Propunerea Ministerului Sănătăţii (MS) de transformare a Spitalului Orăşenesc din Odobeşti în Cămin pentru Persoane Vârstnice, i-a nemulţumit pe toţi angajaţii unităţii spitaliceşti, dar şi pe pacienţi. Peste 35.000 de persoane riscă să rămână fără asistenţă medicală, dacă propunerea va fi adoptată. Pacienţii sunt revoltaţi pe actuala guvernare şi sunt de părere că tot ce vrea aceasta e să îi „omoare“.
Spitalul Orăşenesc din Odobeşti deţine şase secţii de profil, respectiv Secţia de Interne, Pediatrie, Psihiatrie, Obstetrică-Ginecologie, Ambulatoriul de Chirurgie şi Radiologie, dar şi un laborator biologic şi o farmacie. Capacitatea spitalului este de 45 de paturi, iar numărul persoanelor tratate anual este de aproximativ 4.000 de pacienţi. Managerul Spitalului Orăşenesc din Odobeşti, Florin Monac, consideră că nu sunt motive ca acest spital să fie desfiinţat, deoarece asigură asistenţă medicală pentru 35.000 de persoane, nu are datorii şi are destui medici pentru secţiile de profil pe care le deţine. „Singurele persoane care au de suferit în urma acestei pro-puneri de reprofilare a spitalului, sunt pacienţii. Medicii îşi mai găsesc de lucru, dar pacienţilor din această zonă nu mai are cine să le ofere asistenţă me-dicală, mai ales că este o zonă cu un nivel de trai scăzut. Actul medical nu înseamnă să ne fie nouă bine, ci se referă strict la pacienţi. Acest lucru nu l-au înţeles cei de la Ministerul Sănătăţii. Spitalul din Odobeşti serveşte 35.000 de persoane arondate, cu o medie de 3.500 – 4.000 de cazuri rezolvate pe an, ca să nu mai zic de aproximativ 1.000 de persoane pe care le tratăm, deşi sunt neasigurate. Nu mai vorbim de zona viticolă în care ne plasăm şi anual vin mii de oameni la muncă, care nu sunt asiguraţi şi le oferim şi lor asistenţă medicală“, a declarat Florin Monac, managerul Spitalului din Odobeşti.
Investiţii de sute de milioane
De aproximativ cinci luni, de când este manager, Florin Monac a investit aproximativ 600 de milioane de lei vechi, din fonduri proprii, în mo-dernizarea spitalului. „Am reabilitat şapte saloane, le-am făcut grup sanitar propriu. Am respectat litera legii. Am început cu Secţia de Interne şi cu cea de Pediatrie, pentru că acolo este fluxul cel mai mare de pacienţi. Secţia de Psihiatrie este deja făcută printr-un program. Fiecare salon are termopane, gresie, faianţă, grup sanitar propriu cu toaletă, bideu şi duş. Nu avem probleme nici din punct de vedere financiar. La noi, un caz rezolvat este decontat de Casa de Asi-gurări de Sănătate cu 970 de lei, iar la Spitalul Judeţean cu 1.370 de lei. Cu o sumă mai mică pentru fiecare pacient, realizăm şi profit, pe când Spitalul Judeţean reuşeşte să adune datorii în fiecare lună. Ne încadrăm şi în cheltuielile de personal, care sunt de până în 70%“, a mai adăugat Florin Monac.
El se teme pentru soarta medicilor din instituţie, pentru că majoritatea au peste 30 de ani vechime, dar şi pentru asistente şi personalul auxi-liar. Spitalul are doi medici specialişti de interne, un medic pediatru şi un medic ginecolog, un medic radiolog şi unul chirurg, plus 27 de asistente, nouă infirmiere, 10 îngrijitoare pentru curăţenie, două spălătorese şi opt muncitori, printre care şi bucătărese, dar şi opt persoane la departamentul administrativ. De asemenea, la acest spital mai activează şi cinci medici rezidenţi pe specializările Psihiatrie, Pediatrie, Obstetrică-Ginecologie, Epidemiologie şi Cardiologie. „După 30 de ani petrecuţi în incinta acestui spital, când mai ai câţiva ani până la pensie, este foarte greu să fii trimis în altă parte, pentru că de la o vârstă te acomo-dezi mai greu. Va fi greu pentru medici. Din calculele mele, mai mult de jumătate din personal nu va mai putea activa în această instituţie, dacă va fi transformată în cămin pentru persoane vârstnice“, este de părere Florin Monac.
