spot_img
spot_img
1.6 C
Vaslui
28-dec.-2024

„Revolutionarul” vasluian Marian Enache, venituri nesimtite de 812.000 de lei pe an!

- Advertisement -

DE LA VASLUI LA BUCURESTI… La Revolutie, în decembrie 1989, avocatul Marian Enache iesea în balconul Comitetului Judetean de Partid, de unde se adresa multimii strânse în Piata Civicã. Era liderul revolutionarilor de la Vaslui, de care ascultau toti luptãtorii de la Revolutie, în piata civicã. Enache a fost, o bunã perioadã de timp, în conducerea provizorie a judetului Vaslui, iar dupã 1990 a plecat la Bucuresti, ca parlamentar, plus alte functii. Dar iatã, pentru „eforturile” depuse în Piata Civicã a Vasluiului, unde nu s-a tras un singur foc de armã, revolutionarul Enache primeste de la statul român, pe lângã multe alte facilitãti, o banalã sumã de 11.900 de lei pe an. Spunem banalã, pentru cã, adunând cifrele din declaratia de avere a fostului avocat vasluian, care este acum judecãtor al Curtii Constitutionale, ajungem la concluzia cã Marian Enache are venituri de 812.000 de lei, anul trecut, în jur de 160.000 de euro, cam cât pensiile minime a 1.200-1.300 de pensionari cu pensie minimã garantatã!

Nu se stie nici acum ce rol a detinut, în Vaslui, înainte de Revolutie, actualul judecãtor al Curtii Constitutionale. Principala controversã legatã de numele avocatului Enache, în perioada comunistã, este legãtura acestuia cu Securitatea. A avut sau nu Enache legãturi cu Securitatea comunistã? Nu vom sti niciodatã. CNSAS a precizat doar cã Marian Enache a avut dosar de retea, însã acesta nu s-a pãstrat în arhivã: “În baza notei de constatare nr. S/DI/I/585, din data de 23.03.2009, întocmitã de cãtre Directia de Specialitate, din cadrul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitãtii, în care se regãsesc urmãtoarele elemente: SRI a comunicat cã domnul Enache Marian figureazã cu dosar F.R. (fond retea) 7259/Vaslui, dar dosarul nu s-a pãstrat în arhivã”. În lipsa documentelor, membrilor CNSAS nu le-a rãmas decât sã constate cã nu existã dovezi care sã ateste calitatea de colaborator sau lucrãtor al fostei Securitãti, în sensul legii. Acum, ajuns unul dintre principalii oameni din stat, judecãtor la Curtea Constitutionalã, cel care conducea activitatea din judetul Vaslui, în zilele Revolutiei, este mai bogat ca niciodatã. Conform declaratiei de avere din anul 2018, Enache a încasat urmãtoarele sume: 297.000 de lei – salariu de la Curtea Constitutionalã a României, 321.476 de lei – pensie de stat, 67.714 lei (63.700 de lei, la care se adaugã 2.184 de lei si 1.830 de lei) – pensie de stat (diferente pentru diverse perioade), 91.476 de lei – pensie specialã ca fost deputat al României, 23.412 lei – pensie de avocat si, atentie!, 11.904 lei indemnizatie de revolutionar în centrul Vasluiului. În total, Enache a avut venituri, anul trecut, în sumã totalã de peste 812.000 de lei, cu mult mai mult decât numerosi oameni de afaceri din România, care trudesc din greu pentru fiecare leu.

Cum s-a ridicat Enache, cum a trecut de la statutul de avocat în Vaslui la cel de judecãtor la CCR!

Pe 22 decembrie 1989, în primele ore ale Revolutiei, Marian Enache a intrat în biroul prim-secretarului, din actualul Palat Administrativ al judetului. Cu sprijinul celorlalti revolutionari, Enache a ajuns, în acele zile fierbinti, presedintele CFSN Vaslui, coordonând toatã activitatea din judet. A cerut, din pozitia sa de conducere în cadrul Revolutiei de la Vaslui, sã fie tipãrit ziarul celor care s-au ridicat împotriva lui Ceausescu, cu ziaristii de la “Vremea Nouã”. Ion Parfene, unul dintre revolutionarii din Vaslui, îsi aminteste modul în care Enache a iesit la rampã în acele zile tulburi: “Era avocat, dl. Enache, îl stia toatã lumea din Vaslui. În ziua în care s-a declansat Revolutia, eram mai multi care ne-am adunat pe scãrile Casei de Culturã. În acel grup, cineva l-a remarcat pe Marian Enache, strigând: “Uite, avem si un avocat aici, pe dl. Enache”. De la Casa de Culturã am plecat cu totii în clãdirea actualã a Prefecturii, sã vorbim de la balcon, acolo de unde vorbea Ceausescu. S-a fãcut pe holuri o listã cu nume importante din Vaslui, printre care si dl. Enache, si asa a ajuns el presedinte al CFSN”. O altã mãrturie, care îl priveste pe revolutionarul Enache, aratã ce rol avea acesta la Revolutie: „Sefii judetului erau aliniati la intrarea în sediu si nu erau capabili de vreo replicã. Statia de amplificare din piatã, montatã de Lucian Pantazi, este urcatã la balcon, iar primii care s-au adresat multimii au fost Paul Munteanu, Florin Cocos, Octav Gavril, Nicolae Romascu, Elvira Chitic, Marian Enache si multi, multi altii. Permanenta legãturã cu Bucurestiul revolutionar a avut darul de a cunoaste evenimentele (unele distorsionate), asa cum s-au derulat ele în Capitala tãrii. În noaptea de 23 decembrie, s-a ridicat armamentul de la Securitate si Militie, dar starea de panicã se instaurase profund”, sustine un alt revolutionar. Numit în conducerea centralã a FSN, Enache s-a lansat în politica mare. În urmãtorii ani de dupã Revolutie, Marian Enache a plecat din Vaslui la Bucuresti, unde a ajuns consilier al fostului presedinte Ion Iliescu, dar si fost ambasador al României în Republica Moldova. În urmã cu sase-sapte ani, Enache îndeplinea o functie de conducere în cadrul Companiei Nationale “Posta Românã”, de acolo a plecat în Parlamentul României, în 2012.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.