spot_img
spot_img
0.3 C
Vaslui
14-ian.-2025

„Popa – taxă“ strânge bani mai abitir ca Fiscul. Banii, mai importanţi decât harul şi sutana

- Advertisement -

Un preot din Păun, comuna Bârnova, refuză să oficieze slujba de înmormântare enoriaşilor care au restanţe la contribuţiile de cult. În ultimul caz, o familie din localitate a fost nevoită să cheme un preot din Schitu Duca, care a oficiat până la urma slujba. În urma plângerilor enoriaşilor, la faţa locului a venit un reprezentat al Mitropoliei. „I-am explicat că este interzisă condiţionarea oficierii slujbei de înmormântare“, a subliniat Mihail Roşu, protopop al Protoieriei Iaşi 3. Contactat, părintele paroh Mihai Ciornovalîc a refuzat să comenteze cazul în care este implicat

Un preot din satul Păun – comuna Bârnova refuză să înmormânteze enoriaşii a căror familii nu au plătit la zi contribuţiile de cult. Zilele trecute, membrii unei familii din sat nu ştiau dacă îl vor putea îngropa pe tatăl lor, în vârstă de 90 de ani. Părintele paroh Mihai Ciornovalîc le-ar fi refuzat dreptul de a beneficia de serviciile religioase, pentru că nu ar fi plătit la timp cotizaţiile pentru biserică. Oamenii se revoltă deoarece, spun ei, deşi taxa este benevolă, au plătit-o întotdeauna, dar nu au păstrat chitanţele.
Preotul nu a venit la înmormântare
Cazul nu este unul izolat, mai spun sătenii. Preotul obişnuieşte să-i constrângă să plătească retroactiv taxa anuală de 100 de lei pe familie, în cazul în care doresc să se prezinte la înmormântare. Frapant este că, în cursul zilei de marţi, familia Loghin a sesizat faptele preotului Ciornovalîc la Mitropolie, unde a fost chemat şi părintele. „I-am explicat că este interzisă condiţionarea oficierii slujbei de înmormântare de plata unei taxe şi părea că a înţeles. Mi-a garantat că va fi prezent la înmormântare“, a subliniat părintele Mihail Roşu, protopop al Protoieriei Iaşi 3 şi reprezentant al Mitropoliei. Ieri-dimineaţă însă, preotul nu s-a mai prezentat la casa familiei, în locul lui făcându-şi apariţia un preot de la Schitu Duca, care a oficiat slujba.
Nemulţumirile oamenilor din Păun au fost ascultate de protopopul Mihail Roşu, care a venit în sat pentru a lua la cunoştinţă faptele parohului. „Tatăl meu a murit în luna ianuarie. Nu a vrut să mi-l înmormânteze până nu am plătit contribuţia pe anii din urmă, din 2006 până în 2012. I-am jurat că am plătit deja pe 2006, dar că nu mai aveam chitanţa. M-a încasat din nou, aşa că i-am dat 700 de lei atunci. Chitanţele nici nu au ştampilă“, a povestit enoriaşa Anişoara Aporcăriţei.
„Nu a venit să îl împărtăşească“
Acuzaţiile femeii nu s-au oprit aici. Enoriaşa afirmă că preotul Ciornovalîc nu vine în casele oamenilor pentru a-i spovedi şi împărtăşi la timp pe bătrâni, iar în timpul slujbelor are obiceiul de a le aminti că trebuie să sprijine biserica cu bani. „Tatăl meu a avut accident vascular şi demenţă. Timp de doi ani de zile nu a venit să îl împărtăşească. Mama e cu picioarele rupte, dar prefer să o duc la Schitul Tărîţa, la părintele Crăciun. Acolo te unge la suflet, te degajezi de greutăţi, ai timp să îl rogi pe bunul Dumnezeu să ne ajute. Aici, opreşte şi Sfânta Liturghie şi aduce vorba de bani“, susţine femeia. Enoriaşii din parohia „Sf. Apostoli Petru şi Pavel“ contestă şi felul în care preotul se îngrijeşte de clădirea bisericii, inclusă pe lista monumentelor istorice din judeţ şi a aşezământului – praznicar. „A stricat pictura din biserică. În loc să o refacă, a dat cu var şi nu a mai făcut sfinţii. S-a apucat să facă o groapă drept în spatele praznicarului, ca să facă beci. Acum este risc să se dărâme, pentru că n-a mai continuat lucrarea“, punctează sătenii.
Nu răspunde la întrebări
Contactat pentru a explica de ce refuză să oficieze slujba de înmormântare, dar şi pentru a răspunde acuzaţiilor ce i se aduc, părintele Mihai Ciornovalîc nu a dorit să discute, încheind imediat conversaţia când a auzit că este căutat de reporterii „Ziarului de Iaşi“. Oficialii Mitropoliei se arată consternaţi de situaţia creată în Păun, mai ales că preotul are o imagine respectabilă. „Am un semn de mirare, deoarece la fiecare şedinţă este prezent, se implică. Este o discrepanţă totală între ceea ce arată, cum răspunde la cerinţele Centrului Eparhial şi ceea ce aud acum, pe teren. Eu l-am numit şi responsabil cu inventarierea la Mitropolie, a lucrat foarte bine. Cât despre contribuţii, ele sunt stabilite la începutul anului de Consiliul parohial, dar sunt benevole. Dacă enoriaşul vrea să dea, da, iar dacă nu, nu se pune nicio problemă“, a specificat părintele Mihail Roşu. În urma constatărilor făcute pe teren, protopopul a hotărât să convoace vineri o şedinţă la Centrul Eparhial, unde vor fi invitaţi atât preotul din Păun, cât şi Consiliul administrativ şi inspectorul Mitropoliei, urmând să fie demarată o anchetă MMB.

sursa: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/a-popa-taxaa-strange-bani-mai-abitir-ca-fiscul-banii-mai-importanti-decat-harul-si-sutana–16201.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.