11 vasluieni alungati de la o fermã din Germania, cersesc mâncare si ajutor! (FOTO, VIDEO)

VIATÃ DE SCLAV

DE NECREZUT… Cosmar pentru 11 vasluieni din comuna Bãcani, care trãiesc în aceste zile momente cumplite. Acestia au fost batjocoriti si apoi dati afarã de la o fermã din Germania. Cele douã femei si nouã bãrbati, cu vârste între 18 – 45 de ani, au plecat pe 24 aprilie în Germania, la cules de cãpsuni. Promisiunea unui câstig bun le-a fost fãcutã de douã persoane, cunoscute, din acceasi comunã Bãcani. Când au ajuns în Germania, la ferma asa-zisului angajator, si-au dat repede seama cã au nimerit într-o capcanã, fiind bãgati într-un fel de carantinã, fãrã mâncare si fãrã niciun fel de asigurare cã situatia lor se va îmbunãtãti. Li se dãdea câte o pâine pe zi la zece persoane, cartofi si varzã crude, pe care li se cerea 5 euro, iar când îsi cereau drepturile salariale erau amenintati. În cele din urmã, oamenii au fost dati afarã din fermã, fãrã nicun ban în buzunar. Dupã ce au mers pe jos kilometri întregi ca sã ajungã la Bonn si au fost nevoiti sã cerseascã pe stradã de mâncare, cãci nu mai puteau de foame, vasluienii au cerut disperati ajutorul în tarã. Primarul comunei Bãcani, Vasile Stoica, a discutat cu ministrul sãnãtãtii, Nelu Tãtatu, cãruia i-a prezentat situatia disperatã a consãtenilor sãi, iar ieri în sedinta de Guvern, ministrul Tãtaru a discutat despre cum pot fi adusi în tarã cei 11 vasluieni. În urma interventiei ministrului Nelu Tãtaru, cei 11 vasluieni au fost cazati la un hotel în Bonn, pentru a nu mai locui în garã, iar în câteva zile vor ajunge acasã, dupã cum a precizat si Tudor Polak, ministru secretar de stat în Ministerul Muncii.

Pentru 11 vasluieni, douã femei (de 42 si 44 de ani) si nouã bãrbati (între 18 si 44 de ani), care au sperat sã câstige un ban frumos la cules de cãpsuni în Germania, visul frumos s-a transformat într-un cosmar! Pe pagina de socializare a unuia dintre bãrbati, George Stelian Mitache, au apãrut apeluri disperate prin care cei 11 cer ajutor la români, pentru a ajunge acasã!

Vã rugãm, faceti ceva cã nu mai rezistãm!”


„Oameni buni, suntem de 3 zile pe strãzi fãrã bani, fãrã mâncare, fãrã nimic si nu stim cum sã ajungem în tarã. Vã rugãm ajutati-ne, suntem nemâncati, dormim prin boscheti, faceti ceva, autoritãtile române, cunoscutii nostri, suntem 11 oamenii în situatia asta. Oamenii buni, dati vã rog o distribuire filmarea sã ajungã la autoritãti, la guvern, chiar în întreaga tarã, suntem disperati! Am ajuns oamenii strãzilor în Germania, am fost pãcãliti de un patron german si un român sef de echipã. Am fost sechestrati etc. Suntem de cinci zile pe strãzi fãrã bani, fãrã mâncare, fãrã nimic! Dacã existã oameni cu suflet bun, sã ne aducã în tarã, sã facã o colectã pentru cã nu avem bani, pentru vreun transport sã venim în tarã! Vã rugãm, faceti ceva cã nu mai rezistãm mult!!”, este postarea fãcutã de George Mitache.

„Am fost mintiti si apoi alungati!”

Contactat telefonic, reprezentantul celotr 11 vasluieni din comuna Bãcani, care stau pe peronul gãrii din Bonn de cinci zile si dorm pe bagaje si bãnci cersind o bucatã de pâine, ne-a precizat cum au ajuns în aceastã grea situatie.

„Am plecat pe 24 aprilie, spre Germania, având promisiuni de locuri de muncã la o fermã de cãpsuni. Cel care ne-a promis locurile de muncã este Ionut Bratu din Fruntiseni si sotia sa, Bianca Blejeru, din comuna Bãcani. Când am ajuns însã la fermã, desi ni s-a spus cã vom intra sã culegem cãpsuni, am fost bãgati într-un fel de carantinã timp, de o sãptãmânã. Ne-au amãgit cã totul va fi bine, cã vom avea cazare si masã în regulã, dar n-a fost asa. Ne dãdeau câte o pâine la 10 oameni, mâncare în bãtaie de joc, cartofi cruzi si varzã crudã, pentru un asa prânz ne cereau 5 euro. Am muncit trei sãptãmâni acolo, iar pe 11 – 12 mai ne-au dat afarã din fermã! Fãrã bani, fãrã nimic! Am mers pânã în garã la Bonn, iar de cinci zile stãm si cersim mâncare, nu mai stim ce sã facem. La consulat nu este nimeni pânã pe 3 iunie, asa ni s-a spus si am fãcut apel la românii din tarã, la primarul din Bãcani, poate ajungem acasã”, ne-a spus George Mitache. Din câte am aflat, reprezentantii fermei din Germania le-au luat celor 11 vasluieni din Bãcanu actele si contractele de muncã, iar când i-au alungat din fermã le-au înapoiat doar actele, fãrã contractele de muncã!!

