spot_img
spot_img
3.3 C
Vaslui
19-ian.-2025

„Vacantã în sigurantã”

- Advertisement -

Vacanta de varã presupune mai mult timp liber pentru elevi, deplasarea acestora în zone de agrement, în mediul rural, petrecerea unei perioade de timp mari fãrã supraveghere, circulatie mai intensã pe drumurile publice. Toate acestea pot genera o crestere a numãrului de minori victime sau autori ai unor infractiuni. De aceea, Inspectoratul de Politie al Judetului Vaslui deruleazã în aceastã sãptãmânã o campanie de prevenire intitulatã „Vacantã în sigurantã”, prin care se urmãreste cresterea gradului de informare a elevilor din clasele I – VII în vederea reducerii riscului de victimizare si de implicare a acestora în activitãti infractionale. Activitãtile constau în special în întâlniri cu elevii, întâlniri la care vor fi abordate urmãtoarele subiecte: siguranta rutierã, disparitiile de minori, delincventa juvenilã, modalitãti de autoprotectie în diverse situatii, siguranta pe internet, comportament antisocial. Au fost desfãsurate deja întâlniri cu elevi de la Scoala cu clasele I-VIII nr. 9 si Scoala cu clasele I-VIII nr. 3 Vaslui urmând ca, pânã la finalul anului scolar, politistii sã aibã întâlniri cu elevi din majoritatea unitãtilor de învãtãmânt din judet. În cadrul campaniei sunt implicati atât politisti din cadrul structurii de ordine publicã, politiei de proximitate, structurilor rutiere, investigatii criminale si prevenire, care vor încerca sã-i facã pe copii sã fie mai responsabili astfel încât sã poatã evita orice situatie care le poate pune în pericol chiar viata. Copii sunt învãtati sã aibã încredere în pãrinti si sã se solicite sprijin acestora atunci când simt cã sunt în pericol si sã nu protejeze un eventual agresor de teama amenintãrilor acestuia. Sunt situatii în care copiii nu se pot descurca singuri si ei sunt încurajati sã vadã în familie un sprijin pe care sã se bazeze permanent. Politistii îi îndeamnã si pe adulti sã-si facã din proprii copii niste prieteni care sã stie cã le pot cere sfatul în orice situatie. Dacã familia ar fi în permanentã alãturi de copii, atunci riscul de victimizare ar scãdea semnificativ.

Politia Românã recomandã copiilor:

  • Nu legati prietenii cu persoane care manifestã un comportament deviant. Nu intrati în anturaje dubioase!
  • Fiti prudenti în relatiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplãtor! Nu primiti nimic de la persoane necunoscute sau despre care aveti putine informatii!
  • Evitati frecventarea locurilor si mediilor unde se consumã alcool, droguri sau se practicã jocuri de noroc!
  • Atentie la „lumea virtualã”!
  • Politistii îi sfãtuiesc pe copii sã nu ofere date personale sau poze celor cu care corespondeazã pe Internet.

Pentru prevenirea implicãrii copiilor în accidentele rutiere, Politia Rutierã recomandã celor mici:

  • sã nu se joace pe drumurile publice sau în apropierea acestora si sã aleagã locurile special amenajate în acest sens, unde nu circulã masini (parcurile, terenurile de sport, curtea scolii sau a grãdinitei etc.)!
  • sã nu se deplaseze cu rolele/ skate-board-ul pe partea carosabilã a drumurilor publice!
  • dupã cãderea întunericului sau în alte conditii de vizibilitate redusã, sã foloseascã îmbrãcãminte de culoare deschisã, care îi face mai vizibili în lumina farurilor!

STRADA NU ESTE LOC DE JOACÃ!

Accidentele de circulatie pot fi evitate respectând câteva reguli de circulatie!

  • Circulati doar pe trotuar! Pe drumurile unde nu există trotuare, circulati întotdeauna pe partea stânga, cât mai aproape de marginea drumului, astfel ca masinile care circulã pe partea carosabilã sã vinã din fata voastrã!
  • Dacã circulati cu bicicleta, evitati zonele aglomerate si arterele principale cu trafic mare! Dacã totusi ajungeti cu bicicleta într-o intersectie, respectati semnificatia indicatoarelor!
  • Nu aveti voie sã circulati cu rolele pe partea carosabilã, ci numai în locuri special amenajate (parcuri) sau pe trotuare!
  • Nu stationati pe bordura trotuarelor deoarece vã puteti dezechilibra si ajunge în fata masinilor!
  • Traversarea strãzii se face numai pe trecerea de pietoni. Nu fugiti pe trecerea de pietoni, opriti-vã pe marginea acesteia si asteptati ca masinile sã se opreascã pentru a vã permite traversarea!
  • Acolo unde sunt instalate semafoare, veti astepta cu rãbdare aparitia luminii de culoare verde si veti traversa numai pe aceastã culoare!
  • Culoarea verde a semaforului aratã ca se poate traversa în sigurantã, dar si în acest caz trebuie sã vã asigurati din ambele sensuri, pentru cã pot exista si soferi neatenti. În intersectiile unde nu exista semafor, traversarea se va face numai pe la coltul strãzii, dupã o atentã asigurare cã nu se apropie nicio masinã din ambele sensuri de circulatie.
  • ATENTIE! Dacã se apropie de trecerea de pietoni masinile politiei, salvãrii sau pompierilor, NU TRAVERSATI, chiar dacã semaforul aratã culoarea verde.

Politia Românã îi sfãtuieste pe pãrinti sã discute deschis cu copilul lor, sã-l învete cum sã reactioneze în situatia în care se rãtãceste, sã se asigure cã acesta cunoaste numele complet al pãrintilor, numãrul de telefon, precum si adresa acestora.

Când plecati în vacantã, pe litoral, la munte, sau în alte zone turistice:

  • Nu lãsati copilul sã se joace nesupravegheat mai ales în zonele aglomerate!
  • Învãtati-l cã are voie sã plece doar cu permisiunea dumneavoastrã si cã trebuie sã spunã întotdeauna unde si cu cine pleacã!
  • Nu-l trimiteti singur sã cumpere ceva!
  • Învãtati-l cã, în cazul în care se pierde, nu trebuie sã încerce singur sã-si caute pãrintii!
  • Dacã s-a pierdut, învãtati-l sã apeleze la un politist, salvamar, o vânzãtoare sau un adult însotit de un copil!
  • Învãtati-l sã spunã cuiva în care are încredere dacã se simte speriat sau amenintat!
  • Asigurati-vã cã va spune întotdeauna NU persoanelor care, sub diferite pretexte, îi cer sã-l însoteascã!

În cazul în care vã confruntati cu disparitia copilului, apelati în cel mai scurt timp posibil Politia, la numãrul unic de urgentã 112 sau la numãrul de telefon european 116 000! În situatia în care deveniti victima unei infractiuni de orice naturã, anuntati POLITIA la numãrul unic de urgentã 112, apelabil de la orice telefon mobil sau fix.

(Material realizat de inspectorul de politie Mihaela Straub, purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.