mentiune acordatã de Ministerul Educatiei Nationale (MEN). În urmã cu doi ani, a fost invers: Alexandru a obtinut Premiul II, iar Diana – mentiune. „Sunt copii foarte pasionati de biologie, lucreazã foarte mult si singuri. Dacã nu existã o dorintã a lor sã obtinã un rezultat foarte bun, munca profesorului e oarecum în zadar, pentru cã nu reusesti sã-i faci sã depãseascã un anumit nivel si sã ajungã la ceea ce se numeste performantã. Când ei îsi doresc acest lucru, vin cu întrebãri, te stimuleazã si pe tine, ca profesor, sã cauti rãspunsurile corespunzãtoare, sã te documentezi chiar si din surse pe care pânã atunci nu le foloseai. Este stimulativ si pentru tine, ca profesor, si pentru ei, elevii. Rezultatele înseamnã foarte multã muncã si talent/pasiune pentru asa ceva”, spunea, anul trecut, profesoara Chetreanu.

Iosif Timofticiuc si Laura Hobincu, viitori medici

Asemenea colegilor lor mai mari, Iosif Timofticiuc si Laura Hobincu au participat si anul trecut la etapa nationalã a Olimpiadei de Biologie. „Mie, anul acesta, mi s-au pãrut mai accesibile subiectele la judeteanã decât anul trecut sau poate doar cã m-am pregãtit eu mai bine. Cred cã a contat mult si experienta anilor trecuti, pentru cã am participat si în clasa a VII-a, si în clasa a IX-a, iar asta m-a ajutat sã mã acomodez mai bine cu materia si sã fiu mai sigur pe mine. Pentru nationala de anul acesta, am început pregãtirea de anul trecut, din varã. Mie îmi place sã mã pregãtesc individual, sã descopãr singur, dar e foarte importantã si colaborarea cu doamna profesoarã, mai ales atunci când ceva e neclar. Recunosc cã am putine emotii pentru partea practicã de la etapa nationalã, dar sper cã toatã munca de pânã acum îsi va spune cuvântul”, a declarat Iosif Timofticiuc. Cel mai bun rezultat la clasa a XI-a a fost obtinut de Laura Hobincu, elevã tot la Liceul „Mihail Kogãlniceanu”, care a participat de-a lungul timpului la mai multe olimpiade. „La judeteanã, subiectele mi s-au fost mai grele sau poate am fost eu mai stresatã în cele trei ore, dar mã bucur cã am reusit sã mã calific. Anul acesta sper sã obtin un rezultat si mai bun decât anul trecut, adicã Premiul Special. Pentru mine e o pregãtire pentru cariera pe care vreau sã o urmez. Îmi doresc sã dau la Medicinã, ca mai apoi sã mã specializez în Neurochirurgie, a declarat Laura Hobincu.

Prof. Gianina Romascu: „Lucrãm cu copii foarte buni”

Faptul cã cele mai mari punctaje au fost obtinute de elevii care s-au calificat si în anii trecutI la Olimpiada Nationalã de Biologie aratã cât de mult conteazã experienta participãrii. „E foart important pentru ei sã participe chiar dacã nu sunt pe podium, pentru cã îsi fac un stil de învãtare, stiu ce bibliografie sã mai acceseze, vocabularul, logica, memoria, toate sunt formate pentru aceastã disciplinã. Eu zic cã lucrãm cu copii foarte buni, dacã reusim sã-i ambitionãm si sã-i motivãm pentru aceastã disciplinã, ei învatã. Dacã îi lãsãm în apele lor si nu încercãm sã-i mobilizãm, sã meargã la olimpiadã, bineînteles cã ei nu vor participa. Conteazã si modul în care le expui lucrurile. A merge la olimpiadã este un pas important pentru a reusi în meseria pe care si-o aleg, îi ajutã la admitere indiferent de centrul universitar în care vor merge”, a explicat profesoara Gianina Romascu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.