Primarul Vasile Stoica a apelat la ministrul sãnãtãtii, Nelu Tãtaru!

De joi, 14 mai, de când a aflat situatia celor 11 consãteni, primarul Vasile Stoica, ajutat si de bârlãdeanul Alexandru Curelaru, au fãcut demersuri la autoritãtile românesti.

„Am discutat cu ministrul sãnãtãtii, domnul doctor Nelu Tãtaru, cãruia i-am expus întreaga situatie a celor 11 oameni din Bãcani. Domnul ministru mi-a promis cã va discuta în sedinta de guvern din seara aceasta (Ieri – n.r.) si va rezolva cu sigurantã situatia lor. Totodatã, am vorbit cu un preot ortodox din Bonn, iar domnul Alexandru Curelaru a vorbit cu o bârlãdeancã cu suflet mare, Ramona Denisa. Nu au rãmas indiferenti, au mai mobilizat cîtiva conationali de-ai nostri si au mers împreunã cãtre cei 11 oameni aflati în nevoie, dependenti de ajutor, la vreo 40 km de casa lor! Au primit cîtiva bãnuti donati de românii nostri cu suflet, sã-si facã cumpãrãturi pânã când se va gãsi o solutie sã ajungã acasã! Am înteles cã mai sunt vreo sase 6 masini din diferite orase din apropiere care vin cãtre ei cu alimente si ce le mai este necesar!”, a precizat primarul Vasile Stoica.

Un bârlãdean a sãrit în ajutorul lor, alãturi de primarul Stoica!


Strigãtul de ajutor al celor 11 oameni a fost receptionat si de Alexandru Curelaru, un bârlãdean care a fost consilier judetean si care nu s-a dat în lãturi de a face câteva demersuri.

„Consulatul a rãmas indiferent la strigãtul lor de ajutor! Vom vedea ce se va întâmpla mai departe! Am vorbit personal cu secretarul de stat Norocel Pompiliu de la MAI si cu dl Ovidiu Burdusa de la ministerul românilor de pretutindeni si vor încerca sã gãsescã o solutie optimã! Si dl ministru Nelu Tãtaru am înteles cã va ridica problema în sedinta/întâlnirea de la guvern care va avea loc în aceastã searã (ieri – n.r.)! Felicitãri, Ramona, felicitãri tuturor care ati dat dovadã de spirit civic! Mã înclin în fata voastrã! Multumesc si domnului primar Stoica pentru implicare si cooperare! O persoanã s-a oferit sã ajute patru oameni din cei 11 sã rãmânã la muncã, însã dupã experienta trecutã, sãracii de ei, au spus cã si-au pierdut încrederea în oameni! Le-am explicat cã sunt si oameni buni printre noi nu doar <<uscãturi>>. Cel care i-a dus în acest calvar este tot din judetul nostru, dintr-o comunã de lângã Bârlad! Se stiu toate detaliile!”, a precizat bârlãdeanul Alexandru Curelaru.

Ministrul Muncii a ajuns în Germania si a preluat problema celor 11 vasluieni!

Ministrul Nelu Tãtaru a fost foarte receptiv la situatia celor din Bãcani, astfel cã, în urma sedintei de guvern din seara trecutã, se pare cã situatia celor 11 este pe cale de rezolvare. Si ministrul secretar de stat în Ministerul Muncii, Tudor Polak, s-a implicat în rezolvarea situatiei celor 11 vasluieni alungati de la ferma din Germania. „Am discutat cu consulul României de la Bonn, Gheorghe Dimitrescu, am vorbit cu secretarul de stat al MAE, Daniela Gîtlan si, de asemenea, am vorbit cu doamna ministru al muncii, Violeta Alexandru, care tocmai a ajuns în Germania în aceste momente. Am considerat cã este necesar sã fie informatã despre acest incident în care sunt implicati cei 11 vasluieni. Ne vom elucida asupra a ceea ce s-a întâmplat, încercând sã vedem si cum îsi pot recupera oamenii salariile. Va trebui, de asemenea, sã vedem cum sã-i aducem acasã, dar acest lucru poate fi cel mai probabil mâine (astãzi – n.r.). Deocamdatã, cei 11 vasluieni au fost cazati la un hotel, nu mai dorm în garã”, a precizat Tudor Polak, secretarul de stat din Ministerul Muncii.