spot_img
spot_img
6.9 C
Vaslui
21-ian.-2025

„Sancţiuni prea blânde pentru şoferii beţi”

- Advertisement -

* „Pentru conducerea în stare de ebrietate permisul ar trebui luat pentru un an”, susţine comisarul Viorel Cojocaru *

Nu este pentru prima dată când constatăm că legea „ţine” prea mult cu infractorul. Deocamdată, în România, consumul de alcool în timpul condusului este sancţionat cu 90 de zile de suspendare a permisului şi 60 de lei amendă, dacă valorile înregistrate de alcooltest sunt între 0,1 şi 0,4 de alcool la mie. „Sancţiunile ar trebui să fie mult mai drastice”, crede comisarul Viorel Cojocaru (FOTO 2).

O lege blândă cu şoferii beţivi

Între 0,1 şi 0,4 de alcool la mie? „Foarte puţin”, constată comisarul Viorel Cojocaru, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Rutiere Galaţi. Şi argumentează: „Legea este foarte blândă cu cel care se urcă băut la volan. Permisul ar trebui suspendat 6 luni. De fapt, 1 an. Să simtă ce a făcut, să i se ia dreptul de a conduce. Aşa, este doar contravenţie”.

Pauza de 12 ore, plus somn

Când devine sigur să conduci după ce ai băut alcool? Comisarul Cojocaru confirmă: nu există o regulă general valabilă. „Suntem toţi diferiţi. Avem probleme de sănătate diferite. Un om perfect sănătos, cu o masă corporală în parametri, îşi revine altfel decât un individ care are diverse afecţiuni. Dar şi cel sănătos, dacă nu se odihneşte, nu îşi poate reveni uşor”.

„În general, trebuie lăsată o pauză de minim 12 ore între ultimul pahar de alcool consumat şi momentul în care omul vrea să conducă din nou. Iar pauza de 12 ore trebuie corelată cu odihnă. Pentru că reflexele îmbătrânesc destul de mult când bem şi după aceea nu reuşim să dormim. Riscul de accident creşte enorm în aceste condiţii”.

Beep-uri auto pentru alcool

Există soluţii pentru cei care nu pot fi dezobişnuiţi să se urce la volan după ce s-au cinstit (măcar) cu un păhărel?

Pentru protejarea vieţii călătorilor, unele maşini au sisteme sonore, dacă şoferul nu îşi pune centura de siguranţă (le ştiu, sunt horror, urlă îngrozitor, pui centura doar de sila lor, dar o pui).

Poate va apărea şi maşina care va depista halena alcoolică a şoferului şi care nu va porni în aceste condiţii. Poate că dacă un asemenea echipament ar fi obligatoriu pe toate maşinile, aceasta ar fi o soluţie, susţine reprezentantul Rutierei.

Europa – mult mai dură decât România

Gălăţeni, Danemarca pedepseşte cu închisoarea o concentraţie de alcool peste 0,20 la mie, în Italia se fac 6 luni de închisoare pentru valori cuprinse între 0,5-0,8, iar pentru peste 0,15 la mie – de la 3 luni la 1 an de închisoare.

Polonia te trimite la închisoare până la 3 ani (în caz de 0,2 la mie îmbibaţie alcoolică) şi în cazul a 0,5 la mie – permis suspendat permanent şi închisoare.

În Suedia, şoferii prinşi cu 0,2 la mie alcool în sânge fac maxim 6 luni de închisoare.

De remarcat: în niciunul dintre cazurile enumerate mai sus nu se pune problema unui accident produs din cauza alcoolemiei înregistrate. Pedepsele respective se aplică doar pentru înregistrarea acestor valori în timpul controalelor de rutină ale Rutierei.

„Stare de ebrietate”

Pentru consumul de alcool la volan, în România se consideră contravenţie valoarea cuprinsă între 0,1 şi 0,4 la mie îmbibaţie alcoolică. Devine infracţiune dacă se depăşeşte valoarea de 0,4 la mie, moment în care capătă titulatura de „stare de ebrietate”.

Judeţul – „campion” la alcool

Cele mai multe permise ridicate pentru consumul de alcool la volan au fost luate în mediul rural, spune comisarul Cojocaru, Poliţia Rutieră: „10 permise au fost luate în judeţ, 3 – la Tecuci şi 2 – la Galaţi”.

Filtre la alcool – cât cuprinde

Tot weekendul, Poliţia Rutieră nu ne va crede pe cuvânt că nu ne-am suit chercheliţi la volan. Pe verificate, vor vedea dacă respectăm Codul Rutier sau dacă vrem să trăim periculos.

Comisarul Viorel Cojocaru: „Din cauza numărului surprinzător de mare al persoanelor găsite băute la volan, filtrele la alcool vor continua şi în acest weekend, şi la ieşirea din Galaţi, şi în judeţ”.

Operaţiunea TISPOL – la final

Săptămână grea pentru agenţii rutieri gălăţeni: operaţiunea TISPOL a adus, la nivelul întregii Uniuni Europene controale asupra şoferilor, vizând consumul de alcool şi droguri.

„În intervalul 6-12 iunie, Rutiera Galaţi a reţinut 15 permise pentru consumul de alcool şi a constatat 14 infracţiuni vizând starea de ebrietate. Nu a fost înregistrat niciun caz de consum de droguri la volan”, a declarat comisarul Viorel Cojocaru, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Galaţi.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.