Medici incompatibili cu reprofilarea
În condiţiile în care Spitalul Orăşenesc din Odobeşti va fi transformat în Cămin pentru Persoane Vârstnice, cu siguranţă medicii specializaţi, de exemplu, în Obstetrică-Ginecologie şi Pediatrie nu vor putea lucra în cadrul noii instituţii, pentru că cei de la CAS nu le vor mai deconta serviciile, iar segmentul de persoane care vizează cele două specializări, nu va mai fi prezent în spital. „Dacă se va transforma în cămin de bătrâni, eu nu mai pot lucra aici pentru că CAS nu va mai plăti serviciile mele. Practic, va trebui să ajung în altă parte. După 30 de ani de muncă în acest spital, este greu, pentru că eşti legat sufleteşte. Secţia de Pediatrie este foarte utilizată în acest spital. Anul trecut am avut 800 de internări, în ianuarie au fost 65 de copii internaţi, iar acum am deja 25. Unde se vor duce aceşti copii? Un copil reprezintă întotdeauna o urgenţă continuă. Dacă ni se spunea că nu facem nimic, că nu avem internări mai înţelegeam măsura, dar avem o utilizare foarte bună. Numărul de paturi este de 10 şi mereu sunt ocupate de pacienţi. Nu ştiu ce voi face pe viitor. Suntem la mâna ministerului. Sincer, nu ştiu ce va fi…“, a afirmat Ioan Rusu, medic primar pediatru în cadrul Spitalului din Odobeşti.
În ceaţă este şi Petru Angheluţă, medic ginecolog în cadrul aceleiaşi unităţi. Acesta profesează de 41 de ani în spital şi deşi are dosarul de pensie aprobat, încă mai lucrează, deoarece este legat sufleteşte de acest loc. „Nu cred că se va face mare brânză. Sigur nu se va face nicio reducere de cheltuieli şi singurii care vor avea de suferit vor fi oamenii. Populaţia din această zonă este săracă şi este important ca acest spital să rămână. Sunt sigur că Spitalul Judeţean se va aglomera, ca şi Unitatea de Primire Urgenţe. Aici găsesc şi medicamente, şi medici cu vechime şi este şi aproape. Lucrez de 41 de ani în acest spital şi sunt legat sufleteşte de el. Deşi am dosarul de pensie aprobat, încă lucrez aici, pentru că mă leagă multe de acest loc“, a precizat Petru Angheluţă, medic specialist ginecolog.
„Boc şi Băsescu sunt de vină de tot“
Pacienţii spitalului sunt foarte supăraţi pe guvernanţi. Ei consideră că singurii vinovaţi de situaţia dramatică în care se află ţara sunt preşe-dintele Traian Băsescu şi prim-ministrul Emil Boc, iar aceştia ar trebui „trimişi la ăia, în Egipt, să îi omoare!“. Cu lacrimi în ochi, Ioana Bot, o pacientă a spitalului, s-a arătat dezamăgită de propunerea de transformare a Spitalului din Odobeşti în Cămin pentru Persoane Vârstnice. „Nu vreau să-l desfiinţeze. Spitalul să rămână aşa cum e. Mai bine să ne omoare decât să ne ia spitalul! Eu sunt foarte mulţumită de serviciile de aici, căldură avem, mânca-rea este bună, iar medicii sunt foarte de treabă. Nu ne permitem să mergem la Spitalul din Focşani, că nu avem bani. Am fost odată acolo şi m-au trimis înapoi la Odobeşti“, a fost de părere femeia. O altă pacientă a spitalului a fost la fel de dezamăgită la aflarea veştii. „Nu vreau să se facă cămin de bătrâni. E lung drumul până la Focşani şi nici bani nu am. Medicii de aici sunt buni, se îngrijesc de noi. Suntem bătrâni, mamă, şi e greu să ne ducem cu autobuzul până la Focşani, aici e aproape. De bine, de rău mai ajungem cu o căruţă, ne mai aduce un vecin, dar până la Focşani e lung drumul…“, a spus Ioana Arcuda, de 81 de ani. Un alt pacient al spitalului este de părere că actuala guvernare a dus de râpă ţara. El nu este de acord cu această măsură. „Să nu-l desfiinţeze! E bine unde e! Boc şi Băsescu sunt de vină de tot! Trebuie să îi trimitem în Egipt, să îi omoare ăia! Au dus de râpă ţara asta! Ne-au tăiat şi din pensii, acum vor să ne şi omoare, să ne lase spitalul! Suntem sărăci şi n-avem bani de drumuri până la Focşani. Spitalul trebuie să rămână aici, că medicii sunt foarte buni“, a declarat revoltat Marian Savatin, de 52 de ani. „Nu sunt de acord cu aşa ceva. Spitalul acesta e aproape de multe sate şi este foarte bun. De când s-a înfiinţat, este spital şi mi se pare o aberaţie să-l facă altceva. Noi unde ne mai tratăm? N-avem bani şi nici timp de drumuri până la Focşani“, a declarat Ilie Lupu, de 73 de ani.
***
Reamintim că Ministerul Sănătăţii a decis să desfiinţeze spitalele orăşeneşti din Odobeşti şi Mărăşeşti, fără a ţine cont de numărul de persoane pe care le deservesc: aproximativ 50 de mii de suflete. În locul lor ar urma să fie înfiinţate cămine pentru persoane vârstnice. De parcă toţi vrâncenii ar fi trecuţi de 80 de ani şi nu ar avea unde locui! Decizia demonstrează încă o dată lipsa de coerenţă a guvernanţilor portocalii, care în loc să rezolve problemele oamenilor, mai mult le încurcă. Decizia Ministerului vine după ce, în urmă cu câteva luni, consiliile locale din Mărăşeşti şi Odobeşti au preluat în administrare cele două unităţi.
monitorulvn.ro