• doctorii cred că se doreste uciderea bolnavilor cronic • medicii nu vor mai putea elibera retete decît în limita unui plafon • bolnavii cronic vor merge la medic doar de 4 ori pe an • ei vor primi retete pe 3 luni, epuizîndu-se veniturile anemice •
Noul contract cadru (document care se încheie între casele de asigurări si furnizorii de servicii medicale precum doctorii de familie, spitalele, laboratoarele, farmaciile, etc.), care se va încheia de la 1 aprilie aduce schimbări importante atît pentru medici, dar mai ales pentru pacienti. Din păcate, multe dintre aceste modificări nu aduc nici un fel de avantaj nici uneia dintre părti, cel mai mult urmînd a avea de suferit bolnavii, cărora li se va restrictiona oarecum accesul la serviciile medicale. Si ca să fie tacîmul complet, vor fi si taxati suplimentar.
Retete, după buget
De la 1 aprilie, medicii de familie vor primi un buget estimativ. Deocamdată nu s-a stabilit suma, dar este clar că nu va fi îndestulătoare, practica ultimilor ani arătînd că în sănătate nu sînt niciodată bani suficienti. Existenta acestui buget va însemna că medicul va putea prescrie retete pînă la epuizarea fondului, după care, pînă luna viitoare va sta pe tusă. „În aceste conditii, este clar că în primele zile ale fiecărei luni, oamenii ne vor rupe usile pentru a fi siguri că apucă aceste retete. Chiar dacă vin 100 la usă, legea ne interzice să vedem mai mult de 20 de pacienti pe zi. Atunci cum vom rezolva această dilemă?“, se întreabă medicul de familie Mihaela Covrig, presedintele patronatului Medicilor de Familie Neamt.
Cronicii, de 4 ori pe an la doctor
O altă prevedere în noul contract cadru se referă la bolnavii cronic. Acestia vor putea merge la medicul de familie doar o dată la 3 luni, cînd vor primi si retete, tot pe 3 luni. În total, vor merge de 4 ori pe an. De exemplu, un cardiac va merge trimestrial la medic si atunci i se va scrie si reteta pentru toate cele 3 luni viitoare. Acest lucru îi va dezavantaja pe bolnavi deoarece diferenta de plată pentru medicamente în cazul retetelor compensate poate ajunge si la 2 milioane de lei lunar. Suma este mare si pentru o lună, dar pentru 3 luni, este aproape imposibil de suportat. În plus, măsura îi dezavantajează si pe farmacisti care ar trebui să aibă stocuri suficiente de medicamente, fapt de-a dreptul imposibil, în conditiile în care statul nu i-a plătit de un an. Revenind la bolnavi, în cazul în care cardiacul, de exemplu, face o altă boală, acută, precum o răceală, criză biliară, el poate merge la medicul de familie si va primi si retetă. Dacă face o complicatie a bolii cronice pe parcursul celor trei luni, precum o criză de hipertensiune ori o fibrilatie, va putea fi văzut de medic dar nu va mai primi retetă gratuită ori compensată. „Este genocid ce vrea statul să facă cu bolnavii. Practic, se încalcă dreptul la sănătate, drept constitutional. Ei restrictionează accesul oamenilor la medic si îi si taxează prin faptul că nu le mai dă medicamente compensate. Consecintele se vor vedea în timp, bolile urmînd a se agrava“, a adăugat doctorita Covrig.
Nerespectarea programării la medic costă
Tot în noul contract cadru apare o nouă prevedere care are scopul de a face ordine, dar de fapt va taxa bolnavii. Se prevede faptul că, o persoană care are o programare la medicul de familie dar solicită o reprogramare pentru că nu poate veni la data stabilită initial, va plăti consultatia si nici nu va beneficia de o retetă gratuită ori compensată. Medicii cred că măsura este de-a dreptul aberantă si încalcă toate drepturile asiguratului. Medicul Mihaela Covrig, în calitate de presedinte al Patronatului Medicilor de Familie, din judet a anuntat că lucrurile nu vor rămîne asa si vor protesta. Aceasta va merge la sfîrsitul aceste săptămîni la Bucuresti unde, împreună cu medicii din toată tara, vor decide calendarul miscărilor de protest, ce va culmina cu o grevă generală.
monitorulneamt.ro